|
 |

Uzanlar'a rekor ceza 4.2 milyar dolar
Motorola ve Nokia'nın Telsim aleyhine açtığı dava sonuçlandı. New York Mahkemesi, Uzanlar'ın Motorola'ya 4.2 milyar dolar ödemesine ve Telsim'in yüzde 73.5'ini oluşturan Uzan Grubu'na ait hisselerin mahkemeye gönderilmesine karar verdi
New York Federal Bölge Mahkemesi Yargıcı Jed Rokoff, cep telefonu üreticileri Motorola ve Nokia şirketlerinin dava açtıkları Telsim'in sahibi Uzan Ailesi'nin Motorola'ya 4.26 milyar dolar ödemesi kararını verdi. Ocak 2002'de Manhattan Federal Mahkemesi'ne açılan davada, Uzan Ailesi sahtekarlık ve şirketlerden geri ödeme niyeti olmadan yaklaşık 3 milyar dolar proje finansmanı kredisi almakla suçlanıyor.
ABD Bölge Mahkemesi Yargıcı Jed Rakoff, 173 sayfalık kararında, Uzanlar'ın Motorola'ya dava sonrası faizleriyle birlikte 4.2 milyar dolar ödemesine karar verdi. Rakoff, Telsim'in toplam yüzde 73.5'ini oluşturan Uzan Grubu'na ait hisselerin bir hafta içinde mahkemeye aktarmasına ya da 853 milyon dolardan fazla ödeme yapmasını da kararlaştırdı. Yargıcın aldığı kararda ayrıca mahkemenin yetki kapsamına giren Manhattan, Bronx ve New York'un bazı dış semtlerine Uzan Ailesi'nin 5 üyesi olan Cem Uzan, Kemal Uzan, Hakan Uzan, Melahat Uzan ve Ayşegül Akay'ın ayak basmaları durumunda tutuklanmaları da yer aldı.
HİSSELER NE OLACAK?
Motorola kaynakları ise New York Mahkemesi'nin aldığı bu kararı sevinçle karşıladıklarını belirtti. Yetkililer, şirketin izleyeceği politikayı şöyle anlattı
"Şimdi gözler Uzan Ailesi'nde. Bu parayı ödemesi, Telsim'in yüzde 73.5'lik aile hissesini de depozito olarak mahkemeye sunması gerekli. Büyük bir ihtimalle ödeme yoluna gitmeyecekler. O zaman da Uzan Ailesi'ne bağlı tüm malvarlıkları ve gayrimenküle el koyma yoluna gideceğiz. Dünyanın neresinde olursa olsun bunu yapmak için uğraşacağız. Mahkemenin belirlediği 4.2 milyar doların ödenmesi için tüm bu gayrımenkül ve hisselerin satışa çıkartılmasını sağlayacağız."
TUTUKLANMA RİSKİ
Uzanlar'ın belirlenen bu bedeli ödememesi halinde Amerika'da tutuklama kararı çıkacağını belirten Motorola yetkilileri, "Karara uymaz ve ödemezse, Amerika'ya ayak bastığı an tutuklanacaktır. Miktarı alamadığımız takdirde, devreye ABD hükümetini de sokmak için başvururuz. Ancak şu anda bu noktada değiliz" dedi.
Yine New York mahkemesinde açılan RICO davası, yani Uzanlar'ı çete kurmakla suçlayan ve ailenin beraat ettiği davayla ilgili sorduğumuz soruya da Motorola yetkilileri, "New York Mahkemesi'nin bugün (dün) aldığı karar, Yargıç Jed Rakoff'a Uzanlar'a açtığımız RİCO davasını yeniden gözden geçirmesi için bir emsal teşkil etmektedir" dedi.
Bu arada, uzmanlar Türk yasalarına göre Motorola'nın Türkiye'de Uzanlar'ın mal varlığına el koyması için uzun bir hukuki süreci tamamlaması gerektiğini belirtiyorlar. Uzmanlar, Motorola'nın konuyu öncelikle yerel mahkemeye getirmesi gerektiğinin altını çiziyorlar. Mahkemeden çıkacak sonucun ABD mahkemesi ile aynı doğrultuda olması durumunda, paranın tahsili ile ilgili işlem yapılabiliyor.
1.5 YILLIK DAVA
Ocak 2002'de, dünyanın en büyük iki cep telefonu üreticisi ABD'li Motorola ve Finli Nokia tarafından, Telsim hakkında yolsuzluk ve dolandırıcılık suçlamasından dava açılmıştı. Kemal Uzan'ın da aralarında bulunduğu Telsim Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Uzan ve Yönetim Kurulu Üyesi Cem Uzan ile Uzanlar'ın sahip olduğu 3 şirketin üst düzey yöneticileri aleyhine New York'ta 13 ayrı dava açıldı.
Bu davalardan 4'ü ağır dolandırıcılık, yolsuzluk, şantaj, tehdit gibi suçları içeren RICO Yasası'ndan açılmıştı. Ancak mahkeme, konunun RICO davası kapsamında ele alınamayacağı yönünde karar almıştı.
Motorola ve Nokia'dan alınan krediler ödenmedi
1998 yılında Telsim'in altyapı yatırımlarını gerçekleştirmek üzere ABD'li Motorola ile anlaşma gerçekleştirildi. Bu anlaşma karşılığında Motorola'dan Satıcı finansmanı (Vendor Financing) yoluyla 2 milyar dolar kredi alındı. Kredi karşılığı olarak Motorola'ya Telsim hisselerinin yüzde 66'sı teminat olarak verildi. Aynı yönde bir anlaşma Nokia'yla da gerçekleştirildi. Buna karşın Nokia'ya da Telsim hisselerinin yüzde 7.5'i teminat olarak verildi.
Bir süre sonra Uzan Ailesi Türkiye'de yaşanan depremi ve ekonomik krizi neden göstererek borçları ödememeye başladı. Taraflar arasında süren görüşmelerde bir anlaşma sağlanamayınca ipler koptu. Daha sonra Uzanlar, Telsim'de olağanüstü Genel Kurul kararı aldı. Ankara'nın bir ilçesinde gerçekleştirilen Genel Kurul'da Telsim, sermayesini 41.4 milyardan, 25.7 trilyona çıkardı. Uzan Ailesi, Telsim'in sermaye artırımına katılmayınca, yine gruba ait Standart Telekom, aralarında Motorola ve Nokia'nın da bulunduğu diğer ortakların kullanmadığı rüçhan hakkını da kullanarak şirketin yüzde 50'den fazlasını eline geçirdi. Motorola ve Nokia'nın payları da sermaye artırımına katılamadığı için de küçüldü.
Zor davaların yargıcı Jed Rakoff
Uzanlar'a tarihi cezayı veren Güney New York Mahkemesi'nin Yargıcı Red Rakoff önemli davalara bakan kişi olarak tanınıyor. Tehdit, şantaj ve organize suçları da kapsayan RICO Yasası konusunda tam bir uzman olan Rakoff, RICO Yasası'nın kitabını yazan kişi unvanına da sahip.
Rakoff'un aldığı bazı kararlar çok uluslu şirketlerin kaderlerini etkilerken, bazı yoruma açık kararları da büyük tartışmalara neden oldu.
Rakoff'un kariyeri boyunca sonuçlandırdığı en önemli davalardan biri MP3.com'u mahkum etmesi oldu. Davada Rakoff, başta Universal olmak üzere MP3.com'un korsan olarak yayınlarını kopyaladığı müzik şirketlerini haklı buldu. MP3.com davanın başlangıcında Rakoff'un küçük bir para cezası vermesini bekliyor, gazetelere verdikleri demeçlerde "Bu dava bizim zaferimizle sonuçlanır" diyorlardı. Ama tam tersi oldu, Rakoff kopyalanan her CD başına MP3.com'un 10 bin dolar ceza ödemesini kararlaştırdı. Bu da şirketi 400 milyon dolarlık cezayla karşı karşıya bıraktı.
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|