kapat
05.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

ABDURRAHMAN YILDIRIM


Cifte dopingle faize devam

Yilin 7 aylik doneminde Hazine faizinin enflasyondan arindirilmis gercek getirisi enflasyonu bile katladi. 7 ayda yuzde 11.6 olan tuketici enflasyonu karsisinda Hazine bonolari yuzde 33.3 getiri sagladi. Enflasyondan arindirildiginda geriye yuzde 19.4'luk reel bir gelir kaldi. Bu da mevcut enflasyonun yuzde 167'sine variyor.

Yandaki grafikten de gorulebilecegi gibi, diger yatirim araclari Hazine bonosunun yanina bile yaklasamadi. Repo ve mevduatin reel getirisi yuzde 10'a yakin. Icinde Hazine kagidi olan B tipi fonlari da yuzde 10 kazandirdi. Hisse senetlerinin kaybi yuzde 10'lar duzeyinde kalirken en buyuk zarar yuzde 23 ile dolarda.

Bonoya yatiran enflasyonun uzerinde yuzde 20 kazanmis. Dolara yatirim yapan bu gelirden mahrum oldugu gibi, yuzde 23 kaybettirmis. Yani arada yuzde 43'luk bir fark var. Yatirim araclari arasinda ilk kez bu yil boyle keskin bir yol ayrimi oluyor, makas ilk kez bu kadar buyuyor.

* Faiz-kur makasi - Acaba bu makas buyumeye devam eder mi?

Bizce zor. Nitekim Basbakan Recep Tayyip Erdogan "Bu gidis bir iki ay surebilir. Sonra zamanla dolarda da istenen noktaya gelinecektir" dedi. Merkez Bankasi Baskani Sureyya Serdengecti de "Eylul'de dovizde hareket olacak" spekulasyonuna cevap verirken "4 milyar dolar aldik. Hâlâ dihalelere satis geliyor. Boyle bir beklenti varsa daha once de bir hareket olabilirdi" dedi.

Basbakan da, Merkez Bankasi Baskani da, su asamada dovize ekstra bir talep olmadigini teyit ediyor. Basbakan bir iki ay sonra bu piyasanin dengeye kavusacagi tahmininde bulunuyor. O halde IMF'nin ve enflasyonun verdigi cifte dopingle kurda bu ay da rahat atlatilabilir. Ancak faizle arasindaki makasin daha da acilmasi zor. Olsa olsa makas kapanacak. Kur yerinde sayarken faizler iyi gelismelerin etkisinde gerilerse, yuzde 43'e varan kazanc farki dusecek.

* Atlanacak esikler- Hukumetin faizlerdeki dususu devam ettirebilmesi icin kasim ayinda sonuclandirilmasi hedeflenen 6. gozden gecirmeyi basariyla atlatmasi ve faiz disi fazla hedefine asilmasi cok onemli. Ancak piyasalarin ondan da once atlayacagi esikler var.

* Birincisi Turkiye'nin ABD'yle iliskisi. 8.5 milyar dolarlik kredinin kaderi de, kasim ayindaki gozden gecirmenin dozu da, bir anlamda buna bagli.

* Orman vasfini yitirmis araziler konusunda referanduma gidilmesi ortaya yeni durum cikartir. Referandum tartisma yaratir ve hukumetin guven oylamasina donusur. Bu anlamda yeni bir belirsizlik yaratir.

* Sonuc- "Golge dustugu yeri belli eder" Turk Atasozu

Mesajlariniz icin: ayildirim@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
GREENCARD
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir