kapat
26.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Okuyan, konuştu; Söz dinletemedim

Tıbbi malzeme alımındaki yolsuzluklara ilişkin davada tanık olarak dinlenen eski Bakan Okuyan, "suç örgütleri devlete meydan okuyorlar" dedi

Ankara DGM'de devam eden Neşter Davası'nda eski Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan'ın tanık olarak dinlendi. Okuyan, operasyondan önce devlete meydan okunduğunu ve siyaseten tehdit edildiğini savundu. Ankara 2 no'lu DGM'de görülen Neşter Operasyonu Davası'nın dünkü duruşmasında yaptığı ihbarla operasyonun başlamasını sağlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Yaşar Okuyan tanık olarak dinlendi. Okuyan, Neşter operasyonunda düğmeye nasıl basıldığını şöyle anlattı

UÇAKTA ÖĞRENDİM
"İstanbul'a giderken uçakta bir arkadaşım geldi, yanıma oturdu. İyileştirici sarf malzemelerinin fahiş fiyatla satılıp satılmadığını bilip bilmediğimi sordu. 'Yüzde 30'luk indirim yaparsanız firmalar kabul eder. Ama bürokratlarınızdan tepki alabilirsiniz' dedi. Bu SSK'nın en az yüzde 30 fazla fiyattan malzeme aldığını gösteriyordu. Buna önce inanmadım. Daha sonra bir kardiyoloji ve ortapedi malzemelerinde indirime gidildi. Ancak bazı bürokratlar indirime karşı çıktı."

Okuyan sağlık sektöründe olup bitenleri öğrendikten sonra sarf malzemelerinin protokolle değil, ihale yöntemiyle alınması yönünde çalışma başlattığını, ancak ihalelerde firmaların ciddi bir fiyat kırmadıklarını, fiyat düşüren firmaların da tehdit edildiği yönünde duyumlar aldığını bildirdi. Konuyu Rekabet Kurulu'na intikal ettirdiğini belirten Okuyan, "Ne yazık ki kurul, ihalelerde tehdit olduğuna ilişkin bir şeye rastlanılmadığı görüşünü bildirdi" dedi. Okuyan, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'e konuyu aktardığını, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile de görüştüğünü söyledi.

ECEVİT'E DOLAYLI SUÇLAMA
Okuyan, DGM'deki tanıklık ifadesinde dolaylı olarak dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'i de itham etti. Başbakanlık Teftiş Kurulu'na dosyaları gönderdiklerini ve soruşturma izni istediklerini hatırlatan Okuyan, "O dönemin Başbakanlık Teftiş Kurulu'ndan onay yazısı gelmesi gerekiyordu. Teftiş Kurulu, böylesine acil bir konuda 3-4 ay bekledikten sonra, DGM'lerin görev kapsamı ve af yasası gibi değerlendirmelerin bulunduğu bir yazı yolladı" dedi.

Kendisine yönelik çok büyük psikolojik baskılar başlatıldığını söyleyen Okuyan, "Parti gruptaki arkadaşlarım bile beni suçlamaya başladı. Söz dinletemedim. Baskılar, tehditler gördüm. Örneğin Bursa'da 'bir hasta ölüyor' diye telefon açtılar. Kalp pili gerekiyormuş. Alın dedim. 'Firmalar satmıyor' yanıtını aldım. Sonuçta Türkiye Cumhuriyeti'nin Bakanı olarak devletsiniz, birileri kurdukları organizasyonla devlete meydan okuyorlar. " Okuyan, kişisel bir tehdit olup olmadığı yönündeki soru karşısında, "Seni öldürürüz, vururuz diye bir tehdit yoktu. Siyasi hayatımın bitirileceğine dair tehditler geldi" dedi.

ESKİ BAKANLARA ELEŞTİRİ
Yaşar Okuyan, sözlerini tamamladıktan sonra, sanık avukatları kendisine sorular yöneltti. Okuyan, "Fahiş fiyattan alımlar karşısında ne yaptınız?" sorusu üzerine, "SSK'nın ve Bağ-Kur'un ayrı kanunları var. Yönetim kurulları var. Bu soruların yanıtı orada aranmalı" dedi. Okuyan, bu sırada kendisinin 10 yıldır devam eden yanlış uygulamalara çomak soktuğunu savunurken, 1992 yılından 2002 yılına kadar geçen süreçte bakanlık yapan 11 ismi de dolaylı olarak eleştirdi.

Ersan ATAR


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sarı Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır