kapat
05.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

Degisimi yakalayabilen aranilan eleman olacak

Data Expert'in yaptigi arastirmaya gore, kuresellesmeyle baslayan degisim surecinde, yeni pozisyonlara ve degisimi yakalayabilen uzman insan gucune ihtiyac gittikce artacak

Insan kaynaklari alaninda faaliyet gosteren Data Expert firmasi, gelecegin mesleklerini ve sektorlerini belirledi. Data Expert'in insan kaynaklari sitesi cvclub.net'in Proje Muduru Ziya Yazici, 18 universitede 'Kariyer Gunleri'ndeki gorusmeler ve ODTU, Galatasaray Universitesi, Harvard, MIT gibi universitelerle yurutulen calismalarla hazirladiklari raporun sonuclarini acikladi. Arastirmaya gore, kuresellesmeyle baslayan degisim surecinde, yeni pozisyonlara ve degisimi yakalayabilen uzman insan gucune ihtiyaci giderek artiracak. Arastirmaya gore, kuresellesme ve teknolojik gelismelerde yasanan hizli degisime paralel olarak ekonomi, is dunyasi ve sektorler de gelisiyor ve yeni is sahalari ve sektorler ortaya cikiyor. Firmalarda piyasa basarilari, yilsonu kârlilik oranlari ve hedefleri ile degerlendirmeye aliniyor.

YENILIKCI KAZANACAK
Yurtdisindaki meslek tercihlerinin, sirketlerin piyasa degerleri ve yeni teknolojilerle orantili oldugu goruluyor. Buna gore 3-4 yili asan donemlerde kesintisiz buyume trendini yakalayabilen, yeni ve degisik urunleri pazara sunabilen, yeniden yapilanabilen ve pozitif gelecek projeksiyonuna sahip sirketlerin piyasa degeri artiyor.

Gida sektorunde muhendislere olan ihtiyacin hizla artacagini gosteren arastirmada, "Gunumuzde gecmise oranla tuketicilerin hijyen standartlari yuksek ortamlarda uretilmis saglikli urunleri talep etmelesi ileri teknoloji gerektiriyor. Bu gelismeler, ileride kolay urunlerin yukselmesini saglayacak, biyoteknoloji etkisini artirarak ucuncu nesil urunlerin uretilmesini saglayacak."

SAGLIK PARLAYACAK
Arastirmanin yurtdisi ayaginda ise elektronik medya one cikiyor. Finans ve sigorta sektorunun hayat ve saglik sigortasi boyutunda, AB'de onem kazanacagi da beklentiler arasinda. Bilgi teknolojileri ise, Turkiye, AB ve ABD'de yeni elemana ihtiyac duyulan sektorler arasinda kalacak. Tum ulkeler, uzaya yolculugu ilgi alani olarak benimseyecek ve calismalar da gelisecek. Parlayacak bir diger sektor de perakendecilik. Hizmet kalitesi one cikarken, musteri memnuniyeti de belirleyici olacak. Saglik da estetik cerrahi, psikiyatri, diyetisyenlik, koruyucu aile hekimligi gibi branslarla parlayan sektorlerin basinda gelecek.

Gelecekte yildizi parlayacak meslekler
* e-learning uzmani Egitimin giderek onem kazandigi is dunyasinda, e-learning (e-egitim) firmalarin maliyetleri dusurme politikalarinda da imdadina yetisiyor. Tek bir altyapiyla cok kisiye egitim verilmesini saglayan bu sistem yayginlastikca maliyet de dusuyor. Dolayisiyla bu uzmanlara ragbet de artiyor.

* Veri analisti Cesitli kanallardan edinilen bilgileri analiz ederek birer pazarlama aracina donusturebiliyor. Banka, telekom operatoru, perakendeci ve ISP'ler gibi yogun olarak verilerle calisan firmalar, bunun icin veri analizine ihtiyac duyuyor.

* Iletisim altyapisi tasarimcisi Artan kullanimla birlikte calisma ya da yasama amacli binalarda iletisim altyapisinin saglam ve uzun sure dayanabilir olmasi artik onemli. Kablolunun yani sira kablosuz ve uydu iletisimi de arttigindan, bina ve kurumlarin amacina uygun iletisim altyapilari, artik uzmanlara emanet edilecek.

* Mikroelektronik muhendisi Bilgisayar ciplerinden deri altina yerlestirilebilen cihazlara kadar bircok amaci iceren mikroeloktronik urunlerinin gelistirilmesi icin muhendislere ihtiyac var. Urun ve teknoloji konusunda, teknik bir altyapi bu alanda sart. Elektronikte faaliyet gosteren firmalarin Ar-Ge departmanlarindaki muhendisler, bu konuda kolay uzmanlasabilir.

* Elektronik guvenlik yoneticisi Artik butun elektronik uygulamalarda ve elektronik ticaretin oldugu projelerde, guvenlik ayri bir kalem olarak degerlendiriliyor. Bu nedenle, elektronik uygulamalari bilen uzmanlarin kendilerini guvenlik konusunda yetistirmesi ve yetkinlik kazanmasi gerekiyor. Elektronik uygulamalar alaninda 2-3 yil tecrube yeterli.

* Biyoteknoloji uzmani Universitelerde egitimleri yeni verilmeye baslanmasina ragmen talep edilen bir pozisyon. Bu konuda henuz mezun olmadigindan ve pozisyon yeni yerlesmeye basladigindan ucreti tespit edilemiyor. Ozellikle gida alanlarinda degisik uretimler gibi ilginc konulari iceren meslek dali olarak karsimiza cikiyor.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
GREENCARD
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir