kapat
05.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

OMER URUNDUL


Tas yerinde agirdir

Amsterdam Turnuvasi G.Saray icin cok faydali oldu, artilar ve eksiler net bicimde sekillendi. Fatih Terim celiskide oldugu onemli bir konuda dogru tercihi yapti. Kendisinin oturttugu takimin senelerdir alistigi 4'lu defansa dondu. Orta sahanin ortasini iki kisi kullaniyor, sahaya tipik bir 4-4-2 sablonu yansiyor.

Simdi Fatih Terim'in ivedilikle karar vermesi gereken takim teskili. Taslarla fazla oynamak hicbir zaman fayda getirmez. Defans blokunun ortasinda ciddi sorunlar var. De Boer'un kalitesi belli ama agir. Tamas genc bir yetenek ancak deneyimsiz oldugundan fazla pozisyon hatasi yapiyor. Su asamada kaptan Bulent'ten vazgecmemesi lazim. Defansin solunda Hakan Unsal'in performansinin yukselmesi icin onundeki orta saha cok onemli. Liverpool karsisinda sol dista Ergun oynayinca, Hakan Unsal rahatladi. Sol kulvar ya Hakan Unsal-Ergun olmali ya da Ergun-Hasan Sas.

Fatih Terim, Batista'nin pas yanlislarina takiliyor, dogru. Ama Batista'nin iki kisilik pres yaptigini, her tarafa yardim goturdugunu gozardi etmemeli. Cunku Terim'in kafasindaki sisteme Batista en uygun orta sahalardan biri. Berkant genelde oyun organizasyonunda onemli rol ustleniyor, gezginci gorev yapiyor. Orta sahanin icine girip buradaki arkadaslarini defansif acidan rahatlatirken, ofansif katkilarini da arttiriyor.

Fazla oynamamak lazim
Su anda ben de dahil herkesin merak ettigi konulardan bir de Pinto olayi. Hareketli bir kenar adami, adam eksiltiyor, ice katedebiliyor. Ancak gerek asistlerde gerek vuruslarinda olaganustu beceriksiz. Hep tersini yapiyor. Meziyetleri dolayisiyla Terim ustunde israrla duruyor. Bakalim zaman kendisini hakli cikaracak mi? Liverpool maci acikca gosterdi ki, Prates G.Saray icin buyuk bir kazanc. Kendisine guveni tam, sag dista surekli tesebbus halinde. Cabuk ve devamliligi var. Ayrica duran toplarda da buyuk bir silah. Cok iyi kesme frikik atiyor, tac atislarini da altipasa indiriyor. Tek sorunu defansif yetersizligi. Cok cabuk olmasina ragmen ustune gelen rakibine dengesizce atlayip, kolay calim yiyiyor. Halbuki yer alip, arada mesafe birakarak rakibini oyalasa bu rahatsizligi duzelir.

Hakan Sukur de fizik acidan kuvvetlenip, iki senelik mac eksikligini kapattigi zaman Galatasaray'da isler yoluna girecek.

Yeter ki Fatih Terim sistemle ve taslarla gereksiz yere oynamasin.

Hakemlerin derdi baski
Super Lig hakemlerinin Kusadasi seminerini iki gun takip ettim. Agir mac trafiginin, tatil yapma imkani dahi birakmadigi gunumuz futbolu, muthis bir tempoya ulasti. Sinirsiz enerji istiyor, ayrica zihinsel acidan da rahatlik. Ayni sekilde hakemler de bu degisime ayak uydurma mecburiyetinde.

MHK Baskani Bulent Yavuz, disiplinli, isi bilen, yetenegi tartisilmayacak iyi bir egitici. Ekip arkadaslari da kuvvetli. 10 gunluk siki Riva kampinin sonunda Kusadasi'nda 4 gunluk seminer yapildi. Tam mesai uygulanirken, konuk konusmacilar ve dersler disinda her sabah 06.45'te sahada kondisyon calismalari yapildi. Genclestirme operasyonu devam ediyor. Oyun kurallari, zihinlere enjekte edildi. Hakemler gunumuzun istedigi fizik-kondisyona da sahip durumdalar. Kisacasi sistem oturmus durumda.

Yalniz bu cagdas gelismeler herseyin toz pembe olmasi icin yeterli olmuyor. Benim seminerdeki konusmamin basligi, 'Hakemler ve baskilar'di. Ne yazik ki ulkemizdeki sartlar, hakemleri baski altina aliyor. En buyuk neden de uc buyukler. Besiktas, F.Bahce ve G.Saray, Istanbul degil butun Turkiye'nin takimlari. Anadolu'da, diger sehirlerimizde hemen herkes kendi ilinin disinda mutlaka bu uc takimin taraftari. Boyle oldugundan da medya bu takimlar uzerinde yogunlasiyor. Kulup yazarlari hakemleri kendi gozlugu ile izliyor. Buyukler lehine yanlislar cok az yer tutarken, aleyhine hatalarda yer yerinden oynuyor. Iste sikinti burada yatiyor. Beyinlere yerlesen bu baski sablonuyla istemeden de olsa buyukler korunuyor. Bilhassa kart standartlarinda. Objektif kalip, direnen hakemler de kaosun icine giriyorlar.

Hakemlerimizin guvenilirliklerini saglamak icin bu sorunun asilmasi lazim. Tabii ki su an icin mumkun oldugunca. Yeni sezona bu umutla bakiyor, MHK'ye ve hakemlerimize zor gorevlerinde basarilar diliyorum.

Super Hamit
Amsterdam'daki turnuvayi izlemeye geldim. Cumartesi gunu ogleden sonra oteldeki odamda tv kanallarini dolasirken Schalke 04-B.Dortmund arasindaki Bundesliga'nin ilk haftasinin cok onemli macinin naklen yayinini yakaladim. Oyun tempolu, hirsli basladi. Kisa sure sonra uzaktan nefis bir sut diregi yaladi. Bu vurusu yapanin Umit Milli Takimi'ndaki Hamit Altintop oldugunu gordum. Tabii ki mac ilgimi daha cok cekmeye basladi. 90 dakika basarili bir futbol sergileyen Hamit, uzak menzilli iki mukemmel gole de imza atti. Uc golluk sutu da direkleri siyirdi. Ayrica asistler yapti, pres uyguladi. Adam eksilten driplinglerle ileriye dogru cabuk mesafeler katetti. Hamit'in Bundesliga'daki bu ilk macinda gosterdigi performanstan cok mutlu oldum, devamini diliyorum.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
GREENCARD
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir