|
|
Bir milyon kişiden 25 milyar dolar gelecek
Orman arazilerinin satılmasına olanak tanıyan Anayasa değişikliğinin, TBMM'de kabul edilmesinin ardından gözler Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e çevrildi
Kanunun onaylanması halinde, 473 bin hektarlık orman arazisine, 1981'den beri yapılmış olan 1 milyon bina yasallaşacak. Yaklaşık 1 milyon kişi de tapusuna kavuşacakTürkİye Büyük Millet Meclisi'nde önceki gün 368 oyla kabul edilen, 'Orman dışına çıkartılmış arazilerin satışına olanak tanıyan' Anayasa değişikliği paketi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e gönderildi. Sezer'in daha önce veto ettiği Anayasa değişikliği paketi için şimdi üç alternatif bulunuyor. Değişiklik yapılarak TBMM'ye sunulduğu için Sezer'in yasa değişikliği paketini bir kez daha veto etme hakkı bulunuyor. Sezer yasa ile ilgili inisiyatifindeki bir diğer seçenek de paketi tek tek ya da bütün olarak referanduma götürmesi. Cumhurbaşkanı'nın Anayasa değişikliği paketiyle ilgili olarak uygulayabileceği son seçenek ise kanunu onaylaması.
1 MİLYON KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR
İşte bu son seçenek, yaklaşık 1 milyon kişiyi heyecanlı bir bekleyişe itti. Orman dışına çıkartılmış arazilerin satışına olanak tanıyan Anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması durumunda Türkiye genelinde 473 bin hektarlık alanda 450 bin parsel üzerine yapılan bir milyona yakın konut, işyeri, kooperatif ve sanayi sitesi yasallaşacak. Kanun değişikliği, yaklaşık 1 milyon kişinin de yasal olarak düzenlenmiş tapularına kavuşmasına olanak sağlayacak. Hükümet ise bu uygulamadan en az 25 milyar dolar gelir bekliyor.
Af bekleyen ünlüler;
Beykoz Çavuşbaşı Bölgesi Ak Parti Milletvekilleri Ali İbiş, Seracettin Karayağız, Hasan Kara, Tayyar Altıkulaç, ses sanatçısı Sibel Can, Susurluk olayı kahramanlarından Sami Hoştan, uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı suçundan tutuklu bulunan Escobar lakaplı Ramazan Yıldız ve cübbeli Ahmet Hoca.
Ümraniye 2/B Bölgesi Ömer Çavuşoğlu, Saray Halıları sahibi Necati Kurmel, tekstilci İrfan Öge, Ünlüer Et Firması sahibi Hüdai Ünlüer, Fenerbahçe'nin eski kaptanı Serkan Acar, eşi Zeynep Değirmencioğlu, estetik cerrah Suat Nazım Çerkeş, Beyin cerrahı Necmettin Pamir ve tekstilci Atilla Eksen.
Pendik Ballıca Bölgesi AK Parti Milletvekili Mehmet Ceylan.
Göçbeyli Bölgesi İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, Abdullah Kiğılı, İsmail Hakkı Keçeli, Recep Sami Yazıcı, Tülay Ulusoy, Yalım Erez, Nezahat Erez, ve Can Kıraç.
6 bin hektardan 473 bin hektara
1982 Anayasası'nda yer alan 'orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen yerlerin orman dışına çıkarılması' ilk kez 1995 yılında uygulanmıştı. 536 köyde yapılan çalışmalar sonunda 6 bin 701 hektar alanı kapsayan arazi, orman köylülerine satıldı. Ancak, 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun değişik 2. Maddesi (B) bendi ile yasa uygulanabilirliğini kaybetti.
AKP'nin iş başına geçmesinden sonra Orman Bakanlığı'nca konu yeniden gündeme getirildi. Şimdi yasa onanırsa Türkiye genelinde toplam 473 bin hektar alan, orman sınırları dışına çıkartılacak. Hükümet, 2/B olarak tanımlanan orman dışına çıkartılmış arazilerin satışından ise 20-25 milyar dolar gelir bekliyor. Arazilerin büyük bölümünün üzerinde yapılaşma gerçekleşmiş durumda bulunuyor. Bu nedenle hükümetin satıştan beklediği paranın hazineye dönüşünde çok kısa bir süre öngörülüyor.
Emlakçılar; Unakıtan'ın arazisi 1.2 trilyon eder
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın 6 yıl önce aldığı 50 dönüm arazi konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın '750 milyar etmez' şeklindeki açıklaması, emlakçıların fiyat skalasına değişik yansıdı. Emlakçıların fiyatlandırmasına göre Bakan Unakıtan'ın Beykoz Çavuşbaşı'nda bulunan 50 hektar arazisi, alt limit ücretlerine göre hesaplandığında 1 trilyon 250 milyar liraya ulaşıyor. Maliye Bakanı Unakıtan'ın arazisinin değerini belirlemeye çalışan bazı emlakçılar ise arazinin dönümünün 50 milyar liradan bile alıcı bulabileceği yönünde birleşiyor. Bu durumda Bakan Unakıtan'ın sahibi olduğu Beykoz Çavuşbaşı'ndaki alanın fiyatı 2.5 trilyona ulaşıyor. Öte yandan konuyla ilgili bir açıklama yapan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yasa onaylanırsa kendi arazisine biçilen fiyatı ödeyeceğini bildirdi.
"Gelir 35-40 milyar doları bile bulur"
Orman dışına çıkartılmış alanların satışına olanak tanıyan Anayasa değişikliğinin onaylanmasından sonra hükümet hazineye 20-25 milyar dolar gelir beklerken, emlakçılar aynı görüşü paylaşmıyor. İstanbul'da faaliyet gösteren emlakçılar, emsal bedellere göre hesaplandığında toplam gelirin 35-40 milyar dolara ulaşabileceğini belirtiyor. Emlakçıların ücretlendirme skalasında arazinin deniz görmesi, yol kenarında bulunması, yerleşim birimlerine uzak ya da yakın olması, gibi kriterlerin etkilediği fiyatlandırmada karşımıza şöyle bir tablo çıkıyor.
Satışlar nasıl yapılacak
Orman Bakanlığı'nın 2/B bölgelerinde yaptığı kontroller sırasında araziye bina yapan kişi adına tutulan tutanaklar, satış işlemlerinde geçerli belge kabul edilecek. Böylelikle kaçak yapı yüzünden mahkemeye verilen vatandaş, 2/B alanını satın almada öncelikli sayılacak. Hazineden arsanın tapusunu alan vatandaş, belediye ya da muhtarlıklara başvurup, ruhsat çıkartacak. Böylelikle arsa da binalar da yasal şekle dönüşecek. Arazilerin satış bedelleri ise Anayasa değişikliğinin onaylanmasından sonra her ilde oluşturulacak komisyonlar tarafından belirlenecek. Satışlarda ise araziyi kullananlara öncelik tanınacak. Bu iki özelliğin bulunmadığı bölgelerde ise açık artırma ile satış gerçekleşecek.
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|