kapat
05.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

Sen'in sirketleri ogullarina teslim

Fenerbahce eski Baskani Ali Sen, dogalgaz ithalat, ihracat ve dagitim amaciyla kurdugu uc sirketin basina ogullari Adnan ve Metin Sen'i getirdi

Rus ortaklari ile dogalgaz ithalat, ihracat ve dagitim isine soyunan Fenerbahce'nin eski Baskani Ali Sen, kurdugu uc sirketi ogullarina teslim etti.

1 trilyon lira sermaye ile kurulan Tur Enerji ile 50 milyar lira sermayeli Tur Trans Gaz'da genel mudurluk koltuguna Metin Sen oturdu. Yine 1 trilyon lira sermaye ile kurulan bir diger sirket, Bosphorus Gas Corporation'daki genel mudurluk gorevini ise Adnan Sen ustlendi.

Ali Sen'in dogalgaz alaninda faaliyet gostermeyi planlayan uc sirketinin de lisans icin Enerji Piyasasi Duzenleme Kurumu'na (EPDK) basvurmasi gerekiyor. Edinilen bilgiye gore henuz boyle bir basvuru yapilmis durumda degil. Sirketlerin merkez ussu olarak Maslak'i secen Ali Sen, "gerekli izinler alindiktan sonra Rusya ve diger ulkelerden dogalgaz satin alma, ithalat, dagitim, depolama, pazarlama ve ticareti ile ugrasmayi" planliyor. Sen'in Tur Enerji'de yuzde 50 ortagi olan Ringaz Management BV merkezi Hollanda Amsterdam'da kurulu bir sirket. Yabanci ortakligin merkezi Hollanda'da ama Sen'in yabanci ortaklarinin cogu aslinda Rus kokenli. Daha once sirket kurulusu sirasinda basina yansiyan bu ortaklardan Valeriy Krasnov Yonetim Kurulu Baskan Yardimcisi, Alexander Krasner, Peter Braun ve Pierre Gaston Dainel Burnan ise Yonetim Kurulu uyesi olarak sirket yonetiminde yer aliyor. Basta Tur Enerji olmak uzere uc sirketin yonetim kurulu baskani ise Ali Sen.

SOZLESMELERE TALIP
Ali Sen'in ogullari ile birlikte yonetecegi uc sirketin bugunlerde lisans icin EPDK'ya basvurmasi bekleniyor. Cunku yasa geregi bu piyasadaki her turlu islem EPDK'nin iznine tabi. Yasaya gore kademe kademe ozellestirilecek olan BOTAS'in devredecegi ithalat sozlesmeleri icin ihaleler acilacak. Rusya ile siki iliskileri bulunan Ali Sen'in sirketlerinin bu ihalelere girmeyi planladigi ifade ediliyor. Boyle bir durumda lisans alan sirketler dogalgazi BOTAS'tan degil, yurtdisindaki firmadan direkt alabilecekler. Bu sirada karsilikli gorusmeler ve pazarliklar sonucunda fiyat ve miktar da degisebilecek. Bir sure once Mavi Akim'da arabulucu olarak adi gecen Ali Sen'in Ruslarla iliskilerine guvendigi ve bu ihalelerden ciddi pay kapmaya calisacagi ifade ediliyor. Yasada BOTAS'in ithalat sozlesmelerini bolum bolum devretmesi gerekiyor. 2009 yilindan sonra ithalat ve depolama bolumlerinin de ozellestirilmesi ile bu piyasanin yuzde 100 serbestlestirilmesi ongoruluyor.

Hacer GEMICI


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
GREENCARD
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir