kapat
31.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

İşkenceye acil önlem MGK'ya 'sivil takip'

Yeni düzenlemeye göre 'işkenceciler' hakkındaki işlemler kısa sürede bitecek MGK tavsiyeleri için de bir başbakan yardımcısı koordinatörlük görevi yapacak

TBMM Genel Kurulu'nda dün kabul edilen 7'inci Uyum Paketi ile özgürlükleri ve hak arama olanaklarını sınırlayan çok sayıda yasal düzenleme artık tarihe karıştı. Paketteki en önemli düzenlemelerden birisi, işkenceci polise kaçış yolunu kapatan madde oldu. Buna göre; TCK'nın işkence suçunu düzenleyen 243 ve 245'inci maddelerinde yapılan değişiklikle, bu suçu işleyenler hakkında soruşturma ve kovuşturmalar "acele işler" arasına alındı. Pakette, MGK'nın yapısı, görev ve yetkilerine ilişkin olarak da çok kritik düzenlemeler yer aldı. Paketin 24. maddesinin Genel Kurul'daki görüşmeleri sırasında, AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa'nın verdiği önergeyle, maddenin sonuna bir fıkra eklendi. Yeni düzenlemeye göre; Başbakan, MGK'nın tavsiye kararları ve görüşlerini değerlendirmek üzere Bakanlar Kurulu'na sunulması ve bu kararların uygulanmasına ilişkin koordinasyonu sağlamak üzere bir başbakan yardımcısını görevlendirebilecek.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen 7'inci AB Uyum Paketi, şu düzenlemeleri öngörüyor

* TCK'nın 159. maddesinin birinci fıkrasında, devletin ve devlet görevlilerin manevi şahsiyetlerine "tahrir ve tezyif" suçlarına verilecek cezanın alt sınırı bir yıldan 6 aya indirildi. Aynı maddeye eklenen fıkra ile "Tahkir, tezyif ve sövme kastı bulunmaksızın, sadece eleştirmek maksadıyla yapılan düşünce açıklamalarının cezayı gerektirmeyeceği hükme bağlandı.

* TCK'nın "terör örgütüne yardım ve yataklık" yapanlara verilecek cezayı düzenleyen 169. maddesinde değişiklik yapıldı ve suç kapsamı daraltıldı.

KİTAP İMHASINA SON
* TCK'nın "genel ahlaka aykırı yayınlarla" ilgili hükmü olan 426. maddesine " Bilim ve sanat eserleri ile edebi değere sahip olan eserler bu madde kapsamı dışındadır" fıkrası eklendi.

* TCK'nın 427. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan sözkonusu yayınlara ilişkin "ve imha" ibaresi madde metninden çıkarıldı. Buna göre, söz konusu yayınlar imha edilmeyecek ve suça konu eşyanın sadece müsaderesine karar verilebilecek.

* TCK'nın "işkence" suçunu düzenleyen 243. ve 245. maddelerinde yazılı suçları işleyenler hakkında soruşturma ve kovuşturmalar acele işlerden sayılacak, öncelik ve ivedilikle ele alınacak. Bu suçlarla ilgili davalarda duruşmalara zorunluluk olmadıkça otuz günden fazla ara verilmeyecek, adli tatilde de bakılacak.

* Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu'nun 11. maddesinde yapılan değişikliğe göre, asker olmayan kişiler barış zamanında, "askerleri kanunlara karşı itaatsizliğe teşvik etme" ve "halkı askerlikten soğutma" suçlarını işlemesi durumunda sivil mahkemelerde yargılanacak.

DERNEK KURMA
* Dernekler Kanunu'nun 1. maddesinde yapılan değişiklikle, daha önce "en az 7 gerçek kişinin" biraraya gelerek dernek kurabileceğine ilişkin ibare, "gerçek veya tüzel en az yedi kişinin" dernek kurabileceği şeklinde değiştirildi. Toplantı ve gösteriler lüzum görülmesi halinde 30 gün yerine ancak 10 gün ertelenebilecek. Cumhuriyet'in nitelikleri, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünün ve genel ahlakın, genel sağlığın korunması amacıyla da bir toplantı 2 ay yerine ancak 1 ayı aşmamak üzere ertelenebilecek.

* Türk vatandaşlarının farklı dil ve lehçeyi öğrenmelerinin önündeki bazı kısıtlayıcı hükümler ayıklandı.

İkİ ayda bİr toplanacak
MGK ile MGK Genel Sekreterliği Kanunu'nun bazı maddelerinde de değişiklik yapıldı. Buna göre, MGK, milli güvenlik ve devletin milli güvenlik siyasetine ilişkin tanımlar çerçevesinde devletin milli güvenlik siyasetinin tayini, tespiti ve uygulanması ile ilgili konularda tavsiye kararları alacak ve gerekli koordinasyonun sağlanması için görüş tespit edecek.

* Bu tavsiye kararlarını ve görüşlerini Bakanlar Kurulu'na bildirecek ve kanunlarla verilen görevleri yerine getirecek. Başbakan, MGK'nın tasviye kararları ve görüşlerini değerlendirmek üzere Bakanlar Kurulu'na sunulması ve bu tavsiye kararlarının Bakanlar Kurulu'nda kabul edilmesi halinde, bunların uygulanmasında koordinasyonu izlemek üzere bir başbakan yardımcısını görevlendirebilecek.

* Bir başka değişikliğe göre, MGK ayda 1 kez yerine 2 ayda bir toplanacak.

* Yasa, MGK Genel Sekreterliği'nin görev ve yetkilerini tek maddede topluyor. MGK Genel Sekreteri, Başbakan'ın teklifi ve Cumhurbaşkanı'nın onayı ile atanacak. Sözkonusu atamanın, TSK mensupları arasından yapılmasının öngörülmesi halinde Genelkurmay Başkanı'nın olumlu görüşü alınacak.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sarı Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır