kapat
11.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Avrupa kavruluyor

Eski kıta boğucu hava yüzünden tarihinin en sıkıntılı günlerini yaşıyor. 40 kişinin ölümüne neden olan sıcak hava kara ve deniz canlılarını da telef etti. İngiltere'de sıcaklık 37 dereceyle tarihin rekorunu kırdı

Avrupa son yüz yılın en sıcak yazını yaşıyor. Sıcaklar bugüne kadar toplam 40 can aldı. Bilimadamlarına göre ise daha birçok kişi sıcaklar yüzünden hayatını kaybedecek. Uzmanların "Sıcakların kıtayı ne zaman terk edeceğini bilmiyoruz" sözleriyle zor günlerin bitmediğini öğrenen Avrupalılar, sıcak, yangın, kuraklık ve hayvan ölümleriyle geçen yazın bir an önce bitmesini istiyor. Fransa'da başlayan orman yangınları İspanya, İtalya ve Portekiz'i de vurdu.

HERKES KAÇIYOR
Binlerce kişinin evlerini terketmek zorunda kaldığını belirten İspanyol yetkililer "Halen söndürülmemiş 3 yangın var. Söndürmeyi başardıklarımız ise çoktan yüzlerce hektarlık alanı tahrip etti" diyor. 19 kişinin hayatını kaybettiği yangınların daha fazla can almasından korkan yetkililer olağanüstü hal ilan etmeye hazırlanıyor. 15 kişinin öldüğü Portekiz'de ise çoktan olağanüstü hal ilan edildi. Hasarın milyonlarca doları aştığı ülkede yardım ekipleri 18 yangın yerine ulaşamadıklarını açıkladı. İtalya'da ise yangınlar yüzünden Toscana'da bulunan tatilciler ülkeden ayrıldı. Toplam 175 bin hektar orman alanının yandığı Avrupa yaralarını sarmaya çalışıyor. İngiliz yetkililer, ülkede sıcaklar yüzünden meydana gelen hayvan ölümlerinden dolayı ekonominin büyük darbe yediğini bildirdi. İngiliz Çiftçi Birliği yetkilileri 25 bin tavuğun öldüğünü açıklarken, su sıcaklıkların artması sonucu balıkların da ölmeye başladığı da ifade edildi.

AKDENİZ'DE SULAR ISINDI
İspanyol yetkililer ise "Suyun sıcaklığı gittikçe artıyor. Isı yükseldikçe suyun oksijen tutma gücü de düşüyor. Balıklar oksijensizlikten boğulup ölüyor" dedi. Akdeniz'deki su sıcaklığının 31 dereceyi bulduğunu belirten İspanyol Meteoroloji Enstitüsü sözcüsü Jose Fernandez, "İspanya'nın Barcelona kıyılarında sıcaklık gittikçe artıyor. Daha çok deniz canlısı ve balık ölebilir" dedi. Geçtiğimiz hafta İspanyol sahillerinde su sıcaklığının yer yer 45 dereceyi bulduğunu ifade eden yetkili, "Balıklar suyun daha soğuk olduğu deniz derinliklerine inmeye çalışıyor fakat hepsi bu derinliklerde yüzemiyor"diye konuştu.

İNSAN HAYATI TEHLİKEDE
Sıcaklık yüzünden nehir sularının da azaldığını belirten yetkililer yağmurlar başlamazsa kıtayı susuzluğun ve kuraklığın beklediğini söylüyor. Bütün bunların küresel ısınmanın habercisi olmasından korkan bilimadamları, "Felaketler dünyanın gittikçe ısındığını gösteriyor. Bu gidiş devam ederse insan ırkını olukça zor günler bekliyor" açıklamasını yaptı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır