kapat
05.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

NATO'nun ilk kadin genel sekreter adayi

Irak Savasi doneminde ABD, kendi ordusunu kurma konusunda da AB'yle iliskileri gerilen NATO ilk kadin baskanini secmeye hazirlaniyor

Norvec'in bayan Savunma Bakani Kristin Krohn Devold'un bu yil sonunda 5 yillik gorev suresi dolacak olan NATO Genel Sekreteri George Robertson'dan koltugu devralmasi bekleniyor...

"Karizmatik ve sportmen" olarak tanimlanan Devold disinda Hollanda Disisleri Bakani Jaap de Hoop Scheffer, Italya Savunma Bakani Antonio Martino ve Norvec'in ilk bayan Savunma Bakani Eldbjorg Lower da aday. Ancak ilk kadin Genel Sekreter olmasi acisindan Devold'un (41) sansinin cok daha yuksek oldugu belirtiliyor.


ASKERLERE BASKIN
Merkez sag siyaseti benimseyen Devold, NATO'daki diplomatlar tarafindan hayal gucu kuvvetli ve entelektuel biri olarak anlatiliyor. Bayan Bakan'in en buyuk ozelligi spora cok duskun olmasi. Kis aylarinda ulkenin dondurucu sogugunda yapilan tatbikatlara ani denetim baskinlari duzenleyen Devold, bir keresinde giysilerini cikarip mayosuyla donmus golde acilan yerden suya girerek yuzdu. Hukukun ustunlugune inanan ve anayasal duzenin atesli savunucusu olarak taninan Devold, Soguk Savas sonrasi ulkenin askeri yapisi ve donanimini hizla modernlestirmesinde buyuk pay sahibi. Bakanligina bagli bes bin kisilik personel kadrosunu kuculten, masraflarini azaltip gucunu artiran Bakan Devold'un NATO'da da ayni basariyi saglayacagina inanlarin sayisi oldukca yuksek.

'BAKANLIGA BENZEMEZ'
Devold'un NATO'nun 54 yillik tarihindeki ilk kadin Genel Sekreteri olmasini isteyenler kadar bunda basarili olamayacagini soyleyenler de var. Bazi kesimler, Norvec gibi 4.5 milyon nufuslu bir ulkede savunma alaninda onemli reformlar yapmakla ayni alandaki basariyi NATO gibi "dunyanin guvenligini saglayan" bir birlikte saglamasinin kistas olamayacagini soyluyor.

Yeni Genel Sekreter, Ekim ayinda Amerika'nin Colorado eyaletinde yapilacak NATO Savunma Bakanlari toplantisinda belli olacak. George Robertson Ingiliz, ondan onceki Genel Sekreter de Ispanyol oldugu icin yeni ismin bu iki ulkeden secilmeyecegine kesin gozuyle bakiliyor.

Fikret AYDEMIR


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
GREENCARD
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir