kapat
05.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

Turkiye 2004'te santiyeye donecek

Ali Coskun, yeni gelir kaynaklari ile butcenin 'faiz ipoteginden' kurtulacagini soyledi

Sanayi ve Ticaret Bakani Ali Coskun, Turkiye'nin agir borc yuku altinda oldugunu, enkaz edebiyati yapmadan sorunlari cozmeye calistiklarini belirtti ve 2004 yili icin umut dagitti. "Onumuzdeki yil, Turkiye santiyeye donecek. Yeni gelir kaynaklari ile butce faiz ipoteginden kurtulacak" diyen Coskun, piyasalarin canlandigi bir sirada 10 milyar lirayi asan odemelerin bankacilik sisteminden gecmesinin zorunlu hale getirilmesini ise "Biraz aceleci oldu" sozleriyle yorumladi.

Tek basina iktidarin simarikligi ve rehaveti icinde olmadiklarini, IMF ve Dunya Bankasi ile iliskileri dikkatli goturduklerini belirten Coskun, SABAH'a su degerlendirmede bulundu

9 KOCALI HURMUZ
"Biz, Turkiye ekonomisinin yonetimini 7 kocali Hurmuz saniyorduk. Oysa, ekonomi IMF ve Dunya Bankasi ile 9 kocali Hurmuz'e donmus. Ornek mi istersiniz? Bugun Dunya Bankasi borcu, oz varligini asan birliklere kredi verilmesini istemiyor. Bu konuda daha onceki hukumetlerle mutabakata varilmis. Uzum, zeytinyagi, findik sirada bekliyor. Ancak Hazine, destek verecek durumda degil. Bu nedenle, birliklerin yeniden yapilandirilmasini yil sonuna kadar tamamlayacagiz. Borclarini yeniden ele alacagiz. Kendi ayaklari uzerinde durmasini saglayacagiz. Bugunler, hassas gunler. En kucuk bir hata veya yanlis anlasilma sistemi kilitliyor. Bunun farkindayiz."

SABIR VE METANET GEREKLI
"Nufusun yuzde 25'i aclik, yuzde 50'si yoksulluk sinirinda" diyen Coskun, soyle devam etti

"Artik eksi enflasyonlu gunleri yasiyoruz. Ancak agir borc yukunden kurtulmak icin biraz daha sabir ve metanet gerekiyor.

Eskiden soyle bir anlayis vardi. (Devlet istedigini zengin yapar, istedigini fakir birakir. Bunu nasil yapar? Kredi vererek, ihalelerde yandaslarini kayirarak.) Biz, bu donemi kapatiyoruz. Bundan boyle kayirmacilik yok. KOBI'ler icin 130 trilyon fon ayirdik. Ayrica Halbbank'ta kullanilabilecek 800 trilyon lira var. Sartlari uygun olan alabilir. Bu fon tutari, cumhuriyet tarihinin toplamindan fazladir. AB Yatirim Bankasi'ndan 200 milyon Euro kredi saglandi. 2 yili odemesiz 10 yil vadeye kadar kullandirilacak. Kisi basina milli gelirin 1500 dolarin altinda oldugu illere enerji, vergi indirimi ve yeni tesvikler saglanacak. Turkiye, bu yil yakaladigi canlanma ile 2004 yilinda santiyeye donecek."

Okan MUDERRISOGLU


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
GREENCARD
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir