|
|
Türkiye AB'ye uyum yasalarını uygulamıyor
Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu, hazırladığı raporda Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde yasaları değiştirmesine karşın, uygulamada büyük sorunlar yaşandığına dikkat çekti
Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH) heyetinin geçen Mayıs ayında Türkiye'ye yaptığı ziyaret ışığında hazırlandığı belirtilen raporda, Avrupa Birliği (AB) uyum yasalarının uygulanmasında sorunlarla karşılaşıldığına dikkat çekildi. Güneydoğu'daki durumun 'alarm verici' olduğu öne sürülen rapor, AB Komisyonu Genişleme Direktörlüğü'ne sunuldu.
AB'ye sunulan raporda, Güneydoğu Anadolu'daki olağanüstü hal uygulamasının kalkmasından sonra, bölgedeki insan hakları durumunun kötüleştiği öne sürülüyor. İnsan hakları ihlallerinin cezasız kaldığı iddia edilen çalışmada, dokunulmazlığın insan hakları ihlallerinin sürmesindeki en önemli neden olduğu kaydediliyor. Türkiye'de AB'ye uyum amacıyla gerçekleştirilen reformlara karşın Güneydoğu'daki durumun 'alarm verici' olduğu öne sürüldü. Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu, Türkiye raporunda Güneydoğu'da ciddi insan hakları ihlallerinin sürdüğünü savundu. Raporda, Irak sınırında yeni mayınların döşendiği iddiasına da yer verildi. Türk hükümetinin kapsamlı reformları uygulamadığı öne sürülerek bundan duyulan kaygı dile getirildi.
Raporda, Reformlara karşın Kürtçe yayın hakkının kağıt üzerinde kaldığı savunulan raporda 'Kürt sorununun barışçıl çözümü'nü isteyenlerin sürekli riskte olduğu savunuldu. Bölgedeki adli ve idari yetkililerin ifade özgürlüğüne büyük engeller çıkardığı ileri sürülüyor. Buna örnek olarak da reformlara karşın, Kürtçe yayının hala teoride kaldığı ve Kürt sorununa barışçı bir çözüm bulunmasını isteyen insan hakları savunucularının hala soruşturmalarla karşılaşma riski bulunması gösteriliyor.
MAYIN RİSKİ VAR
FIDH hazırladığı raporda Güneydoğu'da OHAL'ın kalkmasına karşın durumun 2003 yılında iyileşmediği gibi daha da kötüleştiği iddiasında bulunuldu. Bölgede işkence, kaybolma ve yargısız infaz gibi ciddi insan hakları ihlallerinden sorumlu olanların hala cezalandırılmadığı savunulduğu raporda, PKK/KADEK'e karşı mücadele verildiği 15 yıllık dönemde yerlerinden ayrılmak zorunda kalan binlerce kişinin köylerine dönüşlerinde karşılaşılan büyük engellerin sürdüğü de belirtildi. FIDH, raporunda Irak sınırında yeni mayınların döşendiği iddialarından büyük kaygı duyduğunu belirtirken, mayınlar sonucunda Şubat 2003'den bu yana Cizre bölgesinde her ay ortalama 2-3 kaza meydana geldiğini belirtildi.
DEP'LİLER BIRAKILSIN
Reformlara karşın Kürtçe yayın hakkının kağıt üzerinde kaldığı savunulan raporda 'Kürt sorununun barışçıl çözümü'nü isteyenlerin sürekli risk altında olduğu, İnsan Hakları Derneği (İHD) şubelerine baskılarda bulunulduğu iddiasına yer verildi. Raporda, eski DEP milletvekilleri Hatip Dicle, Leyla Zana ve Orhan Doğan'ın yeniden adil bir yargılamaya tabi tutulması ve serbest bırakılmaları da istendi.
DGM'LER KALDIRILSIN
Ankara'nın reformları etkin bir şekilde uygulanması istenen raporda, bütün insan hakları ihlalleri iddialarının araştırılması ve ceza yasasının 312,159, ve 169'uncu maddelerinin kaldırılması isteniyor. İnsan hakları raporunda Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin (DGM) lağvedilmesi de talep ediliyor.
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|