kapat
26.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Yolların kanunu yeniden yazılıyor

İçişleri Bakanlığı Trafik Yasası'nı kökten değiştiren reform yasası hazırladı. Polis yazdığı para cezasını peşin alamayacak

Türkiye'de sürücü belgesi sahibi olmak zorlaştırılıyor. Trafik Yasası'nı Avrupa Birliği (AB) standartlarına uygun hale getirmeyi amaçlayan değişiklikle, sürücüler önce iki yıl süreyle geçerli olacak stajyer sürücü belgesi alacak. Öngörülen değişiklikle, iki yıllık 'çıraklık' dönemini başarıyla tamamlayanlar 'usta' sürücü belgesi taşımaya hak kazanacak.

Trafikte AB standartlarına uyum sağlamayı amaçlayan İçişleri Bakanlığı, Karayolları Trafik Kanunu'nda önemli değişiklikler içeren yasa taslağı hazırladı. Taslak, sürücü belgesi almak için iki yıllık deneme süresi uygulanmasını, sürücü belgelerinin sınıflarının AB'ye uygun hale getirilmesini, mevcut sürücü belgelerinin değiştirilmesini, trafik kazalarına polis yerine sigorta şirketlerinin eksperlerinin bakmasını öngörüyor.

AB STANDARTLARI GELİYOR
İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı ve ilgili bakanlıkların da görüşüne sunulan taslak, sürücü belgelerinin sınıflarının AB ülkelerine uygun olarak yeniden sınıflandırılmasını öngörüyor. Bu durumda, römorklu otomobil kullananlar ''BE'', TIR ve römorklu kamyon sürücüleri ''CE'' sınıfı belgeler kullanacaklar.

Otobüs, midibüs, minibüs, römorklu minibüs kullanıcılarının ehliyetlerinin sınıfı ''D'', ''D1'', ''D1E'', ''DE'' olarak; traktör sürücülerininki ''f'', iş makinesi sürücülerininki ''g'', sakat ve hastaların kullandığı özel tertibatlı olarak imal edilen motosiklet ve otomobil sürücüleri ise ''h'' sınıfı ehliyet taşıyacaklar. Sürücü belgeleri, yeni yasayla birlikte değiştirilecek. Eski ehliyetlerin değiştirilmesi için bir yıllık süre tanınması öngörülürken, yeni sürücü belgelerinde vatandaşlık numarası da yer alacak.

Yapılacak değişiklikle, azami ağırlığı 16 tonu geçen kamyon ve çekici türündeki araçları, 35 kişiden fazla yolcu taşıyan otobüs sürücüleri ile okul taşıtı kullanan sürücülerden, üç yıllık ehliyet sahibi olma şartı aranacak.

60 PUAN ALANA EHLİYET YOK
Sürücü kurslarını başarıyla tamamlayanlara, yeni uygulamada stajyer sürücü belgesi verilecek. Stajyer sürücü belgesi, iki yıl süreyle geçerli olacak. Bu süre içerisinde iki kez kırmızı ışıkta geçen, iki kez hız limitini aşan, uyuşturucu, alkollü maddelerin etkisiyle araç kullanan, asli kusurlu olarak ölümlü ve yaralamalı kazalara karışan, 60 ceza puanını dolduran stajyer sürücülerin belgeleri trafik zabıtalarınca geri alınarak iptal edilecek. Bu kişilerin yeniden sürücü belgesi alabilmesi için yeniden sürücü kurslarında eğitim görüp yapılan sınavları başarıyla tamamlamaları gerekecek.

Bu arada yeni taslağa trafik kazalarının asli kusurlarına artık alkollü araç kullanma, hız sınırını ihlal, sürücü belgesi olmadan araç kullanma ve tek yönlü yollarda geri geri gitme de eklendi. Halen yürürlükteki yasada bu suçları işleyenler asli kusurlu sayılmıyor ve sadece para cezasına çarptırılıyordu.

Korsan parkçılara hapis
Özellikle büyük şehirlerde ''korsan parkçı'' olarak nitelenen ve yetkisiz oldukları halde araç park ettirenlere üç aydan altı aya kadar hafif hapis cezası ile 265 milyon 300 bin lira ile 532 milyon 600 bin lira para cezası verilecek. Halen uygulanan yasada korsan parkçılara 32 milyon 100 bin lira para cezası veriliyor.

NAKİT CEZA YOK
Yeni düzenlemeyle ayrıca, bundan böyle trafik zabıtası yalnızca suç veya ceza tutanağı düzenleyebilecek. Tutanağın bir sureti ilgiliye, diğer sureti de tahsil edilmesi amacıyla ''yetkili mal sandığına'' gönderilecek. Para cezasının takibi ve tahsilini Maliye Bakanlığı yapacak. Para cezaları, tebliğ tarihini takiben 30 gün içinde ödenecek. Bu süre içinde ödenmeyen cezalar iki katına çıkarılarak 30 gün daha süre tanınacak. Bu süre içinde de ödenmezse, öngörülen ceza üç katına çıkacak.

Yeni düzenlemeye konulan bir ek maddede ise, trafik işlemleriyle ilgili iş takibi yapan kişiler ''trafik müşaviri'' olarak adlandırılıyor. Trafik müşavirlerinin faaliyetlerine, mülki amirin onayıyla izin verilecek. Bu kişiler noterden alacakları vekaletle iş takibi yapabilecek.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sarı Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır