kapat
05.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

'Tupras ve Tekel'de rekabeti bozdurmayiz'

Rekabet Kurumu Baskani Mustafa Parlak, piyasada hakim durum yaratacak ozellestirmeye izin vermeyeceklerini soyledi

Rekabet Kurulu'nun Baskani Mustafa Parlak, hukumetin bu yilki ozellestirme hedefine ulasmak icin en onemli adimlarindan olan Tupras ve Tekel'de rekabetci piyasayi bozacak bir yapi olusumuna izin vermeyeceklerini soyledi. Ozellestirme islemleri birer birlesme ve devralma oldugu icin mutlaka Rekabet Kurulu'nun onay vermesi gerekiyor. Rekabet Kurulu'nun bu onayi vermesi icin soz konunu isletmenin pazar payinin yuzde 25 veya yillik cirosunun 25 trilyon liranin uzerinde olmasi kosulu araniyor.

Parlak, "Tupras ve Tekel acisindan bu ozellestirmelerden rekabetci piyasayi bozmayacak bir yapi olusumu saglanir. Buna Rekabet Kurulu dikkat eder" dedi. Rekabet uzmanlari, 4054 Sayili Rekabet Kanunu kapsaminda, Kurul'un yeni tekel olusumuna izin vermeyecegini, ihaleye katilacak sirketlere bir kisitlama getirilmeyecegini ancak satis kosulunun sirket bazinda ayri ayri tespit edilecegine dikkat cekiyor. Parlak, Kurul'un yogunlasma ve piyasada hakim durum yaratacak ozellestirmelere izin vermesinin soz konusu olmadigini kaydetti.

SIKI INCELEME
Iki kurulusun ozellestirilmesinde Rekabet Kurulu'nun alici tesebbusler belirlendikten sonra tesebbuslerin durumuna bakacagini isaret eden Parlak, "Ozellestirilen kurulusun da piyasadaki payina bakarak yogunlasma ya da hakim durum yaratiyorsa bunlarla ilgili duzenleme getirilir" dedi. ekabet uzmanlari, Tupras'ta rekabet acisindan alt pazara dagitim alanina bakilmasinin gerekebilecegini kaydediyor. Tupras'ta dagitim alaninda faaliyet gosteren sirketlerin ihaleye katilmasi gibi bir durum yasanirsa Rekabet Kurulu'nun kosul belirleyebilecegine dikkat cekiliyor. Rekabet Kurulu daha onceki Petrol Ofisi ihalesinde de sartli onay vermisti.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
GREENCARD
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir