kapat
05.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

Batik gemi su yuzune cikiyor

Gecen yil 2862 luks otomobille batan Trciloor araba gemisinin enkazini cikarma calismalari basladi. Bu is icin 57 trilyon lira harcanacak

Turk bandirali yuk gemisi Vicky basta olmak uzere bircok geminin buyuk hasara ugramasina neden batik Tricolor adli araba gemisinin enkazini cikarma calismalari basladi. Tricolor, Belcika'nin Zeebrugge limanindan yukledigi 2862 adet yeni luks arabayi Ingiltere'nin Southampton Limani'na gotururken 14 Aralik 2002 gunu Bahama bandirali Karibe adli konteyner gemisiyle sis nedeniyle carpismisti.

GEMI 9 PARCAYA BOLUNDU
Cevre icin buyuk tehdit olusturan batigin kurtarma calismalarina 200 kisi katilirken, ozel kesiciyle parcalara ayrilan geminin 3 bin ton agirligindaki ilk parcasi su yuzune cikarildi. Geminin parcalara ayrilmasi icin 118 kisiye mezar olan Rus denizaltisi Kursk'un burnunu kesmek icin kullanilan ozel bir kesici kullanildi. 9 parcaya ayirilan gemi enkazini cikarma calismalari 25 milyon sterline (57 trilyon) mal olacak. Ote yandan enkazi cikarmak icin iki yuzer vinc, dalis ekibinin dahil oldugu bir botla birlikte toplam 6 bot da calismalarda gorev aliyor. Enkaz su yuzune cikarildiktan sonra Belcika'nin Zeebrugge limanina goturulecek.

HIC KOLAY OLMAYACAK
Batik gemiyi kurtarma calismalari Tricolor'u Kurtarma Birligi adi altinda Hollandali ve Belcikali sirketler tarafindan yapiliyor. Batik mallari cikartan Hollandali sirketin yoneticisi Smit Salvage, "Tricolor'u kurtarma calismalari hic kolay olmayacak. Cunku bugune kadar su yuzune cikatrtilan en buyuk batik gemilerden biri. Denizin tam ortasinda. Hava kosullari iyi olsa bile calismalarin hic kolay olmayacagi kacinilmaz bir gercek. Geminin tamaminin su yuzune cikarilmasi butun bir yazi alabilir hatta eylul ayini bulabilir" dedi. Geminin enkazinin cikarilmasi calismalarina oncelik vereceklerini soyleyen Salvage parcalanan BMW ve Volvo marka arabalarin ise daha sonra cikarilacagini ifade etti.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
GREENCARD
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir