kapat
05.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

Rusvetli zirve intihar ettirdi

Kuzey Kore Baskani'na 500 milyon dolar rusvet vererek, baris zirvesinin toplanmasini sagladigi iddia edilen Hyundai'nin patronu Hun intihar etti

Guney ve Kuzey Kore arasindaki tarihi baris zirvesinin "rusvet karsiligi" gerceklestiginin ortaya cikmasiyla baslayan skandal, ulkenin en onemli isadaminin intihariyla noktalandi. Guney Kore yonetimi adina, Kuzey Kore'ye 500 milyon dolar "odeme" yaptigi belirlenen otomotiv devlerinden Hyundai'nin sahibi Chung Mong-Hun (54), sirketinin 12'nci katindaki ofisinden atlayarak intihar etti. Baskent Seul'deki Hyundai binasina gelen bir calisani, sabah 06.00 civarinda patronu Hun'un bahcedeki cesedini buldu. Yerde yatani ilk basta bir sarhos zanneden gorevli, kan aktigini gorup cesede baktiginda korkunc olayi fark etti.

YATIRIMIN HATIRINA VERDI
Olay yerine gelerek incelemede bulunan polis yetkilileri, olayin bir intihar oldugunu acikladi. 2000 yilinda gerceklesen tarihi zirve, bolunmus durumdaki yarimadanin iki liderini, yani donemin Guney Kore lideri Kim Dae Jung ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Il'i bir araya getirdi.

Zirve sonrasi taraflar arasindaki baris gorusmelerinin ivme kazanmasi ve liderlerin cabalari, Kim Dae Jung'a Nobel Baris Odulu getirdi. Ancak gectigimiz subat ayinda Guney Kore lideri istifa edip yerine bir baska isim secilince skandal patlak verdi. Tarihi zirvenin, Kuzey Kore'de yatirim yapmak isteyen Hyundai Assan'in hukumet adina 500 milyon dolar odemesiyle gerceklestigi ortaya cikti.

SORUSTURMA SURUYORDU
Guney Kore'nin yeni lideri olayin sorusturulmasi icin komisyon olusturdu. Hyundai Assan yetkilileri, odemenin sadece 400 milyon dolarinin Kuzey Kore'de turizm, demiryollari ve sanayi isletmeleri yapma hakki icin kendileri tarafindan odendigini, 100 milyon dolarinin ise hukumet tarafindan onlar araciligiyla verildigini acikladi.

Kim Dae Jung hakkinda sorusturma acilmadi ancak onemli borclari bulunan ve Kuzey Kore'deki yatirimlari da batan Hyundai Assan yonetimi hakkinda inceleme suruyordu. Polis yetkilileri, sorusturma tamamlanmasi halinde intihar eden Hun hakkinda dava acilabilecegini, olumunun arkasinda yatan nedenin bu oldugunu soyledi. Intihar etmeden once cok aceleyle yazdigi belirtilen bir not birakan Hun, ailesinden ve calisanlarindan ozur diledi. Polis tarafindan sadece bir bolumu basina aciklanan notta, unlu is adaminin ailesi ve yardimcisi Kim Yoon Kyu'ya "Beni aptalca girisimimden dolayi affedin" dedigi belirtiliyor.

Hun'un notunda ayrica, cenazesinin yakildiktan sonra kullerinin Kuzey Kore'de turizm yatirimi yaptigi ancak batan Diamond Dagi'na serpilmesini istedigi aciklandi.

Sorusturmalardan bunalmisti
Hyundai sirketi, intihar eden Hun'un babasi Chung Ju-Yung tarafindan kuruldu. Kuzey Kore'de bir ciftci ailenin cocugu olarak dunyaya gelen baba Chung, dogdugu topraklara yatirim yapmayi en buyuk hedefi olarak gosteriyordu. Olumunden kisa sure once 2001 yilinda Kuzey Kore'de yatirimlar yapmaya basladi. Ancak o oldukten sonra sekiz oglu arasinda anlasmazliklar cikti. Agabeyi Mong-Hun Guney Kore'nin bir numarali otomobil ureticisi Hyundai Motor sirketinin yonetimini alarak aile holdinginden ayrildi. Hun'un, rusvet suclamalarindan bunaldigi ve bunun icin intihar ettigi belirtiliyor.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
GREENCARD
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir