kapat
05.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

EMRE AKOZ


'Ya doneksin, ya takiyeci!'

Gecen gun isim konusuna deginmistik. Isimlerimiz gelisiguzel secilmez. Ailelerimiz bize isim koyarken bilerek ya da bilmeden birtakim degerlerden etkilenir. Sonucta isimlerimiz bir seylere gonderme yapar Geleneklere, dine, modernlige, modaya, populer kulture, siyasete, sanata...

Ben konuyu kendi ismimden, yani 'Emre'den hareketle ele almis ve ozetle "Dine gonderme yapmak icin degil, dinden ve geleneklerden hareketle yeniyi, moderni yaratma amaciyla konulmus bir isim" oldugunu gostermeye calismistim.

Bunun uzerine okurumuz, adasim Emre Salman'dan bir mektup geldi. Bakin konu ne kadar dalli budakli

****

'Musluman-demokrat', aydin bir Turk genciyim. Ismim de Emre. Emre ismiyle ilgili yazinizi okudum ve tespitiniz gercekten hosuma gitti. Benim annem ve babam mutaassip (ocu seriatci degil) dindar insanlar. 1978 yilinda dogan ilk cocuklarina yani bana, hem dini referans alan, hem de o doneme gore oldukca ileri ve modern bir isim olan 'Emre'yi koymayi uygun bulmuslar. Ne de guzel etmisler diye dusunuyorum.

Gunumuzde artik isimlerden bile insanlari ak-kara, laik-dinci diye ayiran salaklar cogalmakta ne yazik ki. Aynen Cumhuriyet bayramlarinin ya da Istanbul'un fethinin kutlanmasi gibi

Bu gibi orneklerde oldugu gibi bazi seyleri inanilmaz bir bicimde 'cemaatci rituellestirme'ye gidiyoruz. Laik cemaatinin mensuplari Ataturk'u ve ilgili seyleri; 'bizim' cemaatin uyeleri de dini ve milli seyleri bizlestirmis ve 'karsi' tarafa birakmama yemini etmisler.

Cumhuriyet bayramini ben kutladigim zaman bizimkilerden 'donek', karsi taraftan da 'takiyeci' damgasini yiyorum. Ama ben yine de hic kimseyi dinlemiyor, kendi bildigim dogrulari yapmaya calisiyorum. Uzatmadan, isim mevzuu da ayni yere cikmakta.

Ismi Muhammet olan birinin solcu olmasi, ismi Devrim olan birinin de sagci olmasi akillara pek gelmiyor. Oyle oldugunu duyunca da cok sasiriyoruz. Halbuki taraftar olan, dindar olan, "izmci" olan isimlerimiz degil sahsimizdir. Insanlarimizin bu konudaki cahillikleri de akillara ziyan mertebesinde.

Ismi Kuran'da geciyor diye cocuklarina Kezban ('yalanci' demektir) koyanlari mi ararsin, Aleyna ('bizim uzerimize' demek olup hicbir anlami bulunmamaktadir) koyanlari mi.. Kulaga hos geliyor diye Nalan ('inleyen' demek), kiz cocuguna Suna ('erkek ordek' demek) diyenleri mi?..

Konuyu Peygamber Efendimiz'in guzel bir hadisi ile noktalamak isterim "Cocuklarin babalari uzerindeki haklarindan biri de guzel isimdir. Cocuklariniza guzel isim koyun, zira ahiret gunu bu konuda sizden sual olunacaktir."

Tum bunlara bakarak diyorum ki lise mezunu babam, ilkokul mezunu annem bana, daha 1978 yilinda ne de guzel isim koymuslar. Allah onlardan razi olsun. Selamlarimla

****

Bu mektubu okurken su cumle icimi acitti "Cumhuriyet bayramini ben kutladigim zaman bizimkilerden 'donek', karsi taraftan da 'takiyeci' damgasini yiyorum."

Soylesenize Kim bu hale getirdi Turkiye'yi?

Hayat mizahi taklit ediyor
Tarihin her doneminde 'acimasiz' espriler yapilmistir. Ornegin felaketlerle girgir gecilmis; din gibi tabu sayilan kurumlar tiye alinmistir. Ancak bunlar genellikle sozde kalmis, yaziya pek az dokulmustur... (Yaziya dokulenler ise Aziz Nesin'in nefis bir kara mizah ornegi olarak insanlari olduren ama tarihi yapilara filan zarar vermeyen notron bombasini 'savunan' yazisi gibi tersten cakanlardir.)

Simdi ise baska bir cagda yasiyoruz. Bir kere internet sayesinde bu tipteki 'kara' mizah ortaliga sacildi. Millet cezalandirilma korkusu olmadan aklina eseni yazip ciziyor.

Ornegin birkac yil once gordugunuz itfaiyeciler fotografi e-postalarda dolasiyordu. Arka planda koca bir ev cayir cayir yanarken itfaiyeciler gorevlerini birakmis hatira fotografi cektirmekte! Tahmin edeceginiz gibi bu bir 'kurgu' fotografti. Yani gercek degildi.

Diger fotograf ise kurgu degil. Bu goruntu Kanada'dan. Biliyorsunuz Kanada'da korkunc orman yanginlari meydana geldi. Ne bekliyorsunuz? Milletin ahlayip vahlamasini, degil mi? Ne gezer! Damat Rick Sandhu ile gelin Siri Sanderson fotografciya ormandan yukselen dumanlarin onunde poz veriyorlar. Agaclar kavrulmus, doga tarumar olmus, hayvanlar olmus; umurlarinda degil.

Peki iyi mi yapiyorlar, kotu mu? O ayri bir tartisma ama geleneksel ahlak kurallarinin sarsildigi su donemde hayatin kara mizahi taklit ettigini soyleyebiliriz.

YENI RAKI VISKIYI GECTI
Turkiye'de viski luks bir icki olarak gorulur. Siyasetcisinden karikaturistine, yazarindan burokratina populizm propagandasi yapmak isteyen herkes viskiyi kullanir. Hatta yanlis hatirlamiyorsam 28 Subat doneminde bir genelkurmay baskani "Bogaz'i seyrederek viski icip ahkam kesiyorlar" filan demisti. Nereden nereye 'Yeni Raki' kac para? 13 milyon 750 bin. Peki 'kopek olduren' degil de 'nispeten ucuz ama son derece duzgun' viskiler kategorisindeki Vat 69 kaca? 12 milyon 750 bin... Serefinize populistler!


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
GREENCARD
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir