kapat
05.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

ALI KIRCA


Zevkleri dert edinmek...

Temposu ve ritmi yuksek sarkilarda bile aglayan; bu cografyanin yuz yillik turkulerinde durduk yerde gozyasi doken, hatta yumrugunu sikip ofkelenen kac halk, kac cemiyet vardir acep?

Makinelesmis hayatlara renk katmaktan ve duragan duygulari heyecan kasirgalarina ve cosku okyanuslarina birakip atmaktan baska bir "misyon"u olmamasi gereken futbol taraftarligini cehennem kazanlarinin atesine atan kac millet var?

Dertleri zevk edinip gulup gecmek yerine, zevkleri ille de dert edinenenler aleminde hayati cekilmez kilmanin "alem"i var midir?

****

Aslinda bu yazi dogrudan bir futbol yazisidir..

Daha cok futbol maclarinin cevresinde solunan atmosfere dair gozlem kirintilaridir..

Yazinin esin kaynagi Galatasaray'in da katildigi Amsterdam Turnuvasi'nin oncesinde, mac sirasinda ve sonrasinda yasananlardir..

Sozu hic uzatmadan soyleyelim ki, futbol artik Avrupa'nin hemen tumunde, dusmanlik, kavga, husumet, amansiz rekabet, kufur, hakaret vs. vs konusu olmaktan cikip gitmistir..

Milyonlarca insani ekran basina, yuzbinleri de stadlara tasiyan iki temel amac egemendir artik.. Yalnizca iki amac

Heyecan ve eglence..

Yureklerde intikam ciceklerini actirmakta kararli olan ve dusmanlik ikliminden nemalananlari duskirikligina ugratsa da tablo budur..

Stadlarin disinda, sorunun kaynaginda "futbol" degil, "alkol" bulunan "sinirli-sorumsuz" bir holigan azinligi varligini surdurmeye calissa da, artik "asil" fotografa damgalarini vurmaktan uzaktirlar..

Turkiye'de liglerinbaslamasina birkac gun kala, bu gozlemi bir tesbit olarak buraya nakletmekten daha onemli olan, "bu sonuc"un ortaya cikmasini saglayan "neden"lere gidebilmektir.

Ilk nedenin ardinda kocaman bir "cuvaldiz" hikayesi yatar aslinda..

Futbol bu ulkede ve herhangi bir ulkede eger hala "husumet, kavga, dusmanlik, kin, kufur ve hakaret" konusu olmaya devam ediyorsa, cuvaldizi kendisine batirmasi gereken "yegane" kurum medyanin ta kendisidir..

Medya, televizyonlari ve gazeteleriyle; televizyonlarin ve ekranlarin "kamera ve kalem erbabi"yla futbol dunyasinin yakasindan dusmelidir artik.. Dusmeliyiz!

Reyting, tiraj ya da daha masum "motivasyonlar"la, yani "sohret ve ilgi cekmek" adina dahi atilacak her "yanlis" adimin yol acacagi her "olumsuz" sonucun sorumlusunun yalnizca ve yalnizca medya olacagi simdiden bilinmelidir..

Olumlu adimlarin da..

****

Ikinci nedense stadlarla ilgilidir.. Stadlari eglence mekanina donusturecek "yapilasma"lar cogaldikca, futbol taraftarininfutbola yaklasimi da degisecektir..

Bu tesbit, Avrupa kentlerinin yeni ve modern stadlarinda yasananlarla ve tecrubeyle sabittir..

Oysa, Turkiye'nin bu yil "heyecanlara ruzgar" acacak en modern stadinda; futbol keyfi yasamak yerine, daha simdiden "altinci hafta paranoya"si yaymaya calismak nasil bir ruh haliyle aciklanabilir ki? Birakin ezeli heyecanin taraflari cagdas bir mekanin keyfini sursun....

Yollar mi? Mac sonrasi trafik kesmekesi mi?

Eee!.. Gulu seven dikenine katlanir.. Dunyanin en modern stadlarindan biri sayilan Amsterdan Arena'dan ayrilirken, tam bir saat toz toprak icindeki park yerinde sikisip kaldik.. Binlerce Hollandali ile birlikte.. Biz anayola cikmaya calisirken cok katli otoparkin inis yollarinda, yuzlerce arac daha kipirdayamiyordu.. Mactan bir saat sonra bile.. Kimse de halinden sikayet etmiyordu.. Keyiflerine ofke katmak yerine muzik ve sohbetlerle zenginlestiriyorlardi. Sabirli bekleyislerini.. Bir yere yetisecek degillerdi. O gunu "mac keyfi"ne ayirmislardi zaten..

Ikinci gun maclarinda da ayni tabloyla karsilasinca sikisikligin rastlanti olmadigini anladik.

Gazeteler ve televizyonlarda "bu ne rezalet" basliklarini filan da gormedik..

Cagdas toplumlar, "zevkleri dert edecek" kadar "umarsiz" degildi cunku!..


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
GREENCARD
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir