kapat
05.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

Cinayeti telefon cozdu

Eyup Mezarligi'nda oldurulen Uzeyir Garih'in katil zanlisina, isadaminin kayip olan cep telefonunun sinyalinden ulasildi.10 gun suren kovalamaca sonunda katil yakalandi

Eyup Mezarligi'inda, 25 Agustos 2001, Saat 14.00 siralarinda gunlerce mansetlerden inmeyecek bir cinayet olayi gerceklesmisti. Polis telsizinden Maresal Fevzi Cakmak ile Ayse Sehver isimli bir kadinin mezarlarinin yaninda bir erkek cesedi bulundugu yonunde anons gecmisti. Anons uzerine olay yerine gelen polis, bicaklanarak oldurulen kisinin unlu isadami Uzeyir Garih oldugunu belirlemisti. Cesedin daha sicak oldugu ve katilasmadigi tespit edilmisti. Arastirma sonucunda, Garih'in boynu ve gogsundeki derin olmak uzere, tam 9 bicak darbesi aldigi belirlendi. Yuzustu yatarken bulunan Garih'in, yakindaki mezarlik kapisina dogru kacmaya calistigi anlasildi. Kravati cekistirilen, gomlegi yirtilan Uzeyir Garih'in katille bogustugu da belirlendi. Olay yerindeki kan izleri de tazeydi.

Cesedin ayaklarina 50 cm mesafedeki kuzey istikametinde bulunan yesil renkli kapi uzerinde kimyasal maddelerin kullanildigi parmak izi arastirmasinda, 6 adet parmak izi tespit edildi.

EN ONEMLI IPUCU 'CEP'TE
Bu delil arastirmasinin ardindan, mezarlikta suc aleti bicagin bulunmasi icin yapilan arastirma sirasinda, uc ayri yerde kan ornekleri daha bulundu. Bu kan ornekleri de laboratuvarda incelemeye alindi. Uzeyir Garih'in cep telefonu ne uzerinde, ne de arabasinda bulunabilmisti. Bunun uzerine sorusturma bu yonde genisletilmisti. Ayrica olay yerinde rastlanan iki ayri ayak izi de arastirilmaya baslanmisti.

Cinayet masasi dedektifleri arastirmayi, Garih'in katili tarafindan alindigi tahmin edilen cep telefonu uzerinde yogunlastirdi. Teknik takip calismalari sonucunda isadami Uzeyir Garih'in cep telefonunun Hasdal Kislasi'nda kullanildigi belirlendi. Telefonun kullanildigi kisiye ulasan polis, Garih'in telefonunun kislada vatani gorevini yapmakta olan er Yener Yermez tarafindan bu kisiye satildigini belirleyerek bir numarali katil zanlisina ulasti. Yermez'i yakalamak icin gelen polis ekiplerinin nizamiyede bekledigi sirada, Yermez firar etti. Yermez'in, Hasdal Kislasi'ndaki kogusunda dolabinda yapilan aramada, uzerinde kan lekeleri bulunan bir pantolon ele gecirildi. Bulunan kanli pantolon ozel ambalaja konulup muhurlendikten sonra kriminal laboratuvarina goturuldu.

PANTOLONDAKI KAN IZI
Yapilan incelemede, Garih'in DNA'siyla bu pantolon uzerindeki kan orneklerinin birbirini tuttugu belirlendi. Boylece inceleme sonuclari, kan izlerinin oldurulen isadami Uzeyir Garih'e ait oldugunu gosterdi. Ortaya cikan bu yeni delille firari er Yener Yermez'in katil oldugu kesinlesti. Yener Yermez, 10 gunluk kovalamacanin ardindan Kayseri'de yakalandi. Kayseri girisinde polisin yol kontrolunde yakalanan Yermez, sucunu itiraf ederek, "Cinayeti ben isledim" dedi. Yener Yermez, cinayeti isledigi bicagi olay yerinin biraz ilerisine gomdugunu soyleyince suc aleti bicak Garih'in oldugu yerin 10 metre otesinde, yer gosterme sonucunda gomulu halde bulundu.

Adli Tip'da yapilan incelemede, bicagin ahsap sapinin ic bolumunde kan izine rastlandi. Yapilan DNA karsilastirmasi sonucunda bicaktaki kanin Garih'e ait oldugu saptandi. Boylece Yermez'in katil oldugunu kesinlestiren bir baska delil daha bulunmus oldu. Sorusturma sonucunda zanli Yermez, Garih'den para istedigini, isadaminin kendisini reddetmesi uzerine, Garih'i bicakla oldurdugunu itiraf etmisti.

KATIL KUZENI, DNA TESTI ORTAYA CIKARDI

Tirnak aralarindaki et parcaciklari katili kesinlestirdi
Henuz 40 gunluk evli olan Serap Karakus, para isteyen kuzenini reddedince canindan oldu. Maktulun tirnak arasindaki et parcalari, zanliya ait cikinca katil kesinlesmis oldu

Bakirkoy'de Kartaltepe'de 28 Eylul 2002 gunu Turkiye'yi sarsan bir cinayet yasanmisti. 40 gun once evlenen Habibe Serap Karakus, esiyle birlikte bir dugune gitmeye hazirlaniyordu. Ancak esi Kursat Karakus, ne cep telefonundan ne de ev telefonundan Serap'a ulasamadi. Evine gelip kapiyi calan ancak yanit alamayan Karakus, eve balkondan girmeye calismisti. Karakus'u gorenler, hirsiz sanip polise haber verince olay yerine gelen polis, bir cinayetle karsi karsiya kalmisti.

TIRNAK ARASINDAKI ETLER
Olay Yeri Inceleme Ekipleri, cesedin uzerinde yaptiklari incelemede kurek kemiklerinin ense tarafinda, cinayet kurbaninin, sag kulaginin altinda boyundan ve boyun sag tarafindan olmak uzere 5 ayri yerden bicaklandigi belirlenmisti.

Polis ekipleri, yaptiklari incelemede cinayetin aydinlanmasini saglayacak delillere ulasmisti. Bu cinayet sonrasinda, polisin uzerinde durdugu ilk nokta, evin esyalarinin karistirilmis olmasi ve bircok yerde kan izlerinin gorulmesi katilin hirsizlik amaciyla eve girmis olabilecegi idi. Cinayet masasi dedektifleri, cinayetle ilgili olarak once Serap Karakus'un yakinlarindan bircok kisiyi gozaltina alip sorguladi. Fakat sorgulanan kisilerden cinayetle ilgili herhangi bir ipucuna ulasilamamisti.

Diger yandan cinayet mahallinden toplanan parmak izlerinin daha once hirsizlik sucundan dolayi emniyette kaydi olan Serdar Tanriverdi'ye ait oldugu belirlenmisti. Adli Tip Kurumu Laboratuari'nda, Serap Karakus'tan alinan tirnak izlerinin arasinda et parcaciklarina rastlandi. Bu et parcaciklarindan Karakus'un olmeden once bogustugu katilini tirmaladigini gosteriyordu. Bu delil, yapilacak DNA karsilastirmasinda katili kesinlestirebilirdi.

Bunun uzerine Serap Karakus'un kuzeni Serdar Tanriverdi, gozaltina alinarak Cinayet Masasinda sorgulandi. Serdar Tanriverdi burada suclamalari kabul etmeyerek halasinin kizi olan Serap Karakus'un evine zaman zaman gidip geldigini soyledi. Tanriverdi, evden alinan parmak izi orneginin kendi parmak izi ornegiyle ayni olmasina ragmen cinayeti kabul etmiyordu.

KATIL KUZENI CIKTI
Tanriverdi'nin yuzunde tirnak izleri goren dedektifler, zanlinin kan ornekleri alarak kriminal laboratuvarina gonderdi. DNA analizinde, cinayet kurbani Karakus'tan alinan tirnak aralarindaki et parcaciklarinin Tanriverdi'ye ait oldugu belirlendi. Boylece genc kizin katilinin, kuzeni Serdar Tanriverdi oldugu kesinlesti.

Tanriverdi, deliller karsisinda sucunu kabul edip, Karakus'la birlikte kahvalti yaptigini ve ardindan 20 milyon borc istedigi kuzeni Serap Karakus'u borc vermemesi uzerine bicaklayarak oldurdugunu itiraf etti.

Bocekler, cinayetle ilgili ipucu veriyor
Gelisen bilimsel yontemler yeni buluslari da beraberinde getirdi. Son yillarda oldukca kullanilan yeni bir yontemle bocekler sayesinde cinayetlerle ilgili ipucu elde edilebiliyor. Olay yeri incelemesinde bircok maddi delillerin yani sira, ozellikle oldurulmus veya uzun sure bir yerde kalmis cesetler uzerinde olusan boceklerin larvalarindan (diski) cesedin "Adli Etmoloji" denilen bocek bilimi vasitasiyla kac gunluk oldugu tespit edilebiliyor.

Toprak, olayi aydinlatabilir
Arazide islenen veya sehirde islenip cesedi araziye atilan cinayet olaylarinda yapilan toprak incelemesi sonucu cinayetin failine gidilebiliyor. Bu islemle ceset uzerinden elde edilen toprak incelenerek cinayetin cesedin bulundugu yerde mi yoksa baska yerde oldurulup bu yere getirildigi belirlenebiliyor.

YANGINI KIMYA COZUYOR
Olay yeri inceleme ekipleri ayni zamanda yangin sonrasinda yangin mahallinin yapilan kimyasal inceleme sonucunda elde edilen materyallerin laboratuvarda incelenmesi sonucu yanginin kundaklama mi yoksa elektrik kontagindan meydana geldigi belirlenebiliyor. Yapilan incelemenin isigi dogrultusunda eger yanginin kundaklama oldugu sonucuna varilirsa bu deliller isiginda sorusturma bu yonde yapiliyor.

Olay yeri polisinin gorevleri
Olay Yeri Inceleme Subesi polisi, cinayet, intihar ve supheli olum, cinsel suc, gasp ve soygun, hirsizlik, silahli saldiri ve ates etme, kundaklama ile teror olaylarinda inceleme gorevini yurutuyor. Bu olaylarla ilgili, olay yeri inceleme hizmetlerinin yaninda, eskal tespit ve fotografcilik goruntu hizmetleri, Kimlik tespit hizmetleri, Parmak izi arastirma, Kimyasal yontemlerle parmak izi tespit etme hizmetlerini yerine getiriyor.

LABORATUVAR COK ONEMLI
Bir olay meydana geldiginde olay yerinde, olay yeri inceleme ekibi gelmeden hicbir yere dokunulmamasi gerekiyor. Aksi takdirde olayi aydinlatacak ufak bir ipucu veya delile zarar gelmesi mumkun.

Olay yeri inceleme ekibi, olay yerinin ve delillerin fotograf ve kamera goruntuleri aldiktan sonra, olayi aydinlatabilecek maddi deliller yerinde tespit ediliyor. Paketlenip, muhurlenen deliller, analiz edilmek uzere laboratuvarlara ulastiriliyor. Uzman personelden olusan bu polisler, basta parmak izi ayak izi, avuc izi, dis izi ve yakin gelecekte ise kulak izi, dudak izi gibi izleri kapsamina alan bireysel tanimlayici izlerini tespit ederek faillere ulasilmasini sagliyor.

YARIN
* Gay cinayeti nasil aydinlandi?

* Parmak izi neden onemli?


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
GREENCARD
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir