kapat
05.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

IMF dopingi faizi indirdi, borsa cikti

IMF'nin borc ertelemesi ve dusuk cikan enflasyon piyasalara doping etkisi yapti. Bono faizi yuzde 44'e geriledi, dolar 1 milyon 415 bin liraya dustu

Art arda beklenmedik iyimser haberlerle moral bulan piyasalar dun uzun bir aradan sonra hareketlendi.

IMF'nin 2004 ve 2005 yili dis borc odemelerini erteleyerek Turkiye'nin borc finansmanini rahatlatici karari piyasalara surpriz olurken, 5. gozden gecirmenin tamamlanarak yaklasik 500 milyon dolarlik kredi diliminin serbest birakilmasi ve hafta sonunda aciklanan temmuz ayi enflasyon rakamindaki dusus de yatirimciyi umutlandirdi.

YERLILER BONO ALIYOR
Standard and Poor's'un Turkiye'nin kredi notunu duzeltmesinin ardindan gecen hafta adim adim bono piyasasinda alici konumda yabancilar ilk adimi atti. Yerli bankalarin da harekete gecerek bono piyasasinda aktif rol almasiyla faizler dun 3.5 puan birden dustu. Bono bilesikleri yuzde 44.3'e gerileyek, bu yilin en dusuk seviyesine indi. Merkez Bankasi'ndan faiz indirimi karari cikmasina yonelik beklentiler guclenmesine karsin faizler hâlâ bu seviyesiyle bankalarin fonlama maliyetini olusturan yuzde 42'nin ustunde kaldi. Bono piyasasi yuzde 44'lu bilesik oranlari en son 2000 yilinin ocak ayinda gormustu. Bazi uzmanlar bu ay icinde gelmesi beklenen yeni bir indirime isaret ederken, bazi uzmanlar kurun bundan sonraki seyri ve buyumesinden endise edilen cari acik nedeniyle temkinli yaklasmak gerektigini soyluyorlar.

Borsada ise haftalardir yakalanamayan islem hacmi ile karsilasildi. Dun iki seansta toplam 558 trilyon liralik islem oldu. Bu islem hacmiyle endeks yuzde 4.6 oraninda yukselerek 11 bin puani kirdi. Borsada ay temmuz ayi basindan beri bu seviyeler asilmak istenirken dun endeks gunu 11 bin 112 puandan kapatti. Doviz piyasalarinda ise faizlerde yasanan dususun ardindan kurlar 10 bin lira gevsedi. Gecen haftayi 1 milyon 435 bin liradan kapatan dolar dun en dusuk 1 milyon 415 bin lirayi gordu. Ancak gun sonunda gelen alimlarla dolar kuru 1 milyon 420 bin liradan islemi kapatti.

Bu arada Hazine'nin bu hafta yeni bir borclanma yapmiyor olmasi nedeniyle bu hafta faiz indirimi beklentisinin piyasaya yon vermesi bekleniyor.

Ayrica uzmanlar Merkez Bankasi'nin doviz ihaleleri ve mudahaleleri yoluyla mayis ayindan itibaren 4 milyar dolarin uzerine cikan dolar alimi nedeniyle piyasadaki satis egiliminin azaldigina dikkat cekiyor.

ISLEM HACMI PATLADI
Iyi haberlerin arka arkaya gelmesinin piyasa tarafindan satin alindigini belirten uzmanlar, "Agustos ayinda yasanan mevsimsel durgunluk ve dovizin bulundugu mevcut seviyeden gerek yabanci gerekse yerli yatirimcinin doviz bozarak borsaya girmek istememesi, bugun bir miktar kâr satisinin gelmesine neden olabilir" gorusunu dile getiriyor.

Uzmanlar, borsada yukselisi engelleyecek gelismenin ise Cumhurbaskani'nin orman vasfini yitirmis arazilerin satisina dair yasayi referanduma goturmesi olasiligi oldugunu soyluyor.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
GREENCARD
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir