kapat
11.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Saddam'ı Savunma Bakanı satmış

New York Times Amerika, savaştan 3 ay önce Iraklı komutanlarla gizlice görüştü. Direnmemeleri için rüşvet verildi. Teklifi ilk kabul eden Savunma Bakanı oldu

Haşim Ahmed el Tai... Devrik Saddam rejiminin Savunma Bakanı... Amerika'nın arananlar listesinde "kupa 8" kartıyla, 27'nci sırada yer alıyor. Ancak, o bunlardan çok Amerikalılar'la işbirligi yapmasıyla gündemde. Amerika'nın saygın gazetelerinden New York Times, dün manşetine ABD'li yetkililerin, Irak Savaşı'ndan 3 ay önce Iraklılar'la işbirliği yaptığını taşıdı.

Gazeteye göre, devrik lider Saddam Hüseyin'ı sırtından ilk vuran adamı Savunma Bakanı General Sultan Haşim Ahmed el Tai'ydi. Bunun en belirgin işareti de savaşın ilk günlerinde tüm bakanlıkları bombalayan Amerika'nın, Savunma Bakanlığı'na dokunmaması oldu.

AKİBETİ BİLİNMİYOR
Ahmed el Tai, bakanlığından televizyona bağlanıyor, açıklamalar yapıyordu. Bu, planın işlediğinin bir göstergesiydi. Her şey konuşulduğu gibi gerçekleşiyordu. Bakan bir açıklamada Amerikan güçlerinin başkent Bağdat'tan çok uzakta olduğunu söylüyor, bir diğerinde de birkaç güne kadar Bağdat'a geleceklerini anlatıyordu. Amerika ona işaret veriyor, o da kendisine söylenenleri yapıyordu. Eski bakana ne olduğu şu anda kesinlikle bilinmiyor. Kimileri, öldüğünü, hatta ailesinin bunu inandırıcı kılabilmek için sahte cenaze töreni dahi düzenlediğini söylüyor. Kimileri de savaştan kurtulduğunu ve kaçtığını... Kimsenin elinde kesin bir bilgi yok. Ortaya çıkması, "canlı şahit" olduğu için isteniyor.

YAKIN DEĞİLMİŞ
Haberde, ABD'li yetkililerin görüştüğü Iraklılar'ın birlikleri dağıttıkları, Saddam'a yönelik sabotajlara yardım ettikleri ifade edildi. Eski bakanın birlikte çalıştığı kişiler tarafından "anlaşması kolay bir insan" olarak anlatıldığı, hiçbir zaman Saddam ve ailesiyle çok yakın ilişkiler içinde bulunmadığı, fanatik Baas Partili olmadığı belirtildi.

Bunun yanı sıra, Iraklılar'la bağlantıya geçen isimlerin arasında Iraklı Cumhuriyetçiler Grubu'nun başındaki isim Saad el Cenabi, emekli CIA ajanı Whitley Bruner, Saddam muhaliflerinden ise de şu anda geçici yönetim kurulunda olan İyad Alavi, Kuzey Irak'ta ABD'lilerle ortak çalışmalar yapan Mişan el Cuburi ve Abdulkerim el Muhamed'in de yer aldığı yazıldı. Buna göre, herkesin farklı bir görevi vardı. Sık sık Amerika-Irak arası yolculuk yapan el Cenabi, haber taşıyordu.

100 KİŞİYLE GÖRÜŞTÜ
Bunlar sadece birkaç kişi tarafından bilinen gizli operasyonlardı. Ancak ortaya çıkar gibi olduğunda, ABD Savunma Bakanı Donuld Rumsfeld 2 Nisan'da, ABD'nin Irak'la işbirliği yaptığı iddialarını yalanlamıştı. Oysa, eski Bakan Ahmed el Tai ile, 29 Mart'ta çoktan bir anlaşma yapılmıştı.. Ne zaman ne olacağı belirlenmişti. Gazetede, el Muhamed'in ise Şubat ayında Kuveyt'te Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) yetkilileriyle buluştuğu, Saddam rejimini devirmek için planlar yapıldığı ifade edildi. En az 100 kişiyle bağlantıya geçildiği, birliklerin başındaki komutanların tüm askerleri evlerine gönderdiği, Nisan ayında Irak ordusunun büyük kısmının dağıtıldığı anlatıldı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır