kapat
05.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

TSK'nin 2010 vizyonu

YAS kararlariyla Org. Buyukanit'a, Genelkurmay Baskanligi yolu acildi. Buyukanit'tan sonra Basbug ve Karabay gorevi devralacak. MGK Genel Sekreterligi'ne, Tolon beklenirken, Sariisik getirildi.

Karar, 7. Uyum Paketi'yle MGK'nin yapisinin zayiflamasi nedeniyle alindi. Deniz Kuvvetleri Komutani Oramiral Alpkaya ile Hava Kuvvetleri Komutani Orgeneral Asparuk yas haddinden emekliye ayrildi. Deniz Kuvvetleri Komutanligi'na Oramiral Ornek, Hava Kuvvetleri Komutanligi'na Orgeneral Firtina atandi


Turk Silahli Kuvvetleri'nin 2010 vizyonu belirlendi. Yuksek Askeri Sura'nin 3 gun suren toplantisi sonunda, 2014 yilina kadar hangi komutanin Genelkurmay Baskanligi'ni ustlenecegi de ortaya cikmis oldu. Ayrica, Genelkurmay Baskanligi'nin yolunun gectigi Kara Kuvvetleri Komutanligina 2010 yilina kadar gelecek isimler de bugunden netlesti.

YAS toplantilari, dun sabah saat 08.30'da Basbakan Tayyip Erdogan'in baskanliginda yapilan son toplantida netlesti. Cumhurbaskani'nin da onayiyla, Genelkurmay Genel Sekreterligi tarafindan kamuoyuna duyuruldu.

Sura'da alinan kararlarla, 30 Agustos 2003 tarihi itibariyle TSK'nin ust komuda kademesi sekillendi. 30 Agustos 2003 tarihinden itibaren yururluge girecek kararlara gore, 32 general ve amiral bir ust rutbeye, 46 albay ise general ve amirallige yukseldi. 44 general ve amiralin gorev sureleri bir yil uzatildi, 54 amiral ve general emekliye ayrildi.

Deniz Kuvvetleri Komutani Oramiral Bulent Alpkaya, Hava Kuvvetleri Komutani Orgeneral Cumhur Asparuk, 1'inci Ordu Komutani Orgeneral Cetin Dogan, 3'uncu Ordu Komutani Orgeneral Tamer Akbas ve MGK Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kilinc emekli olacaklar. Genelkurmay Baskani Orgeneral Hilmi Ozkok, Kara Kuvvetleri Komutani Orgeneral Aytac Yalman ve Jandarma Genel Komutani Orgeneral Sener Eruygur, 2'inci Ordu Komutani Orgeneral Fevzi Turkeri, Ege Ordu Komutani Orgeneral Hursit Tolon ise gorevlerini surdurecekler.

YENI KOMUTANLAR
Deniz Kuvvetleri Komutanligi'ni Donanma Komutani Oramiral Ozden Ornek, Hava Kuvvetleri Komutanligi'ni Harp Akademileri Komutani Orgeneral Ibrahim Firtina, 1'inci Ordu Komutanligi'ni Genelkurmay Ikinci Baskani Orgeneral Yasar Buyukanit, 3'uncu Ordu Komutanligi'ni NATO Guneydogu Avrupa Musterek Komutani Orgeneral Oktar Ataman, Genelkurmay Ikinci Baskanligi'ni Kara Kuvvetleri Komutanligi Kurmay Baskani Orgeneral Ilker Basbug devralacak. Oramiral Alpkaya'dan bosalacak Turk Deniz Kuvvetleri'ndeki oramirallik kadrosuna Guney Deniz Saha Komutani Koramiral Yener Karahanoglu, Orgeneral Asparuk'tan bosalacak Hava Kuvvetleri'ndeki orgenerallik kadrosuna ise 1. Taktik Hava Kuvveti ve 6'nci Birlesik Hava Harekat Merkezi Komutani Korgeneral Faruk Comert gelecek.

3 YENI ORGENERAL
Kara Kuvvetleri Komutanligi'nda Orgeneral Dogan, Orgeneral Akbas ve Orgeneral Kilinc'tan bosalacak orgenerallik kadrolarini bu yilki Sura'da terfi eden MGK Genel Sekreteri Basyardimcisi Korgeneral Fethi Remzi Tuncel, 5'nci Kolordu Komutani Korgeneral Sukru Sariisik ve Bruksel'deki Turk Milli Askeri Temsil Heyeti Baskani Korgeneral Orhan Yoney ustlenecek. Genelkurmay Baskani Orgeneral Hilmi Ozkok, Kara Kuvvetleri Komutani Orgeneral Aytac Yalman, Jandarma Genel Komutani Orgeneral Sener Eruygur, 2. Ordu Komutani Orgeneral Fevzi Turkeri ve Ege Ordu Komutani Orgeneral Hursit Tolon ise gorevlerini surdurecekler. Genelkurmay Harekat Baskani Korgeneral Koksal Karabay, Kuzey Kibris Turk Baris Kuvveti Komutani Korgeneral Ahmet Ozteker, 2. Taktik Kuvveti Komutani Hava Korgeneral Aydogan Babaoglu ile Jandarma Genel Komutanligi Kurmay Baskani Korgeneral Hakki Kilinc'in gorev sureleri birer yil uzatildi.

YAS ile, 2014'e kadar Genelkurmay Baskanligi'na gelecek isimler de netlesti. 1'inci Ordu Komutanligi'na getirilen Org. Yasar Buyukanit, gelecek yil emekliye ayrilacak Kara Kuvvetleri Komutani Org. Aytac Yalman'in yerine gelecek. Org. Buyukanit bu gorevde yasa geregi iki yil kalacak, 2006 yilinda gorev suresi sona erecek olan Org. Hilmi Ozkok'un yerine Genelkurmay Baskani olacak. Buyukanit, yas haddi dolayisiyla 2008'de emekli olacak. Yerine Org. Ilker Basbug gelecek. Basbug'un Genelkurmay Baskanligi suresi de Buyukanit gibi iki yil surecek. Basbug gorevini 2010 yilinda, korgenerallikte bir yil beklemeye alinarak onu acilan Koksal Karabay'a teslim edecek. Boylece YAS ile Genelkurmay Baskanligi'nin yolunun gectigi Kara Kuvvetleri Komutanlari soyle oldu

Org. Yasar Buyukanit 2004-2006 Kara Kuvvetleri Komutani / 2006-2008 Genelkurmay Baskani

Org. Ilker Basbug 2006- 2008 Kara Kuvvetleri Komutani / 2008-2010 Genelkurmay Baskani

Korg. Koksal Karabay 2008-2010 Kara Kuvvetleri Komutani / 2010-2014 Genelkurmay Baskani.

Hava ve Deniz Kuvvetleri'nde iki yillik kadrolar da belirlendi. Jandarma'daki kadrolar ise gelecek yil kesinlik kazanacak.

TOLON NEDEN KALDI?
YAS kararlarinin bir surprizi, Ege Ordu Komutani Org. Hursit Tolon'un, MGK Genel Sekreterligi'ne getirilmesi yerine gorevde kalmasi oldu. Tolon'un MGK'ya getirilmemesi "Ici bosaltilmis ve etkinligi zayiflatilmis MGK Genel Sekreterligi'nin basina cok tecrubeli ve kidemli bir komutanimizi getiremezdik. Buraya orgenerallige yeni yukselen ve gelecekte onu acik olan bir komutanimizi getirdik. Kendisi gelecek yillarda, baska bir goreve gecerek komutanligini surdurme hakkina sahip" gerekcesiyle aciklandi.

ERDOGAN VE GONUL'DEN 18 IHRACA MUHALEFET

Cuppeli asker fotografi gosterildi
YAS'ta "durumlari degerlendirilen personelden 18'inin disiplinsizlikleri nedeniyle TSK'dan uzaklastirilmasina" karar verildi. Basbakan Tayyip Erdogan ve Milli Savunma Bakani Vecdi Gonul, ihrac kararlarina serh koyarak imzaladi.
Alinan bilgilere gore, ilk gunku toplantida Erdogan ve Gonul, YAS ile ihrac sistemine karsi cikti. Komutanlar ise, bugune kadar YAS karari ile ihrac edilenlerin AIHM'de 107 dava actigini, ancak tum davalarin bu kisilerin aleyhine sonuclandigini belirttiler. Buna ragmen Erdogan ve Gonul kararlarindan geri adim atmayacagini bildirdiler. Onceki gun yapilan son toplantida ise emekliye sevk edilen 1'inci Ordu Komutani Org. Cetin Dogan ile yine emekliye sevk edilen MGK Genel Sekreteri Org. Tuncer Kilinc, duygusal bir konusma yaptilar. Dogan laiklik uzerinde vurgu yaparken, Kilinc da irticai faaliyetler uzerinde uzerinde durdu. Ancak askeri bir kaynak, SABAH'a, Dogan'in dun bir gazetede yer aldigi gibi, Erdogan'in, TSK ve laiklige karsi tavrini elestirip "Gunu geldiginde bu yaptiklarinizin hesabini soracak guc mutlaka cikacaktir" yonunde herhangi bir soz soylemedigini bildirdi. Jandarma Genel Komutani Sener Eruygur'un ise irticai faaliyetlere karistigi belirlenen bir astsubayin cuppe ve takkeli fotografinin sinevizyon ile perdeye yansitilmasini sagladigi, bu kisinin ihrac dosyasinin neden gelmedigini sordugu ogrenildi. Genelkurmay Baskanligi'nin ise "Tahkikat tamamlandiktan sonra bu kisi hakkinda kararimizi verecegiz" gorusunu aktardigi bildirildi.

ISTE TSK'NIN YENI KOMUTA KADEMESI
30 Agustos 2003 tarihi itibariyle TSK'nin ust komuta kademesi soyle olacak

* Genelkurmay Baskani
Org. Hilmi Ozkok

* Kara Kuv. Komutani
Org. Aytac Yalman

* Deniz Kuv.Komutani
Ora. Ozden Ornek

* Hava Kuv.Komutani
Org. Ibrahim Firtina

* Jandarma Gn.Kom.
Org. Sener Eruygur

* 1'inci Ordu Komutani
Org. Yasar Buyukanit

* 2'inci Ordu Komutani
Org. Fevzi Turkeri

* 3'uncu Ordu Komutani
Org. Oktar Ataman

* Ege Ordu Komutani
Org. Hursit Tolon

* MGK Genel Sekreteri
Org. Sukru Sariisik

* Kara Kuvvetleri Komutanligi Kurmay Baskani
Org. Fethi Remzi Tuncel

* Harp Akademileri Komutani
Org. Faruk Comert

* Genelkurmay Ikinci Baskani
Org. Ilker Basbug

* NATO Guneydogu Avrupa Musterek Komutani
Org. Orhan Yoney

* Donanma Komutani
Ora. Yener Karahanoglu

32 general ve amiral 46 albay terfi etti
Yuksek Askeri Sura kararlariyla bir ust rutbeye yukselen general ve amiraller ile general ve amirallige yukselen albaylar soyle

* KARA KUVVETLERI KOMUTANLIGI

Orgenerallige Yukselenler
Kor. Fethi Remzi Tuncel, Kor. Sukru Sariisik, Kor. Orhan Yoney

Korgenerallige Yukselenler
Tum. Necdet Ozel, Tum. Abdullah Cahit Sarsilmaz, Tum. Metin Yavuz Yalcin, Tum. Hayri Guner, Tum. Saldiray Berk

Tumgenerallige Yukselenler
Tug. Muzaffer Cengiz Arslan, Tug. Zekeriyya Ozturk, Tug. Emin Cihangir Aksit, Tug. Galip Mendi, Tug. Sabri Demirezen, Tug. Alaettin Parmaksiz, Tug. Nuri Ali Karababa, Tug. Necdet Soyer, Tug. Naci Bestepe, Tug. Mustafa Korkut Ozarslan, Tug. Abdullah Yasar Cihansiz

Tuggenerallige Yukselenler
Kur.Alb. Tahir Bekiroglu, Kur.Alb. Yuksel Oztekin, Kur.Alb. Ihsan Uyar, Kur.Alb. Suha Tanyeli, Kur.Alb. Musa Avsever, Kur.Alb. Levent Erturk, Kur.Alb. Berkay Turgut, Kur.Alb. Aslan Kilicarslan, Kur.Alb. Mehmet Cetin, Kur.Alb. Ali Akdogan, Kur.Alb. Caner Senkardes , Kur.Alb. Rasit Atilla Onkok, Kur.Alb. Tuncer Erinmezler, Kur.Alb. Seyhan Ceyhan, Kur.Alb. Ali Er, Kur.Alb. Selahattin Kisacik, Kur.Alb. Yasar Bal, Kur.Alb. A.T.Buyukkantarcioglu, Kur.Alb. Veysi Sunal, Kur.Alb. Ismail Ercan, Piy.Alb. Naci Ozdemir, O.Don.Alb. A.Sezer Sengul, Muh.Alb. Ismail Taner Akay, Mal.Al.Mustafa Baki Cura

* DENIZ KUVVETLERI KOMUTANLIGI

Oramirallige Yukselen
Kor. Yener Karahanoglu

Koramirallige Yukselen
Tum. Alev Gumusoglu

Tumamirallige Yukselenler
Tug. Kadir Sagdic, Tug. Nusret Guner, Tug. Ali Deniz Kutluk

Tugamirallige Yukselenler
Dn.Kur.Alb. Haydar Mucahit Sislioglu, Dn.Kur.Alb. Atilla Kezek, Dn.Kur.Alb. Serdar Dulger, Dn.Kur.Alb. Ergun Mengi, Dn.Kur.Alb. Veysel Kosele, Dn.Kur.Alb. Deniz Daglilar, Dn. Pyd. Kur. Alb. Ufuk Arslan

* HAVA KUVVETLERI KOMUTANLIGI

Orgenerallige Yukselen
Kor.Faruk Comert

Korgenerallige Yukselen
Tum. Bilgin Balanli, Tum. Erol Ortac

Tumgenerallige Yukselenler
Tug. Mustafa Cotuksoken, Tug. Osman Yildirim, Tug. Hikmet Celik, Tug. Mehmet Erten

Tuggenerallige Yukselenler
Pil.Kur.Alb. Beyazit Karatas, Pil.Kur.Alb. Hasan Kucukakyuz, Pil.Kur.Alb. Muzaffer Karaca, Pil.Kur.Alb. Ergin Ersoy, Pil.Kur.Alb. Ali Yilmazer, Pil.Kur.Alb. Baynur Pekar, Pil.Kur.Alb. Huseyin Belpinar, Pil.Kur.Alb. Orhan Uysal

* JANDARMA GENEL KOMUTANLIGI

Tumgenerallige Yukselen
Tug.Fikret Demirtas

Tuggenerallige Yukselenler
Jan.Kur.Alb. Tunay Bilgen, Jan.Kur.Alb. Celal Citak, Jan.Kur.Alb. Mustafa Ihsan Bati, Jan.Alb. Recep Onur, Jan.Alb. Osman Baykurt

* GULHANE ASKERI TIP AKADEMISI

Tuggenerallige Yukselenler
Prof. Tabip Albay Kemal Dagalp, Prof. Tabip Albay Harun Tatar

GOREV SURESI BIR YIL UZATILAN GENERAL VE AMIRALLER

* KARA KUVVETLERI KOMUTANLIGI
Korgeneraller ; Koksal Karabay, Ahmet Ozteker

Tumgeneraller; Behzat Balta, Hasan Memisoglu, Unal Onsipahioglu, Selahhattin Ugurlu, Osman Dogu Silahcioglu

Tuggeneraller ; Yilmaz Hizli, Sahap Tuncer, Suleyman Canpolat, Adem Demir, Mahir Kok, Haluk Alper, Mustafa Celik, Mehmet Akcay, Yurdaer Olcan, Mehmet Ihsan Ongun, Adem Huduti, Ahmet Aydin Inag, Umit Kalender, Orhan Ozlu, Huseyin Bulent Mastar

Genelkurmay Genel Sekreteri Tumgeneral Aslan Guner, Etimesgut Zirhli Birlikler Okulu ve Egitim Tumen Komutanligi'na atandi. Genelkurmay Genel Sekreterligi'ne ise bu sene Tumgenerallige terfi ettirilen Sabri Demirezen atandi.

* DENIZ KUVVETLERI KOMUTANLIGI
Tumamiral; Taner Balkis

Tugamiraller; Arif Vehbi Alpman, Kadir Nazif Ozdagdeviren, Mehmet Tayfun Uraz, Huseyin Hosgit

* HAVA KUVVETLERI KOMUTANLIGI
Korgeneral; Aydogan Babaoglu

Tumgeneraller; Selahattin Sener, Aktug Atay, Mehmet Yalcin Kaya,Yilmaz Oguz

Tuggeneraller ; Mehmet Pinar,Yilmaz Ucer, Ozkan Anil, Bora Caglar

* JANDARMA GENEL KOMUTANLIGI
Korgeneral ; Hakki Kilinc

Tumgeneral ; Ali Akgoz

Tuggeneraller; Mecit Korkut, Ismail Evci

* GULHANE ASKERI TIP AKADEMISI
Tuggeneraller ; Omer Yuksel Ozturk, Erdal Gokcay, Ali Haluk Kaplan

Tugamiral; Mehmet Yalcin Ozkaptan


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
GREENCARD
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir