kapat
26.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

SERVET YILDIRIM


CHP'yi bekleyen görev

AKP sekiz aydır işbaşında. AKP'liler bu süre zarfında iktidara alıştılar ve kendi yapılarını kurmaya başladılar. İktidarı denetlemek konumunda olan muhalefete çok büyük görev düşüyor ancak ana muhalefet partisi olan CHP'nin bu görevi yerine getirebildiğini söyleyebilmek henüz mümkün değil.

SSK Yasası'nın bu haftaki komisyon görüşmelerinin ilerleyen saatlerinde salonda neredeyse hiçbir CHP'li kalmamış ve tasarıya muhalefeti ağırlıklı olarak AKP'li komisyon üyeleri yapıyordu. AKP'nin istediği yasayı Meclis'ten geçirebilecek çoğunluğa sahip olması, CHP'lilerin muhalefet hevesini kırıyor olabilir. Olaya bir de diğer yönden bakmak lazım. CHP

177 milletvekili ile meclis tarihinde en fazla sandalyeye sahip birkaç muhalefet partisinden biri olma ünvanını taşıyor. 1960'lı yılların ikinci yarısında 16 milletvekili ile Türkiye İşçi Partisi'nin ya da 1980'lerin sonu ve 90'ların ilk yarısında 50 milletvekili ile Refah Partisi'nin yaptığı etkili muhalefeti unutmamak lazım. CHP'nin 177 milletvekili ile çok daha fazla ses getirmesi gerekirdi.

Sorun galiba CHP'nin kendi içinde.

Deniz Baykal yapıcı muhalefet yapmaya çalışıyor. Bunda bazen etkili de oluyor. Örneğin orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışına imkan veren anayasa değişikliği ya da dokunulmazlıkların kaldırılmasında AKP'yi kendisine yaklaştırabildi. Kaldı ki Meclis iç tüzüğü de artık eskiden olduğu gibi çok fazla engelleme yapılmasına izin vermiyor.

Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Niğde Milletvekili Orhan Eraslan gibi bazı CHP'lilerin meclis ihtisas komisyonlarındaki görüşmelerde oldukça etkili ve yapıcı uyarılarda bulunduklarını da görüyoruz. Ancak genel olarak CHP'nin güçlü hatiplerinin sessiz kaldıkları gözleniyor.

CHP'ye çok büyük görev düşüyor. AKP yaptığı atama ve görevden almalarla bürokrasiyi önemli ölçüde sindirdi. Dolayısıyla AKP'nin yanlış uygulamalarına bürokrasiden çok fazla tepki gelmeyebilir. Böyle bir ortamda CHP'nin çoktan gölge kabineyi kurmuş ve halkı AKP'nin uygulamaları konusunda aydınlatıyor olması gerekirdi. Bu anlamda işi zor değil; çünkü mecliste fazla parti olmadığı için tüm gazetelerin meclis muhabirleri CHP'yi izliyor, ancak CHP'den basına çok fazla malzeme gelmiyor. CHP'liler perde gerisinde duruyor.

Yaklaşık dokuz ay sonra yerel seçimler yapılacak. Eğer CHP bu seçimlerde, üç büyük kentin en az birini alamaz ve 2002 Kasım ayındaki genel seçimlerde ulaştığı yüzde 19'luk oyun altında kalırsa, Baykal'ın ve mevcut CHP yönetiminin üzerinde ciddi bir baskı oluşacaktır. Şu ana kadar yaptığı muhalefetle CHP'nin 2004 Nisan'ında parlak bir sonuç alması zor...


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sarı Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır