|
 |

'İmar'ın değil devletin bonosunu aldık'
Evraklarını 20 gün önce BDDK'ya teslim ettikleri halde paralarının akıbetini hâlâ bilmeyen bono sahipleri, haklarını arıyor
İmar Bankası'nda mevduatı olanlar Pamukbank şubelerinde evraklarını teslim etmek için kuyruklara girerken, bankadan bono alanlar BDDK'dan bir açıklama bekliyor.
Derneklerden, siyasi parti temsilciliklerine kadar kapı kapı dolaşıp derdini anlatmaya çalışan bono sahiplerinin öfkesi ise her geçen gün artıyor. Çünkü İmar Bankası şubelerindeki duyurular üzerine BDDK'ya evraklarını 20 gün önce teslim eden bono sahipleri paralarının akıbetini hâlâ bilmiyor.
EVRAKLARI VERDİK
Bonocuların en kızgın olduğu nokta, BDDK'dan yapılan "Karşılığı olmayan bonoların ödemesi yapılmayacak" açıklaması. Gazetemizi ziyaret eden bono sahiplerinin ortak sesi "Biz devlet tahvili aldık. İmar Bankası'nın kağıdını değil. Bu tahvilin açığa satılıp satılmadığını, karşılığının olup olmadığını nereden bilebilirdik? Elimizdeki makbuzların diğer bankaların verdiklerinden hiçbir farkı yok" şeklinde.
Bono sahiplerinin dikkat çektiği bir diğer nokta ise İmar'ın bono satarken yatırımcıya verdiği makbuzlardaki şu not "Satın alınan menkul kıymetler emanete alınmış. Bedeli Menkul Kıymetler Müdürlüğü nezdindeki hesabınıza borç kaydedilmiştir."
Bono sahipleri bu notun pek çok bankanın verdiği makbuzlarda dahi bulunmadığını belirterek, "İmar'da kayıtlar çok dikkatli yapılıyordu. Örneğin bankaya gitmeden, imza alınmadan faksla dahi işlem yapılamıyordu. Biz bu kadar ince ayrıntıya dikkat eden bir kurumda bir uygulamanın olduğunu asla düşünemedik" ifadesini kullanıyorlar.
BDDK NEREDEYDİ?
İmar Bankası'na el konulduğu 3 Temmuz'dan bugüne her Çarşamba BDDK'nın İstanbul'daki temsilciliğinin önünde bir araya gelen İmar mudileri kendi aralarında örgütlenmeye başladı.
Bankaya el konulmadan önce İmar Bankası şubesinde başına gelen bir olayı aktaran Nalan E. şöyle konuşuyor "2 ay önce bankadan bonomu almak istedim. İmar'da oldukça düşük oranlardan bonoları geri alıyorlar. Bankaya gittiğimde şube yetkilisi bana bonoyu geri veremeyeceklerini söyledi. Yetkili bana 'Mevduatın belli bir oranı kadar bono tutmak zorundayız. Yoksa açığa düşeriz' açıklamasını yaptı. Ve o gün bonodaki paramı virmanlayamamıştım."
Sigortacı olan Nalan Hanım, "Bu bankada BDDK yetkilileri ve İmar sermayedarları birlikte görev yaptı. Neden bugüne kadar bu işlemlerin farkına varılamadı?" diye soruyor.
Ev hanımı olan Ayten Hanım ise "Bizi bir de 'Bonolarınızın karşılığı yok' deyip mahkeme kapılarında bekletecekler. Ben devlete borç verdim. İmar'a değil" diye konuşuyor.
Bankada döviz mevduatı olan Mehmet Bey de evrakları teslim için gittikleri Pamukbank şubeleri önünde uğradıkları muamelenin çirkinliğine dikkat çekiyor.
KUYRUK GECE BAŞLIYOR
Pamukbank'a evrak teslimi yapan İmar mudileri gece yarısından kuyruğa girmeye başladı. Mesai saati dolmadan evraklarını teslim etmek isteyen mudiler daha gün ışımadan Pamukbank'a koşup beklemeye geçiyor. Mudiler aralarından seçtikleri bir kişiye kağıt kalem verip isim yazıyor. İsim sırasına göre banka önünde kuyruğa giriyorlar.
Mudilere Pamukbank yetkilileri hesap cüzdanları karşılığında yeşil bir makbuz verip, "Verdiğim bilgilerin doğru olduğunu tasdik ederim" yazan bir kağıda imza attırıyorlar. İşte mudilerden en çok tepki alan uygulama bu. İmar Bankası'nda döviz mevduatı olan Mehmet Bey, "BDDK bize suçluymuşuz gibi davranıyor. Sanki bankayı soymuşuz. Ya da usulsüzlük yaptık. Bu yüzden de verdiğimiz bilgilerin doğruluğu için imza alıyorlar" diyor.
MAKBUZLARDAN NASIL ANLAYACAKTIK?
Gazetemizi ziyarete gelen bono sahiplerinden emekli bankacı Hüseyin Bey, bankanın verdiği makbuzların hiçbir eksiğinin olmadığını söylüyor. Hüseyin Bey, "Bu bonoları başka bir bankadan alsak da aynı prosedürlerden geçecektik. Onca yıl bu sektörde çalıştım beni rahatsız eden bir durumu farketmedim. 'Şimdi çıkıp bonolarınızın karşılığı olamayabilir' deyip bizi şaşkınlığa uğratıyorlar" diyor.
İşportacıdan mı aldık ki paramızı ödemiyorlar?
"Tasarruflarımın 50 milyar liralık kısmıyla devletimizin güvencesi kapsamında diye İmar Bankası'ndan 15 milyar liralık Hazine bonosu aldım. İmar Bankası'nın yönetimine el konduktan sonra tüm mevduatın güvence altında olduğu açıklandı ama devletin hazinesinin çıkardığı bono ve tahviller garanti altında mı, değil mi belli değil. Ben bonoyu sokaktaki işportacıdan mı aldım? Türkiye'de legal olarak tasarruf toplayan, vergisini veren hazinenin bonosuna aracılık yapan bankadan aldım."
A.K. (Memur)
"44 yaşındayım. Birikimimin 22 milyarını Hazine bonosu ile değerlendirmek istedim ve off-shore'cu muamelesi gördüm. Şimdi BDDK'ya soruyorum Neden kontrol ve denetimler zamanında yapılmadı? Elektronik sistemde bu işlemler böyle sakıncalı ve kontrollü yapılamıyorsa neden fiziki bonolar dağıtılmadı? Bu işin suçlusu vatandaş mıdır? Devletin borçlanmasına güvenilmeyecekse neye, kime güvenilecek? Elimizdeki bonoların karşılık kontrollerinin de Pamukbank şubelerinde yapılmasına neden gerek duyulmadı? Sabit getirisi olan Hazine bonosu tasarruf aracı değil midir? Bankayı son bir yıldır inceleyen murakıplar için suç duyurusunda bulunuldu mu?"
T.A. (Memur)
"Ben 30 yıllık birikimimi en garantili yatırım aracı sandığım (!) devlet tahvilinde değerlendirdiğimi düşünüyordum. Oysa kazın ayağı öyle değilmiş. 'İşlem açığa yapıldı ise paranızın üzerine bir bardak soğuk su içeceksiniz' deniyor. Türkiye'de hayali ihracattan sonra hayali Hazine bonosu, hayali devlet tahvili, hayali bankacılık ile de tanışacakmışız demek ki. BDDK'nın görevi bankaları ve şubelerini denetlemek. Oysa şimdi 'Biz bunları bilemezdik' diyor. Buna kargalar bile güler. Burada çok açık bir görevi suiistimal suçu işlendiğini düşünüyorum. Bunun için BDDK'yı dava etmeyi düşünüyorum."
T.K. (Mali Müşavir)
"45 yaşındayım. Nisan ayında emekli oldum. 26 yıllık emekli ikramiyem, satmış olduğum bir evim ve tam 26 yıllık birikimim olan 165 milyar lirayı, her şeyden daha güvenli gördüğüm ve tüm banka müdürlerinin mevduattan daha güvenli, adı bile 'devlet tahvili', 'Hazine bonosu' olan kağıtlardan aldım. Her ay düzenli olarak bankaları denetlediğini söyleyen BDDK yetkilileri niçin İmar Bankası'nı dürüst ve düzenli olarak denetlemedi de bize duyurulan bu son uygunsuzluk ortaya çıktı? Bizlerin suçu devlet güvencesinde olan Hazine bonosu almak mıydı? Üniversitede tahsil gören 2 çocuğumun güvencesi olan bu birikimi nasıl alacağım? 450 milyon maaşla nasıl evimi geçindirip, üniversitedeki çocuklarıma nasıl tahsil imkanı sağlayacağım?"
O.C. (Emekli)
Yavuz BARLAS
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|