kapat
05.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

Sovyet klasigi

1980'lerin Moskova'sinda yasanan entrikalar su siralar Ankara-Baku hattinda sahneleniyor Halefi belirlemeden ve durumu kontrol altina almadan liderin olumunu aciklamamak...

Azerbaycan Devlet Baskani 80 yasindaki Haydar Aliyev, 8 Temmuz'dan bu yana Ankara'da GATA'da tedavi goruyor. Kalpten solunum sistemine kadar en az 8 hastalikla bogusuyor. Saglik durumuyla ilgili hicbir aciklama yapilmamasi nedeniyle Azerbaycan gunlerden beri "Aliyev oldu" soylentileriyle calkalaniyor.

Bu belirsizlik ortaminda Azerbaycan Milli Meclisi dun sabah olaganustu toplandi. Gerekce Aliyev'in oglu Ilhan Aliyev'in basbakanliga atanmasi. Aliyev sozde bu oneriyi Cumartesi gunu hasta yataginda imzalayip gonderdi. Baku'deki muhalefet cevreleri ise, Aliyev'in oneriyi aslinda tedavi icin Turkiye'ye giderken acik tarihle imzalayip biraktigini ve "Kendisine birsey olursa" isleme konulmasini istedigini one suruyorlar.

Bu iddialarin hangisi dogru bilinmez ama, oneri dun sabahin cok erken saatlerinde once Milli Meclis'in 10 uyeli Hukuk ve Siyaset Komisyonu'nda oybirligiyle kabul edildi. Hemen ardindan Meclis Genel Kurulu'na indirildi. Hayir, orada oybirligi saglanamadi; 124 milletvekilinden 102'si oylamaya katildi, 101'i Ilham Aliyev'in basbakanliga getirilmesine "evet" dedi. Oylamanin sonucu GATA'daki Aliyev tarafindan yine yildirim hiziyla onaylandi. Ister "Islem tamam" deyin, ister "Saray darbesi kazasiz-belasiz gerceklesti..."

Bu arada, "Iyi ama bizim Basbakanimiz Artur Rasizade ne zaman istifa etti? Hicbirimizin haberi olmadi" diyen bazi meraklilar cikti ama sorulari yanitsiz kaldi. Zira Rasizade ortalikta yoktu!

Politburo senaryosu
Aliyev "Hanedan kurma" niyetlerini ilk kez gecen yil bugunlerde aciga vurdu. 24 Agustos 2002 tarihinde halkoyuna sunulan Anayasa degisikligiyle "Cumhurbaskaninin herhangi bir sekilde gorevden ayrilmasi durumunda gorev ve yetkileri basbakanin ustlenmesi" hukmu getirildi. Oysa bu degisiklige kadar, Azerbaycan Anayasasi, cumhurbaskanin gorev ve yetkilerini ustlenecek makam olarak meclis baskanini gosteriyordu. Daha o tarihte "Aliyev yerine oglunu hazirliyor" yorumlari yapilmisti. Dogru cikti.

Sovyetler Birligi'nin o unlu istihbarat orgutu KGB'de yetisen (general rutbesine kadar yukselmisti), 1980'lerin basinda, Andropov ve Cernenko donemlerinde Komunist Parti Politburo'sunda gorev yapan Haydar Aliyev, Moskova'da yoldaslarindan ogrendiklerini kendinden sonraki donemin senaryosunda birebir uyguladi.

Artik kac kisi hatirliyor bilmiyoruz... Sovyet lideri Brejnev'in 1982'de olumunden sonra yerine KGB kokenli Yuri Andropov getirildi. Agir hastaydi. 1983 Agustos'undan itibaren ortalikta gorunmez oldu ama olumu 11 Subat 1984'te, Politburo yeni lideri belirledikten aciklandi.

Yeni lider Konstantin Cernenko da yasli (72 yasinda) ve hastaydi. Bir yil sonra, 10 Mart 1985'te oldu. Ancak Cernenko'nun da olumu resmen aciklanmadan once Politburo toplanip, halefi belirledi Mikhail Gorbacov.

Kurnazligindan oturu Kremlin'in kalin duvarlari ardinda "Tilki" diye nitelenen Aliyev iste o iki "secim" sirasinda da Politburo uyesiydi ve olen bir liderin halefinin nasil hazirlandigini cok iyi bellemisti.

Aliyev artik gonul rahatligiyla son nefesini verebilir. Ya da olduyse, bu kara haber artik aciklanabilir. Cunku Azerbaycan'da durum kontrol altinda!

Mesajlariniz icin: esafak@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
GREENCARD
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir