kapat
26.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

SAVAŞ AY


Söz sırası Tema Vakfı'nın

Vakıf adına bir açıklama gönderen Genel Müdür Ümit Y. Gürses bakın ne diyor

"Savaş Ay, Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki incelemelerinizin TEMA Vakfı'nı ilgilendiren bölümlerini dikkatle takip ediyoruz. Ülkemizin çeşitli yörelerindeki başarılı çalışmaları, yanlışlıkları, ihtiyaçları, hem ülke kamuoyu ve hem de ilgililerin dikkatine sunmak çok yararlı bir girişim. Sizi kutluyoruz.

Toprakların ve doğal ormanlarımızın korunması ile konunun sosyal tarafı iç içe bir bütündür. Bu bütünü etkileyen en önemli faktör de, halkın sosyo-ekonomik ihtiyaçlarını oya dönüştürerek karşılanmasını hedef alan siyasettir. Kısa vadede hükümetlerin lehine, uzun vadede halkın, ülkemizin doğal yapısının ve toprakların aleyhine olmuştur.

Kızılağaç fındığa alternatif mi?..
Orman arazileri çoğunlukla toprak derinliği az, eğimi çok fazladır. Üzerindeki bitki örtüsünü kaldırınca yoğun heyelan ve erozyona yol açar.

Kızılağacı tanıdığınızı umarım. Karadeniz'in tüm doğal ormanlarıyla Marmara'nın kuzeyine hakimdir. Orman ekosisteminin bir parçası olarak, su ve nemi sevdiği için dere kenarlarında çatlaklarda yetişir. Hızlı gelişen bir türdür, kavak gibi. Ama yazınızda belirttiğiniz gibi fındığa alternatif olamaz. Kızılağaç yetiştirme şartları farklıdır.

Ekosistem tehikede mi?..
Ordu'daki fabrika ülkenin önemli bir ihtiyacını karşılamaktadır. Yüzlerce işçi çalıştırmaktadır. Elbette ülke ekonomisine katkısı da vardır. Ancak bütün bu güzel şeyler doğal ormanlarımızın tahribiyle elde edilmemelidir. Bu fabrikanın sahipleri ve yöneticileri, ucuz hammadde temini için mücadele etmektedirler. Şimdi sonuç almak üzere görünmektedirler. Tarım-Orman Komisyonu kızılağaç ve kestanenin orman ağacı dışına çıkartılması ile ilgili tasarıyı kabul etmiştir. Yasalaşırsa ne olacaktır?

TEMA'nın endişeleri
* Fabrika ucuz hammadde elde edecektir.

* Karadeniz Bölgesi'nde orman kadastrosu çok büyük ölçüde tamamlanmadığı için, doğal ormanlardaki kızılağaçlar kesilecek, orman köylüleri 3-5 sene ihtiyaçları olan ilave gelire kavuşacaklar.

* Karadeniz Bölgesi'ndeki doğal ormanlar tahrip olarak ekosistem çökecektir.

* Erozyon ve heyelanlar başlayacaktır. Can ve mal kaybı hayal edemeyeceğiniz kadar artabilecektir. Bunun karşılığında; Ordu'daki fabrika ucuz hammadde ile çok güzel para kazanacaktır. İktidardaki parti de oy alacaktır.

Ümit ederim ki; Ordu'daki fabrika fizibilite raporunda hammadde kaynağını doğal ormanlardaki kızılağaçlara dayandırmamıştır. Bugüne kadar sergilediği mücadele aksini göstermekte başarılı olacağa benziyor. Çünkü tasarı komisyondan geçti.

Çevre kirliliği endişesi
Ama bu ülkenin doğal varlıklarının korunması için mücadele veren insanlar, inanıyorum ki bu bilgilerden sonra Savaş Ay da mücadeleye katılacaktır. Gönüllü kuruluşlar, sağduyulu basın ve yörede çocuklarının geleceğini düşünen halk başarıya ulaşacaktır. Çünkü doğru yolu takip ediyorlar. Yasalar toplumun menfaatini sağlıyorsa uygulanır.

Bu fabrikanın bir diğer ayıbı da MDF yapımında kullanılan ve Ordu halkı için fevkalade risk taşıyan kimyasal maddelerin taşınmasına devam etmesidir. Ve yetkililerin buna seyirci kalmasıdır."

Kızılağaç tartışmasında tez ve antitez böyle. Şimdi sıra sizlerin görüşlerinde. Önerilerinizi bekliyorum....


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sarı Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır