kapat
05.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

'Bey' nostalji oldu 'Oglu' korku icinde

Istanbul'un turizm ve eglence merkezi Beyoglu artik sucun da merkezi. Gunduz yaya olarak kapkac yapiliyor. Cigliklara kimseler aldirmiyor. Esnaf dertli, polis her seye yetisemiyor. 'O eski, Beyoglu' cok ama cok uzaklarda...

Beyoglu'nun son yillarda turizm ve eglence acisindan yildizi surekli yukselmesine karsin, guvenlik acisindan tersine bir surec yasaniyor. Her gecen gun yeni bir polisiye olayla adi birlikte anilan Beyoglu Siraselviler, Istiklal ve Tarlabasi caddeleri arasinda kalan sokaklariyla adeta her kosesinde bir baska tehlikeyle burun buruna gelinen dev bir korku tunelini andiriyor. Beyoglu'nun eskileri pavyonlar donemi olarak bilinen yillarda bile korkunun bu derece yukselmedigini belirtiyor. Polis 170 kisilik kadroyla Beyoglu'nda asayisi saglamaya calisiyor. Ancak 11 Eylul saldirilari nedeniyle hassaslasan ABD Konsoloslugu'nun korunmasina da buyuk onem veren polis Beyoglu'nun asayisi konusunda zaafa ugruyor.

Kezban Alan bir avukat. Ayni zamanda Beyoglu'ndaki Muskul Cafe'nin ortaklarindan. Bundan birkac yil once Beyoglu'nun asayis yonunden daha iyi durumda oldugunu vurgulayan Alan "Beyoglu asayis yonunden daha kotuye gidiyor" diyor. Beyoglu'ndaki bu duruma herkesin bizzat yasayarak sahit oldugunu ifade eden Alan sunlari soyluyor

HIRSIZLIK DIZBOYU
"Bazi sokaklar var ki bunu polis de biliyor, Imam Adnan Sokak ve Balo Sokak bunlar cok tehlikeli. Gece oradaki barlara gitmemeyi tercih ediyoruz. Tarlabasi Bulvari'na yakin yerlerden yurumuyoruz. Otobus duragi bile tehlikeli. Sik sik kapkac yasaniyor. Gasp yasaniyor ve gayriihtiyari silahlar patliyor. Ornegin bir hafta once karsidaki FEM Dershanesi'nin onunde birisi birisini daha once dovmus, o da gelip onu orada gorunce bes el ates etti. Birisi yaralandi, hepimiz yerlere yattik. Gecen sene karsidaki kafenin onunde bir turist yaralanmisti. Cok sik silahlar patliyor."

Ortagi oldugu hukuk burosunun da Beyoglu'nda bulundugunu soyleyen Kezban Alan yasadigi hirsizlik olaylarini da soyle anlatti "Daha uc gun once birisi zorla bana kapiyi actirmaya calisti. Saat 7.30 falandi. Acmadim. Cok israr etti sonra kacti. Birkac ay once birisi muvekkil gibi gelip su istiyorum diye sekreteri mutfaga yollayip telefonunu almis o arada. Yani surekli soygun, hirsizlik. Gece soygunlari da cok oluyor. Bizim hukuk buromuz cok duzgun bir yerde olmasina karsin butun bilgisayarlar gitti."

CETELER BILINIYOR
30 yildir Mis Sokak'ta oldugunu belirten Demir Cafe'nin isletmecisi Necdet Demir ilk defa polisin bu derece aciz kaldigini gordugunu vurguluyor. Kapkacin bu kadar ilerlemesini polisin yeterince calismamasina baglayan Demir "Polis istese bunu keser" diyor. Beyoglu'nda cetelesme yasandigini kaydeden Demir soyle devam ediyor "Bunlarin hepsini polisin bildigi ve bunlara yol verdigi kanaatindeyim. Eskiden polis daha sik gezerdi, daha etkiliydi. Ben hirsizin kim oldugunu biliyorum. Esnaf oldugum halde. Ki polis bunu daha da iyi bilir. Ben yoldan gecerken adamin ne is yaptigini biliyorum. Yuzune baktigin zaman, ayakkabisina baktigin zaman az cok tahmin ediliyor. Bunu polis daha iyi bilir."

NEREDE O GUZEL INSANLAR?
Beyoglu'nda 46 yildir berberlik yapan Eyup Firat ise konunun bir baska yonune dikkat cekiyor. Beyoglu'nun gelismedigini belirten Firat "Bu eski binalar boyle dururken, insanlarin kafasina tas duserken nasil gelissin ki Beyoglu" diye soruyor. "Beyoglu 1970'e kadardi" diyen Firat soyle surduruyor konusmasini "70'ten sonra Beyoglu tirtlamaya basladi. Bir defa bakimsizdir. Eski binalar ne olacak iste. O zamanlar da bir suru eglence yeri vardi. Hatta o zamanlar daha kaliteli daha bakimliydi yerler. Insanlar kaliteliydi bir kere. Simdi daha kalitesiz insanlar geliyor. O zamanlar asayis de boyle degildi. Bu kadar hirsizlar, cepciler falan yoktu. Kapkaccilar falan yoktu. Tertemiz insanlardi."

89 yasindaki ayakkabi boyacisi Vezir Bozkurt son noktayi koyuyor; "Beyoglu oldu oldu."

Beyoglu sakinleri dertli: Her sey kotuye gidiyor

Kim onleyecek
Fitas Sinemasi gorevlisi Hakan Dogan gunduzleri insanlarin kendilerini rahat hissettiklerini ama bunun yaniltici oldugunu vurguluyor. Cogu zaman sinemanin Istiklal'e acilan kapisi onunde genclerin futursuzca durdugunu belirten Dogan "Ama arkalarinda iki uc tane ufak cocuk cantalarini zorluyor farkinda bile degiller. Etrafta da bunu onleyecek kimse yok. Insanlar gordukleri halde herhalde korkudan olsa gerek seslerini cikartamiyorlar. Yani cok rahat bir yer degil" diyor.

Liderleri belli
Avukat Kezban Alan'in burosu Beyoglu'nda. Cetelerin bilindigini belirten Alan basina gelenleri soyle anlatiyor "Zaten butun kapkaccilar Cukur Mahallesi'nde oturuyorlar. Firat diye cok taninmis bir kapkacci lideri var. Herkes biliyor. Taksim meydaninda bir cocuk bizim cantamizi almaya calisti. Yakaladik. Ama oradaki polis 'ben aniti beklemekle gorevliyim bir sey yapamam, telefon acip karakola muracaat edin' dedi. Yani guvenlik icin polis yok ama aniti beklemek icin bir kisi var."

Kalabalik artti
30 yillik Beyoglulu Arsenal Butik'in sahibi Yervant Manukyan bu durumu soyle acikliyor "Dukkanimiz 50 senedir burada. Ticari hayatta bir tarz degisikligi oldu. Eskiden ailelerin alisveris yaptigi bir yerdi. Simdi genclerin ve turistlerin alisveris yaptigi bir yere donustu. Eglence Beyoglu'nda eskiden beri vardi. Aile turu eglence yerini genclere yonelik eglenceye birakti. 35 yasin ustunde insan yok. Hepsi 35 yasin altinda. Cok kalabalik oldu. Bu asiri kalabalik sucu da pesinden getirdi."

O insanlar yok artik
89 yasindaki ayakkabi boyacisi Vezir Bozkurt son noktayi koyuyor; "Beyoglu oldu." 9 yasindayken Siirt'ten gelip Beyoglu'na yerlestiklerini anlatan Bozkurt, tam 80 yilini burada gecirdigini kaydediyor. 22 yil boyunca Beyoglu'nda Istiklal Caddesi uzerinde lostra salonu calistirdigini vurgulayan Bozkurt gecmisteki durumla simdiki durumu soyle karsilastiriyor "Burasi o zamanlar Beyoglu'ydu. Istanbul hanimefendileri, beyefendileri vardi o zamanlar. Simdi kaldi mi? Kiyafetlerine bakinca anlasiliyor.

Kalabalik falan istedigi kadar kalabalik olsun. Kalabalikla bir sey olmaz. Kalitesizler. Kanunlarda hakimiyet yok. Ne belediyede, ne poliste, ne mahkemede. Hicbir yerde adalet ve kanun hakimiyeti yok. Her sey parayla oluyor."

Nevzat ATAL


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
GREENCARD
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir