|
|
Olumlu havaya uydu faizi 3 puan düşürdü
Merkez Bankası bir kez daha 3 puanlık faiz indirimi yaparak, beklentisindeki iyimserliğe işaret etti. Dolar yükselirken, faiz de yüzde 42'ye kadar geriledi
IMF ile 5. Gözden Geçirme'nin tamamlanması, borçların yeniden takvimlendirilmesi ve üç aydan bu yana gerileyen enflasyon oranlarının yarattığı olumlu etkiyle; Merkez Bankası gecelik borçlanma faizlerinde kotasyon indirimine gitti. Merkez Bankası gecelik borçlanma faizini üç puan düşürerek yüzde 35'ten 32'ye indirdi. Borç verme faiz oranı da yüzde 41'den yüzde 38'e düşürüldü. Böylece Merkez Bankası son 20 gün içinde ikinci kez 3 puanlık bir faiz indirimi daha yapmış oldu.
FAİZ DÜŞTÜ, DOLAR ÇIKTI
Faiz indirimi kararının ardından, bono piyasasında faiz oranları iki puanlık gerileme gösterdi. Piyasada en fazla işlem gören 18 Ağustos 2004 vadeli tahvilin bileşik faizi yüzde 42.17 düzeyine indi. Dövizde ise önce satış, ardından alış eğilimi hakim oldu. Dolar 1 milyon 405 bin liraya yükseldi. Bankaların bonoları fonlama maliyeti ise bu indirim kararıyla beraber yüzde 37.7'ye düşmüş oldu. Bu da faiz düşüşünde yeni hedefin belli olduğunu gösteriyor.
YENİ POZİSYON ZAMANI
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, üretim ve talep göstergelerinin canlanmaya işaret ettiği ifade edilirken, "Tüketimdeki canlanma kontrollü şekilde gerçekleşmekte ve enflasyon üzerinde henüz belirgin bir baskı yaratmamış görünmektedir" denildi.
Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararını değerlendiren uzmanlar ekonomide yaşanan pozitif şokun etkisiyle faiz indirimi kararının geldiğini belirtiyor.
İndirim kararı ile birlikte reel faiz düzeyi dikkate alınarak yatırımcının yeni pozisyon alma girişiminin artacağını belirten uzmanlar, 3 puanlık indirimin beklentiler dahilinde ancak sürpriz olduğunu kaydediyor.
Merkez hem iyimser hem hassas
Piyasalar için fonlama maliyetinin göstergesi olan faiz oranlarını bu yılın dördüncü indiriminde 3 puan düşüren Merkez Bankası, yüzde 20'lik yılsonu TÜFE enflasyon hedefine ulaşılmasında risk oluşturabilecek unsurlara da dikkat çekti.
Merkez Bankası'nın Temmuz ayı enflasyonunu ve görünümü değerlendirdiği açıklamada, üretim ve talebe ilişkin anket ve göstergelerin ekonomik aktivitedeki canlanmanın devam edeceğine işaret ettiği, tüketimdeki canlanmanın kontrollü bir şekilde gerçekleştiği ve enflasyon üzerinde henüz belirgin bir baskı yaratmamış olduğunun göründüğü belirtildi.
Gelirler ve maliye politikalarındaki disiplinin sürdürülmesinin, enflasyonla mücadeledeki önemini tekrar vurgulayan Merkez Bankası yetkilileri, "Kamu maliyesine ilişkin politika uygulamalarındaki herhangi bir gevşeme nedeniyle, yılın kalan bölümünde kamu fiyatlarında ya da dolaylı vergilerde artış öngören ek tedbir ihtiyacının ortaya çıkmaması, enflasyon hedefi açısından önemlidir" dedi.
Açıklamada, "Yıl sonu enflasyon hedefine ulaşılabilmesi ve enflasyonla mücadeledeki kazanımların daha da artarak devam etmesi için, istikrar programının ödünsüz bir biçimde sürdürülmesinin, yapısal reformların devam etmesinin ve bekleyişlerin önemi göz önünde tutularak mali piyasalarda dalgalanmalara yol açacak davranış ve uygulamalara izin verilmemesinin son derece önemli olduğu unutulmamalı" denildi.
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|