kapat
05.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

Arzin merkezine seyahat basliyor

Unlu yazar Jules Verne'in "Arzin Merkezine Yolculuk" romani gercek oluyor. Bilimadami David Stevenson'a gore arzin merkezine seyahat yakinda mumkun olacak

Ingiliz Nature dergisinde yayimlanan bir makale, dunyanin merkezine yolculugun mumkun oldugunu iddia etti. Yeni Zellanda'li gezegenbilimci David Stevenson tarafindan yazilan makaleye gore insanoglu yerkurenin cekirdeginde olup bitenleri gelecek 10 yil icinde ogrenebilecek.

BIR HAFTADA GIDILECEK
Makalesinde arastirmasiyla ilgili butun detayli hesaplamalara da yer veren bilimadaminin ilham kaynagi ise bir Hollywood filmi olmus. Stevenson, Amerika'nin California eyaletine bagli Caltech sehrinde, calismalarini surdurdururken yeni bir filme baslayacak olan Paramount Pictures sirketine danismanlik yapmis. Bu sene ulkemizde de gosterilen "The Core" (Cekirdek) filmi, Stevenson'un arastirmalarinin yonunu degistirmesine neden olmus. Stevenson, dunyanin yok olmasini onlemek icin cekirdege kure seklinde insanli bir makine yollanmasinin anlatildigi film sonrasinda arastirmalarina baslamis. Bilimadami aslinda karmasik olan yontemini, Fransiz "Le Monde" gazetesine basitce su sozlerle anlatiyor "Yerkabugunda acilan bir yariktan 100 bin ton erimis metal dokecegiz. Bu sivi metal kutlesi cekirdege dogru ilerleyecek ve acilan yarik da derinlesecek. Biz de bu yariktan, yerkurenin merkezine dogru ilerleyecek ananas buyuklugunde ve gelismis elektronik aletlerle donatilmis bir kure yollayacagiz. 1 haftalik inis sonrasinda kure cekirdege ulasacak ve bize cekirdekle ilgili bilgiler yollayacak..."

SENARYO GERCEK OLDU
The Core'da basrolleri Hilary Swank ve Aaron Eckhart paylasti. Jon Amiel tarafindan yonetilen yapim, magma tabakasinda meydana gelen ve insan neslini tehdit eden ani degisimi anlatiyordu. Filmde, aralarinda Hilary Swank'in da bulundugu bilimadamlarindan olusan bir ekip, dunyanin merkezine hareket ederek nukleer bombalar kullanip magmanin bozulan dengesini tekrar eski haline getirmeye calisiyordu.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
GREENCARD
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir