kapat
11.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

AKP'li Kaya bastırdı, dev şarap fabrikası start aldı

Rusya'nın dünyaca ünlü firması Kornet, Kilis'te 55 milyon dolara kuracağı fabrikayla Avrupa'ya şarap ve şampanya ihraç edecek

Rus Kornet firması, 55 milyon dolarlık bir yatırımla dünyanın en modern şampanya ve şarap fabrikasını Kilis'e kuruyor. Kilis Organize Sanayii Bölgesi'nde, Kilis Valiliği ile yapılan protokol gereği 45 bin metrekare alan üzerine kurulacak fabrika 24 bin metrekare kapalı alan üzerinde üretim yapacak. Fabrikada ilk etapta 10 milyon şişe şampanya, 10 milyon şişe de şarap üretimi hedefleniyor.

Kilis üzümünden üretilecek olan şampanya ve şarapların büyük bölümü Avrupa ülkelerine ihraç edilecek. Rusya'nın dünyaca ünlü Kornet firması tarafından yapımına başlanan Şampanya Üretimi ve Gıda Sanayi'ye ait fabrikanın inşaatında incelemelerde bulunmak üzere Kornet firmasının Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Ord. Prof. Dr. Mikahil Gagarin ve Rusya-Türkiye Hükümetler Arası Karma Ekonomik Komisyonu Sekreteri Valeriy Konaova ile Rus teknisyenler Kilis'e geldi.

Valeriy Konaova ile Şampanya Üretimi ve Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Kilisli işadamı Alaettin Sucu ve Genel Müdür GaGarin beraberindeki heyet harfiyat çalışmaları 2004 yılında bitirilmesi planlanan fabrikada inceleme yaptılar. GaGarin, Sucu ve Konaova ile birlikte incelemede bulundukları şampanya ve şarap fabrikasında basına açıklamada bulundu. Gagarin, "Türkiye'ye yatırım yapmaktan memnunuz. Kilis'i seçmekte en büyük sebebimiz Kilis'teki üzüm potonsiyelidir. Kuracağımız fabrika ilk etapta 30 bin ton üzüm alacak. Bu üzümlerden yılda en az 10 milyon şişe şarap ve 10 milyon şişe şampanya üretilecek. Bu da üreticiye katkısı olduğu gibi istihdamı da arttıracak. İlin ekonomisine büyük katkıda bulunacak. Kilis'e kurulacak şampanya ve şarap fabrikası dünyada eşi benzeri olmayan son teknolojinin kullanılacağı modern bir fabrika olacak. Gerek Kilis halkı gerekse Milletvekili Veli Kaya bize destek oldular" dedi.

AK Parti Kilis Milletvekili Veli Kaya "Rus yatırımının Kilis'e gelmesi için hükümet olarak bütün bürokratik engelleri kaldırdık. Sadece Kilis'e kurulacak olan bu fabrika yılda 30 bin ton üzüm alacak. Kilis'te bulunan Tekel Suma fabrikası yılda sadece 15 bin ton üzüm alıyor. Kilis üzüm yatağı. Üretici de bu yatırımdan kâr edecek" dedi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır