kapat
26.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Suç imparatorluğunun yeni kalesi uyuşturucu

İstanbul'da suç profili de gittikçe değişiyor. Mali ve organize suçların sayısı düşerken uyuşturucu ve fuhuş suçlarının sayısı, gün geçtikçe artıyor

Giderek Türkiye'nin 'karanlık yüzü' olmaya yüz tutan İstanbul'da, suç ve suçlu profilleri de zaman içinde değişti. Cinayet oranı arttı, ağır hapis cezası hükmü olmasına rağmen gasp, yasada tarifi olmadığı için cezai hükmü kesin olarak bilinmeyen kapkaç gibi suçlar türedi. Ancak İstanbul suç imparatorluğunun en korkutucu kalelerinden biri uyuşturucu oldu. Son veriler İstanbul'da esrar, eroin ve kokain kaçakçılığının yüzde 32 arttığını gösteriyor.

Bu veriler ışığında yapılan yorumlarda ağır cezalık, ancak iyi maddi getirisi olan suçların iyice arttığı görülüyor. Türkiye genelinde işlenen toplam 4 bin 660 narkotik suçun bin 30'u İstanbul'da meydana geldi.

ORGANİZE SUÇLAR AZALDI
Mali suçlar olarak adlandırılan dolandırıcılık, işçi simsarlığı, kalpazanlık, karşılıksız çek, pasaport ve vize sahteciliği, sahte fatura, sahtecilik, tefecilik, tarihi eser, tekel ve gümrük kaçakçılığı olayları da geçtiğimiz yıllara oranla yüzde 19 azaldı. Organize suçların da yüzde 16'lık bir azalmayla 272 olarak kayıtlara geçtiği İstanbul'da bu olaylara karışan 937 kişi yakalandı. Bunlardan 52'si DGM, 114'ü de çeşitli adliyelerce tutuklandı. Tüm bu artışlara karşın, asayiş olaylarında 2001 yılı verilerine göre yüzde 19'luk bir düşüş yaşandı ve 2002 yılında sadece 71 bin 191 asayiş suçu işlendi. Mali suçlarda en büyük artış yüzde 28 ile gümrük kaçakçılığında gerçekleşti. En büyük azalma ise yüzde 58'le kara para aklama ve yüzde 39'la naylon fatura olaylarında oldu. 2002 yılında İstanbul'da toplam 537 mali suç işlendi.

FUHUŞ GİDEREK ARTIYOR
Yine araştırmaya göre 2003 yılı verilerinde, ekonomik suçlar olarak adlandırılan hırsızlık, kapkaç ve yankesicilikte de önemli bir artış meydana geldi. Yanlızca bu suçlarda değil; fuhuş, cinayet, uyuşturucu madde kaçakçılığı, gasp ve intihar vakalarında da önceki yıllara göre artış oldu. Buna karşılık kara para aklama, naylon fatura gibi mali suçlar ile organize suçlarda ise azalma gözlendi.

2001 ile 2002 yıllarının ilk 6 ayının karşılaştırıldığı İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne ait raporda, geçen yıl 313 olan terör olayı sayısının, bu yıl yüzde 37'lik düşüşle 196 olarak gerçekleştiği görüldü.

İstanbul'a 'Matrix' planı

Biri bizi gözetleyecek
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, kentin giderek artan suç oranını düşürmek için 'Matrix' planını hayata geçirmeye hazırlanıyor. Dijital güvenlik projesiyle, İstanbul'un 3 ayrı bölgesine konulacak dev ekranlar sayesinde, kentin tüm sokakları kontrol altında tutulacak.

İnsan yoğunluğunun bulunduğu yerlere yerleştirilecek dijital kameralar ile suç meskenleri uydu aracılığıyla anında dev ekrana yansıtılacak, böylece haksız gözaltılara yer bırakmadan, kent suçlulardan arındırılacak. Projeyle yanlızca suçlular değil, emniyet görevlileri de denetim altına alınacak. 10 milyon dolara malolacak projenin hayata geçirilmesi için kaynak arayışına giren İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile İstanbul Valiliği'ne ilk destek Büyükşehir Belediyesi'nden geldi. Belediye, Deprem Kriz Merkezi için getirttiği dev ekranlardan birini emniyete hibe etti.

Hükümetten proje için 8 milyon dolarlık kaynak talebinde bulunan Cerrah ve Güler, olumsuz yanıt alınca, bu parayı İstanbul'daki kurum ve kuruluş-lardan temin etme yolunu seçti. Kaynak arayışı ise halen sürüyor.

Suçlular kolay av peşinde
İstanbul'un suç haritasını çıkaran ekipte yer alan Polis Akademisi Öğretim Görevlisi Tuğrul Özşengül, suçluların kolay av peşinde olduklarını söylüyor. "Kolay av kalabalık yerlerde, o yüzden buralara yöneliyorlar" diyen Özşengül, "Ortak özellikleri eğitimsiz, sabıkalı ve vasıfsız kişiler olmaları. İstanbul'da göç artınca evlerde güvenlik tedbirleri de arttı. Sokakta yürüyen insanı soymak daha kolay hale geldi" diye konuşuyor.

İstanbul'da nüfus artışıyla birlikte kapkaç olaylarında da artış gözlendiğini söyleyen Özşengül, şöyle konuştu "Kapkaçın kriminolojik olarak işlenme sebepleri var. Bu kişiler aslında kurbanlarını planlayarak seçmiyorlar. Suçluların ortak özellikleri eğitimsiz ve vasıfsız olması. Büyük çoğunluğunun hırsızlık geçmişi var. Kalabalık yerlerde kapkaç yapmalarının sebebi, onlar için av sayısının artmış olmasından kaynaklanıyor. "

Sokaktan çalmak daha kolay
Evlerde güvenlik sistemlerinin yaygınlaşınca hırsızların sokağa yöneldiklerini ve kapkaç olaylarının arttığını anlatan Özşengül, "Artık apartmanlarda hırsızlık yapmak zor. Çünkü evde hırsızlık maharet istiyor. Hem hırsızlık yapan kişinin güvenlik tedbirlerini aşabilmesi gerekiyor. Sokakta yürüyen insanlar üzerlerinde değerli eşya ve para taşıyorlar. Bu yüzden suçlular için açık, kolay ve rahat bir hedef haline geliyorlar" diye konuşuyor.

İhsan DEMİR


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sarı Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır