|
 |

'Krizde bankalar birbirini sıkıştırdı'
Merkez Bankası, Kasım 2000 krizi esnasındaki fonlamanın asıl olarak yoğun likidite ihtiyacı olan bankalara yapıldığını, döviz talep eden bankaların Türk Lirası ihtiyaçlarını kendi kaynaklarından karşıladıklarını bildirdi.
Merkez Bankası, Kasım 2000 ve Şubat 2001 krizleri esnasında, likidite yönetimine ve döviz satışlarına ilişkin olarak bir açıklama yaptı. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi
"Arjantin kaynaklı tedirginliklerin oluşmasının yanı sıra bankacılık sistemindeki zayıflığın etkisiyle Ekim 2000'den itibaren faizlerde baskı hissedilmeye başlanmıştır. 22 Kasım 2000 tarihinden itibaren ise önemli bir döviz talebi başlamış, faizler hızla yükselmiş, bazı özel bankalar ile kamu bankaları yoğun olarak likidite sıkışıklığı yaşamaya başlamışlar, Kasım 2000 krizi olarak literatüre geçen gelişmeler ortaya çıkmıştır."
Açıklamada, 22 Kasım 2000 tarihinde piyasadaki bankaların birbirlerine olan güvensizliklerinin de etkisi ile finansal piyasalarda dalgalanmalar yaşanmaya başladığı ve büyük ölçüde bazı bankaların aşırı riskli portföy tercihlerinin yarattığı likidite sorunlarından kaynaklanan risk algılaması sonucu piyasaların finansal aracılık işlevinde sorunlar ortaya çıktığı, döviz talebinin canlandığı, bunun sonucunda da piyasanın TL likidite ihtiyacının artmasıyla bankanın tüm önlemlerine karşın, para piyasası faiz oranlarının yükseldiği bildirildi. Döviz talebinin asıl olarak 22 Kasım 2000'de başladığının ifade edildiği açıklamada, uygulanan programın gereği olarak bankanın döviz talep eden bankalara TL karşılığı döviz satmaya başladığı bildirildi.
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|