kapat
05.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

MUHARREM SARIKAYA


Gonul: Iste serh nedenimiz

Yuksek Askeri Sura, gecen yil oldugu gibi bu yil da yine bazi subay ve astsubaylarin ihraclarina hukumetin "serh" koymasina taniklik etti.

Peki, Basbakan olarak gecen yil Abdullah Gul ve bu yil da Recep Tayyip Erdogan ile iki YAS toplantisina da katilan Milli Savunma Bakani Vecdi Gonul'un YAS kararlarina serh koyma gerekcesi ne?

Veya, serhini koyarken hangi gerekceyi yaziyor?

Ahbabin verdigi fire
YAS kararlarinin dun aciklanmasinin hemen ardindan bu soruyu Milli Savunma Bakani Vecdi Gonul'e yonelttik.

Gonul, oncelikle hem kendisinin, hem de Basbakan Erdogan'in dun YAS kararlarini imzalarken serh soyle acikladi

"Tabii ben de, Tayyip Bey de serh koyduk. Karara serh konuluyor, ama sonuclarini biz yine imzalayip yururluge sokuyoruz. Cunku cogunlukla bizim dusuncemizin aleyhine karar verilmis olunuyor. Biz de Bakan ve Basbakan olarak onlari uygulamak zorundayiz."

Milli Savunma Bakani bu sozlerinin ardindan bir duruma dikkat cekti

"Askerler bir sey hazirlayinca iyi hazirliyorlar. Bir kisinin sicilini butunuyle bilmenize imkan yok. 40 yildir tanidiginiz, ahbabiniz olan adam bile bakiyorsunuz bir yerde oyle bir fire vermis ki. Dogrusu ahbap diye tanimakla, amir, komutanin tanimasi burada daha iyi ortaya cikiyor."

Gonul'e gore, YAS toplantisi hem Basbakan Erdogan, hem de askerlerin karsilikli birbirlerini taniyip anlamasi bakimindan yararli gectigi inancinda.

Yas yargiya acilamaz
Bunlari siraladiktan sonra serh gerekcesini aciklamaya basladi.

Once su cumlesinin altini cizme geregi duydu

"Ben YAS kararlarinin yargiya acilmasina kesinlikle karsiyim. Cunku bir yerde artik son sozu birisinin de soylemesi lazim. Askeri terfi ile ilgili son sozu de Askeri Sura gibi en ust bir kurum soylemeli."

Serh nedeni
Milli Savunma Bakani kendisinin ve Basbakan'in serh koyma gerekcesini de aynen soyle acikladi

"Burada yanlis olan su; yuzlerce ihrac, YAS'a gitmeden bana geliyor. Ben imzaliyorum ve ihrac oluyorlar. Bir kismini da YAS'i dolastirarak bana getiriyorlar. Yine ben imzaliyorum. Yine ben imzaladigim icin ihrac oluyorlar. Ama YAS'i dolastirdiklari icin onlar yargiya gidemiyorlar. YAS'i dolastirmadan getirdikleri benim imzaladiklarim yargiya gidebiliyorlar. Yani, bir takdir YAS'a goturuyor, bir takdir goturmuyor. Buna da Genelkurmay'in stafi inceleyip karar veriyor; bu YAS'tan gecsin, bu gecmesin diyorlar. Her ikisinin de muamelesi ayni, her ikisini de ihrac eden makam ayni oldugu halde bir kismi yargiya gidebiliyor, bir kismi gitmiyor. Diyorum ki esitsizlik oluyor. Butun ihraclar yargiya gitmese, hepsi YAS'tan gecmek zorundadir diye Anayasa'da hukum bulunsa, diyecegimiz bir sey yok."

Basbakan da imzaya hazir
Gonul'un verdigi bilgiye gore, disiplin sucu isleyenlerin yuzde 90'i YAS kararina gerek gorulmeksiniz dogrudan Bakan olarak imzasi ile Turk Silahli Kuvvetleri'nden atilmis.

Geri kalan yuzde 10'unun ise YAS karariyla ilisigi kesilmis, ancak bunlarla ilgili son imzayi da kendisi atmis.

Gonul bu ayrintiyi aktardiktan sonra ekledi

"Genelkurmay'da birileri calisirken, incelerken bir kismini YAS'tan geciriyor, bir kismini gecirmiyor. Biz; 'YAS'tan gecirilmesi istisna olduguna gore, gecirmeyin, idari takdirinizi boyle kullanmayin' diyoruz. 'Dogrudan bana gonderin veya bir kisim yuksek rutbeliler de Basbakan ve Reisicumhura gidiyor, onlara gonderin' diyoruz. Basbakan da diyor ki; 'Dogrudan bana getirin ben imzalayacagim, takdirimi sizin kanaatiniz yonunde kullanacagim' diyor. Yuzde 90'i askeri mahkemeye gitmeye sahip, yuzde 10'u ise YAS'tan haklarinda karar ciktigi icin gitme sansina sahip degil. Bunu idari takdir ile yapiyorsunuz. Yani YAS'a idari takdir ile bunlari gonderiyorsunuz."

Gonul bunun otesinde bir sey soylemiyor.

Erdogan'a yakin kisilerle yaptigimiz sohbette ise YAS kararlarina iliskin serh koyma nedeninin sadece bununla bagli olmadigini anliyoruz.

Oncelikle, Milli Savunma Bakani'nin imzasi ile dogrudan ilisigi kesilen yuzde 90'lik bolumun hakkinda guclu, ispatli deliller mevcut.

YAS'a giden yuzde 10'luk bolum hakkinda ise ayni gucte delil bulunmuyor. Bunlar ispati guc olan disiplin suclarini kapsiyor.

Dolayisiyla, ordu kendi ic disiplini icinde hareket ediyor ve bu kisilere ispati guc oldugu icin mahkemede kazanma yolunu tikayan bir yontem uyguluyor. Ordu, gelebilecek tehlikelere ve olusumlara karsi onceden tedbir alma yoluna gidiyor.

Bununla birlikte hukumetin YAS kararlarina iliskin bir diger sikintisinin da 926 sayili Turk Silahli Kuvvetleri Personel Kanunu'nun 50'nci ve 94'uncu maddelerine harfiyen uyulmadigina iliskin kaygisinin da bulundugunu anliyoruz.

Bu iki madde subay ve astsubaylarin ordu ile iliskilerinin nasil kesilecegini duzenliyor. Her iki madde uzerinde 1983'te yapilan degisiklikte "sicil ortalamasi en dusuk olanlardan baslanarak ihraclarin gerceklesecegine" hukmediliyor.

Hukumetteki kani ise buna uyulmadigi yonunde.

Her ne olursa olsun, YAS kararlari uzerindeki tartismanin, tam bir hukuki duzenlemeye gidilmedikce gecmis yillarda oldugu gibi gelecek yillarda da tartisma yaratmaya devam edecegi goruluyor.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
GREENCARD
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir