|
 |

ÖMER LÜTFİ METE
Menderes'in uçağı Erdoğan'ın kısrağı
Sayın başbakana hem geçmiş olsun, hem de ibret. Kötülükten iyilikten çıkartan Yaradan'a şükür!
Tabii ki, bir başbakanın attan düşmesi hoş bir görüntü değil. Devlet ricalinin zaaf anlarına tanık olmak da halka hayretmez. Ancak düşük insanları sevindirir. Eleştirmek için bahane arayanlar bu kazayı fırsat bilebilirler. İnsaf ehli ise "kaza"nın bir de "kadı"sı olduğunu, O'nun niye böyle bir olaya hükmettiğini merak eder, hikmeti kurcalar. Belki o zaman "ibret"i algılar.
Erdoğan'ın düşüşünü gördüğümde kendimi onun yerinde hissetmeye çalıştım.
Tatsız, soğuk ama romanlık birkaç saniyeSonrasında ise insani ve "tayyip" gerekçelerle bu kazanın "hayır" üretebilecek bir gelişme olduğuna inandım. Galiba başbakan "ibret" için, bedenine hasar verilmeden uyarılmıştır.
İbret ve hasar karizma ile oynanmasında.
Başbakan karizması ile müsrifçe oynadığı için felek de orayı kaşıyor. Açıkçası, "manzume okuyan adam"ı iktidara taşıyan karizma çizilmiştir! Sanki Allah ona "karizma israfına son ver" diyor. İnancın yoksa başka; ama hem "ibadet ehli" hem "karizma müsrifi" olanla felek uğraşır. Allah ile Şeytan'ı aynı anda memnun eden bir çizgi yok.
Keşke Erdoğan bu "azizlik" üstünde düşünebilseydi. Ama gördük ki ilk tepki çok acıklı ve umut kırıcı.
Düşene değil, düşürene bak
Başbakan o kazadan bile "karizma yağı" sıkmaya çalışmış ve kendi kendini küçük düşürmüştür. Olaydan sonra kalenderce sözler söyleyecekken, düşmek-kalkmak üzerine irticalen ahkam kesip kendini övmeye kalkması manevi bir intihar girişimidir. İlahi cilvenin çağrısı alınmamıştır.
Menderes'in de, burnu kanamadan kurtulduğu uçak kazasıyla yapılan uyarıyı ve çağrıyı duymazdan geldiği gibi. Erdoğan'ı sevenler, onun bu "karizma şehveti"nden kurtulması için dua etsinler. Bu dualar onu iz bırakan bir devlet adamı yapmaya yetmeyebilir ama daha büyük musibetlerden koruyabilir.
İnanan bir kişi, Erdoğan'ı attan düşürenin Allah olduğundan şüphe duymayacağına göre, bu çağrıyı nasıl okuyacaktır?
"Ey insanoğlu! Bu karizma, seni başbakan yapmaya yetmiş olabilir ama orada tutmak için kafi değil. Ciddi bir dönüşüm gerçekleştirebilmek ve kalıcı hayırlar bırakabilmek için, öncelikle bu karizmanın sana verdiği zevki terk etmen lazım!" Oysa Erdoğan oracıkta neyin derdine düşüyor? Bir türlü hazzını aşamadığı "azametlu" ve "Kasımpaşalu" görüntüsünü korumanın
'Men arefe nefsehu'
Bu kaza kendisine, "kişilik kanseri"ne yakalanma riskinin nerede odaklandığını gösterdiği halde! Erdoğan kadar inanan biri için şu "okuma"yı yapmak zor mu?
"Ey insanoğlu, yeter artık, zafer sarhoşluğundan ve ikbal gururundan kurtul. Teşrifat ve nutuk vezirliğinden usanmadın mı? Öyle bir halin var ki, alkış alabileceğin her yere koşmak için can atıyor gibisin. Kendini önce bana beğendir, insanlar beğenmese de olur."
Erdoğan gibi inançlı her kişi bu olayı sıkı kurcalamak zorunda
Neden Allah Erdoğan'ı attan düşürdü, sonra da orada ezilmekten kurtardı?
Bu hikmeti kurcalamazsan, utandığın o anları hatırlamamak için mekanizmalar geliştirirsin. Hatta "davranışları onlara süslü gösterildi" anlamındaki Kur'an ifadesiyle, daha ağır sınamalara tabi tutulabilirsin. Böylece "düşüş"lerini bile "yüceliş" gibi görürsün.
Allah, sevdiği kullarına önce kendini eleştirme yeteneği verir.
Kendini eleştirmek, kendini tanımanın tek yolu.
Kendini tanıyan, Rabb'ini tanır.
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|