|
|
Fena başladı
Dostluk Turnuvası maçında ortalık kan gölüne döndü. 1 kişi bıçaklanarak öldürüldü, aralarında polislerin de bulunduğu 50'yi aşkın kişi yaralandı
İzmir'de önceki gün TSYD İzmir Dostluk Turnuvası kapsamında yapılan Karşıyaka-Göztepe maçı sırasında holiganların kavgası nedeniyle ortalık kan gölüne dönerken, tribünde bir de cinayet işlendi. Çıkan olaylarda 1 kişi bıçaklanarak öldürüldü, aralarında polislerin de yer aldığı 50'yi aşkın kişi yaralandı.
SÜRTÜŞME MAÇ ÖNCESİ BAŞLADI
TSYD İzmir Dostluk Turnuvası kapsamında önceki gün karşı karşıya gelen Karşıyaka ve Göztepe'nin güzel futbolu, çirkin olaylarla gölgelendi. İki takım arasında yıllardır bilinen gerginliklere bir yenisi eklendi. Fanatikler, Alsancak'ı savaş alanına çevirdi. İki takımın taraftarları arasında sürtüşmeler maç öncesinde Bornova Sokağı'nda başladı. Burada çıkan kavgada 1 komiser, 4 polis memuru yaralandı. Maç sırasındaki kavgalarda yaralı polis sayısı 14'e çıktı. Murat Kongu isimli bir Karşıyakalı taraftar ise hayatını kaybetti. Çok sayıda taraftar da yaralanarak hastanede tedavi altına alındı.
Maçta çıkan diğer olaylarda ise 1 polisin kulağı kesildi, 15 polis yaralandı, 3 kişi daha bıçaklandı. Atılan koltuk ve benzeri cisimler nedeniyle 2 sporcu ve 1 top toplayıcı yaralandı. 5 döner bıçağı, 14 bıçak, 8 falçata, 40 sopa ve 100'e yakın bayıltıcı sprey ele geçirildi.
POLİS MECBUR KALDI
Maçın başlamasına iki dakika kala Karşıyakalı bir taraftarın polisle tartışması sonucu, açık tribünde büyük olaylar çıktı. Yeşil-Kırmızılı taraftarlar, koltukları sökerek polislerin üstüne attı. Polisler de taraftarların saldırısına coplarla karşılık verince olaylar daha da büyüdü.
İzmir Emniyet Müdürü Halil İbrahim Tataş, Karşıyaka-Göztepe maçında çıkan olaylarla ilgili değerlendirmesine, "Çok üzüntülüyüm" sözleriyle başladı. Bundan sonra daha radikal tedbirler alacaklarını söyleyen Tataş, "Bütün holiganları yeniden fişleyeceğiz. Değil maça girmek, stadın yanından bile geçemeyecekler" diye konuştu.
İki Karşıyaka taraftarı arasındaki kavga ölümle bitti
Olaylı maçta bir de cinayetle sonuçlanan kavga yaşandı. Ancak kavga Karşıyaka ve Göztepeli taraftarlar arasında değil iki 'Kaf Kafl'lı arasında gerçekleşti.
Maçın devre arasında Karşıyaka tribününde aynı takımın taraftarları arasında çıkan kavga kanlı bitti. Cem Akın adlı genç, yan taraftaki Murat Kongu ve Bora Şendil'in çok gürültü yaptıklarını söyleyerek uyarıda bulundu. Ancak iddiaya göre Kongu ve Şendil, gürültü yapmaya devam etti. Buna sinirlenen Cem Akın, elindeki sandviçi iki gencin üzerine attı. Bunun üzerine Kongu ve Şendil ile Cem Akın ile kardeşi Yiğit Akın, arkadaşları Teoman Cangöz ve Cenk Tansu'yla kavga etmeye başladı. Kavga sırasında yanında taşıdığı bıçağı çıkaran Cem Akın, iki genci de bıçakladı.
ÜNİVERSİTEYE GİRECEKTİ
Üç bıçak darbesiyle ağır yaralanan Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü 1. sınıf öğrencisi Murat Kongu (22), kaldırıldığı Alsancak Devlet Hastanesi'nde kurtarılamadı. Almanya'dan işçi emeklisi bir ailenin iki çocuğundan biri olan Kongu'nun bu yıl üniversite sınavına yeniden girdiği, iyi bir puan aldığı ve tercih işlemini son gün olan düne bıraktığı öğrenildi. Talihsiz gencin cenazesinin Kayseri'de toprağa verileceği öğrenildi. Cinayetle ilgili soruşturma başlatan polis, Yiğit Akın, Teoman Cangöz ve Cenk Tansu'yu gözaltına alırken, katil zanlısı Cem Akın'ın arandığını bildirdi.
KIZ MESELESİ DEĞİL
Olayın ardından Murat Kongu'nun arkadaşı olan ve aynı kavgada yaralanan Bora Şendil'in ifadesi nedeniyle cinayetin önce kız meselesi yüzünden işlendiği sanıldı. Ancak daha sonra yapılan araştırmada kanlı olaya gürültü ve sandviç atma tartışmasının neden olduğu saptandı.
Bu arada maçta çıkan olaylar nedeniyle 1 polisin kulağını kesildi, 15 polis yaralandı. Murat Kongu ve Bora Şendil'in yanı sıra Mustafa Aran, Hakan Türe bıçakla ve Cavit Karnaz ise kolundan döner bıçağıyla yaralandı. Atılan cisimler 2 sporcu, 1 top toplayıcıya isabet etti. 5 döner bıçağı, 14 bıçak, 8 falçata, 40 sopa ele geçti. Aramalarda 100'e yakın bayıltıcı sprey bulundu. Statta yüzlerce koltuk kırıldı.
Kulüpler statlarda kendi güvenlik ekiplerini kuracak
Şiddet olaylarının engellenmesi ve kamu düzeninin sağlanması için 2003-2004 futbol sezonunda İstanbul'da alınacak tedbirler valilik ve emniyet tarafından belirlendi. İstanbul Valisi Muammer Güler'in yaptığı açıklamaya göre, statlarda olay çıkaranlar 3 aydan 1 yıla kadar statlara alınmayacak ve misafir takım seyircilerine tribünlerde ayırılacak yer yüzde 5 ile sınırlı kalacak. Güler ayrıca bu sezondan itibaren polisin daha çok stat dışındaki güvenlik önlemlerine ağırlık vereceğini ve kulüplerin özel güvenlik teşkilatlarını güçlendirme yoluna gideceğini söyledi.
İstanbul Gençlik Spor İl Müdürü Tamer Taşpınar ise, İstanbul'da bu sezon tüm dünyada uygulanan sistemlere geçileceğini ve emniyetin artık saha içinde değil, saha dışında güvenlik güçlerini bulunduracağını belirtti. Taşpınar, "Bizim taraftarımız maçlarda sahaya atlıyor, küfür ediyor. Futbol müsabakalarında meydana gelen şiddet olaylarının önüne geçmek için yeni bir kanun tasarısı hazırlandığını söyleyen Taşpınar, "Yeni tasarıya göre statlarda düzeni bozan ve kavga çıkaranlara 6 ile 1,5 yıl arasında hapis cezası ya da 1 ile 3 milyar arasında para cezası öngörülüyor. Meclisin açılmasıyla birlikte sunulacak ve eğer kabul edilirse, tüm Avrupa'da olduğu gibi bizde de uygulanmaya başlayacak" dedi.
İSTANBUL'DA EK ÖNLEM YOK
İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Karşıyaka-Göztepe karşılaşması sonrası yaşanan olaylar nedeniyle ayrıca bir önlem alınmayacak. Yetkililer, "Giriş kapılarında aramalar yapılıyor.
Holiganlar, gerek kameralar, gereksede görevli sivil memurlarımız aracılığı tespit ediliyor" açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada ayrıca görevli polis sayısının maçın önemi ve seyircinin sayısına göre özel olarak belirleniyor.
Ata Aksu: 'Tel örgü kalksın' kararı erken
Stadyum güvenliğiyle ilgili tartışmalar sürerken, Futbol Federasyonu İkinci Başkanı Ata Aksu, bir televizyon kanalında yaptığı yorumda, gerekli güvenlik altyapısının tüm şehirlerde yaygınlaşmamasından dolayı tel örgüleri kaldırma kararını 'erken alınmış bir karar' olarak yorumladığını ifade etti.
Peki ya fanatikler?
Yepyenİ bir futbol sezonunun eşiğindeyiz. Yine şampiyonluk için, kümede kalmak için büyük bir heyecan yaşanacak. Ve tabii ki saha içindeki yüksek gerilim, tribünlerdeki seyircileri de etkileyecek. Bu sezona girerken en çok tartışılan konu statlarda tel örgülerin kalkması. Geçen sezon Denizlispor'un yaptığını, bu sezon Trabzonspor deneyecek. Ancak bordo-mavili kulübün taraftarlarının geçmişteki sabıkaları, kamuoyunun kafasında soru işareti yaratıyor.
FANATİKLER ÖNE ÇIKMASIN
Son olarak İzmir'de yapılan Dostluk Kupası'nda yaşanan olaylar, ne kadar iyiniyetli olunursa olunsun holiganların, gerçek futbolseverlerin önüne çıktığını gösteriyor. SABAH olarak bu konuda yetkilileri uyarmayı ve dünyada bu konuda neler yapıldığını göstermeyi bir görev olarak gördük.
Avrupa'da durum ne?
İTALYA:
Serie A'da stadyumlarda tel örgü olması zorunlu. Çoğunlukla ağ şeklinde olan bu tel örgülerle seyircilerin sahaya yabancı madde atmalarına engel olunuyor. İtalyan taraftarların şiddet uygulamasına karşı çıkan yeni bir kanunla, polis veya kamera görüntüleri delil kabul edilip, olay çıkaranlar evlerinden alınıyor. Statlarda teröre neden olanlar ağır hapis cezasına çarptırılıyor. Bu kanunun çıkmasının ardından olaylar oldukça azaldı. Maçlar öncesi rakip takımın geldiği havaalanında görev yapan polis sayısı zaman zaman 2000'e ulaşıyor.
İSPANYA:
İspanya Ligi'nde tel örgü yok. Ancak kale arkalarında seyircilerin sahaya yabancı madde atmasını engellemek için ağlar geriliyor. La Liga'da son yıllarda çok fazla holigan olaylarına rastlanmıyor. Ancak bu noktaya gelinmesinde seyirciler arasına yerleştirilen özel ajanların büyük rolü var. Sivil polislerin de yer aldığı operasyonlarla belirlenen listeler sonucu, olay çıkaran taraftarlar bir daha statlara sokulmuyor. Örneğin Sevilla-Athletic Bilbao maçında güvenlik görevlisine vuran bir taraftar ömür boyu statlara girmekten men edildi.
İNGİLTERE:
Statlarda tel örgü yok. Seyirciler sahaya çok rahat girebilecekleri yerlerde oturuyorlar. Futbolda holiganizm ve ırkçılığın en çok bulaştığı İngiltere'de özellikle yurtdışında çıkan olaylar büyük endişe yarattı. İngiltere'de ırkçılığa karşı kurulan FARE adlı grup yaptığı çalışmalar ve yaptırımlarla bu konuda önemli bir ilerleme sağladı. Irkçı taraftarlara bilet satılmaması, diğer kulüplerle işbirliği yapılması sağlandı. Statlarda olay çıkartan taraftarların isimleri emniyet güçleri tarafından belirlenerek, bir daha statlara sokulmaması sağlanıyor. 2000'de UEFA Kupası finalinde Türk taraftarlara saldıran birçok İngiliz işlerinden bile oldular.
Salim YAVAŞOĞLU - Zeynep İŞMAN
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|