kapat
26.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Erdoğan'ın ilk YAŞ'ı

Başbakan, Yüksek Askeri Şura toplantılarının tümüne katılma kararı aldı. Başbakanlar, YAŞ'ın açılış ve kapanışına katılırken, Özal bu geleneği bozmuş, Gül de kararlara şerh koyarak bir başka geleneği bozmuştu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ağustos ayının ilk haftasında yapılacak ve 4 gün sürecek olan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantılarının tamamına katılma kararı aldı. Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü, Tayyip Erdoğan'ın YAŞ toplantısının yapılacağı günlerdeki programını boş bıraktı.

Başbakanlar, genel olarak YAŞ toplantılarının ilk ve son günlerine katılıyor. Bu geleneği, ilk kez Turgut Özal bozmuş, YAŞ toplantılarının 4 gün süren çalışmalarının tamamına katılmıştı.

GÜL DE MUHALEFET ETMİŞTİ
Özal'dan sonra gelen başbakanlar da, önceden olduğu gibi toplantıların açılış ve kapanış bölümlerine katılmakla yetinmişlerdi.

YAŞ geleneği, AK Parti iktidarının ilk günlerinde, dönemin Başbakanı Abdullah Gül ile de bozulmuştu. Gül, daha önceki başbakanların aksine, YAŞ'ın ordudan ihraç kararlarına muhalefet şerhi koyan başbakan olarak tarihe geçti. Gül'ün bu tavrı, TSK'da tepkiye neden olmuş, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, "İrticacılara cesaret veriyor" diyerek Gül'e tepkilerini basın toplantısıyla açıkça dile getirmişti.

ERDOĞAN NE YAPACAK?
AK Parti iktidarının, YAŞ'ın ihraç kararlarına yönelik eleştirisi, önceki gün Meclis'te alınan bir kararla da ortaya kondu. TBMM Adalet Komisyonu'nda AK Parti'li üyelerin verdiği önergeyle Bilgi Edinme Yasa Tasarısı'nda değişiklik yapılmasını sağladı. Bu düzenleme yasalaşırsa, YAŞ, ordudan ilişiğini kestiği kişilere, gerekçesini açıklamak zorunda kalacak. AK Parti iktidarı göreve başladığı günlerde, YAŞ kararlarına yargı yolu açılması için de nabız yoklamış, ancak ağır eleştirilere hedef olunca geri adım atmak zorunda kalmıştı.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da, bu tavrın devamı olarak YAŞ toplantılarının tümüne katılma kararı aldığı belirtilirken, muhalefet şerhi koyup koymayacağı merak ediliyor.

ÖZAL'IN TANIKLARI ANLATIYOR

Özal YAŞ'tan tuvalete gitmek için bile çıkmadı
Özal döneminde Milli Eğitim Bakanlığı görevinde bulunan Vehbi Dinçerler, Özal'ın tavrını şöyle anlattı "Bir albayın, tuğgeneral olması için çok uğraştı. Ancak başarılı olamadı. Kendisine 'Bu mümkün değil. Bizim belli kriterlerimiz ve puan sistemimiz var. Eğer bunun dışında bir terfi yaparsak, bir ipin ucunu çekmeye benzer, çorap söküğü gibi gider ve sistem alt üst olur' denilince ısrar edemedi."

Özal döneminde Başbakanlık Müsteşarlığı yapan Hasan Celal Güzel de, Özal'ın askerin çalışma şeklini öğrenmek amacıyla toplantıların tamamına katıldığını belirterek, "Bir keresinde bana, 'Tuvalete bile gidemedim Hasancığım' demişti" diye anlattı. Güzel, Özal'ın terfilere müdahale ettiği iddiaları için de "Bazı terfi ve atamalar konusunda fikir beyan ettiği olmuştur. Kendi fikirlerini de dosya üzerindeki kriterlere dayanarak beyan etmiştir" diye konuştu.

Işıl ABIŞGİL - Erhan SEVEN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sarı Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır