kapat
26.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

MEHMET ALTAN


Sabah'tan al haberi...

Irak hem dünyada hem de Türkiye'de gündemi neredeyse tamamen kaplamaya devam ediyor. "Savaş bitti" açıklamasının yapıldığı 1 Mayıs'tan beri Amerikan askerlerinin birer ikişer ölüyor olması, ölenlerin sayısının elliye yaklaşması, Saddam'ın oğullarının öldürülmesi, İngiltere'de kitle imha silahı uzmanı Dr. David Kelly'nin garip ölümü, gündemin dünya bacağını oluşturuyor.

Türkiye bacağında ise, neden ve hangi konularda Irak'a asker göndermeye çalıştığımız, bunun pazarlıkları Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Amerika seyahati, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bu gelişmelere karşı şüpheci ve soğuk bir tavır içinde durması var.

Sağlıklı bir değerlendirme için sağlıklı bilgilere gerek var. Amerika'nın yakın vadedeki hazırlıklarını bilmek bu açıdan önem taşıyor. ABD, bölgede sonuçlarını süratle alacağı bir plan mı uyguluyor, yoksa sürekli yitirdiği askerlerin yarattığı moral bozukluğu altında bir hezimete doğru mu gidiyor?

****

7 Temmuz tarihli Sabah gazetesinin ekonomi bölümünde "Irak'ın yeniden yapılandırılması için 200 milyar dolar gerekecek" başlıklı ve Londra mahreçli bir haber vardı.

Haberin alt başlığında ise, "Irak'ta iş yapmak için kolları sıvayan ABD şirketlerinin bir araya geldiği Londra toplantısına Türkiye'den Koç Holding ve Gena-Taş Yapı Taahhüt Konsorsiyumu'nun katıldığı" vurgulanıyordu. Amerikan özel sektör temsilcilerinin önayak olmasıyla düzenlenen toplantıya Llyod's, Exxon, Kuweit Oil Company düzeyinde 30 firma katılmıştı. Irak'ın ayağa kalkması için 200 milyar dolara ihtiyaç olduğunun belirtildiği haberin, yakın geleceği resmeden bölümü o zaman ilgimi çekmişti.

Haberin bana ilginç gelen bu kısmı aynen şöyleydi "Kaynaklar, toplantıda üç konu üzerinde durulduğunu belirtti. Güvenlik, fonlar ve yatırım ile hukuki zemin konularının tartışıldığı toplantıda, ayrıca Irak'ın aşağı yukarı 150 milyar dolarlık borç yükümlülüğüne dikkat çekildi.

Önce halk, ardından da bölgeye gelecek yatırımcının güvenliğinin sağlanması için Irak'ın Saddam öncesi anayasasının günün şartlarına göre yenilenerek daha demokrat bir hale getirilmesi üzerinde çalışıldığı belirtildi. Irak'ta güvenliğin ordular yerine özel güvenlik şirketlerine verilmekte olduğu da konular arasında yer aldı. Toplantıya katılanlar, Irak'ın özelleştirilerek ya da özel sektör sayesinde kalkınacağı yolunda ortak bir izlenim edindiklerini söyledi."

****

Haberin ertesinde Geçici Hükümet Konseyi kuruldu. Amaç, güvenlik ve hukuku oluşturmaktı... Ardından, "Iraklı lejyonerler" oluşturulacağı duyuldu. Bunun yanı sıra "özel güvenlik" için Türkiye'den İsrail'e, bu coğrafyada hazırlıklara girişildiği hissedilmeye başlandı.

Saddam'ın oğullarının öldürülmesinin ardından da Bush "eski anayasayı" söz konusu etti. Irak'taki Amerikan varlığı, kendisini Londra Konferansı doğrultusunda şekillendiriyor. "Parayı takip edersen olayı daha rahat çözümlersin" derler...

Londra'daki Amerikan özel sektörünün arzuları, ABD'nin Irak'taki sivil yöneticisi Paul Bremer'in Washington'a sunduğu yeni proje ile örtüşüyor Altı ay içinde su ve elektriği ülke çapında sağlanmış, güvenlik örgütü oturmuş, okulları açık, hukuksal temeli atılmış bir Irak oluşturmak...

Kalkınma hamlesi bunun ardından geleceğe benzer... Ülkenin güvenliği ve hukuksal altyapısı oluştuğunda bölgedekiler öncelikli olmak üzere dünya sermayesi buraya akacak gibi...

Türkiye bunu okuyabiliyor mu?

Kendi sermayesine olanak sağlamaya yönelik bir arantı içinde mi yoksa doğruluğu kendinden menkul tespitlerin peşinde yeniden helak olmaya mı hazırlanıyor?

Bırakın derin analizi, Sabah'ın doğrulanan haberini okumak, yanlışlar yapmayı önleyecek gibi...


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sarı Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır