|
|
ŞELALE KADAK
Gidin su bulun dedim, bön bön baktılar!
"Çorum'da bir çimento fabrikası yapılacak. Ben o zamanlar Su İşleri Genel Müdürü'yüm. Adnan Menderes çağırdı. 'Çorumlular gelip gidiyor. Fabrika istiyorlar ama fabrika için de su lazım. Git, su bul!' dedi. Şaşırmıştım. 'Nereden bulacağım' dedim. 'Nereden bulursan bul ama bul' dedi. O zamanlar öyle topraktan su bulma teknikleri falan da yok. Mühendisleri çağırdım. 'Gidin su bulun' dedim. Bön bön baktılar. 'Ya gidin kardeşim, arayın' diye çıkıştım. Üç gün geçti. Su bulmuşlardı. Hüdaverdi adını verdik suya.' Kürsüde konuşan 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel. Dediklerine göre, konuşması için notlar çıkarmıştı ama bir kez bile onlara bakmadı. Türkiye Çimento Tarihi isimli kitabın tanıtımı nedeniyle bir araya gelmiş kalabalığa konuşuyordu ama o kitapta yazılanlardan çok daha fazlasını üstelik en küçük detaylarına kadar hatırlıyor ve anlatıyordu. Demirel'in güçlü hafızasına şapka çıkarmamak mümkün değil.
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği'nin Tarih Vakfı'na hazırlattığı kitapta, sektörün gelişimi anlatılıyor ama tabii Demirel, mikrofona geldiğinde ilk sözü, 'Biz tarih yazanlardan değil, tarih yapanlardanız' oluyor. Ne de olsa, sayıları 39'u bulan çimento fabrikalarından 22'si Demirel'in imzasıyla kurulmuş. Demirel o akşam konuşmasında ilginç pek çok rakam verdi. 40 yıl önce Türkiye'deki evlerin yüzde 80'inin kerpiçten yapıldığını, 2 milyon köy evi, 1 milyon 460 tane de şehir evi olduğunu söyledi. Geçen 40 yılda, 14 milyon ev daha yapılmıştı. "Haydarpaşa'dan Gebze'ye kadar 1 milyon ev var. Eskiden aralarında bağlar, bahçeler vardı. Bir kenti herhalde kerpiçle yapacak halimiz yok. Çimento ve demirle yapıldı. İlk zamanlar, baraj yapılırken Yunanistan'dan bile çimento alırdık. 1950'de 3 baraj vardı. Sonra 200 tane baraj oldu. Kendi çimentomuzu kullandık." Demirel projeleri bir bir anlatırken, siyasetçiyle bürokratın zaman zaman ters düştüğünü de söyleyiverdi "İşin matematik kısmı başka, siyaset kısmı başka!"
Öyle bir imza atarım ki...
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Adnan İğnebekçili, Nuh Çimento'nun ortaklarından ve CHP Milletvekili Muharrem Eskiyapan, Tekstil İşverenler Sendikası Başkanı Halit Narin ve Sanko Holding'in patronu Abdulkadir Konukoğlu'yla aynı masayı paylaşıyoruz. Masanın tekstilci işadamları arasındaki tatlı sert diyaloğa da tanıklık ediyoruz. Konu sözleşmelerinden açılınca...
Konukoğlu Bunlar bana az çektirmedi. Her sözleşme döneminde beni öne sürüp, biz imzayı attıktan sonra arkadan geliyorlardı. Ama ben sonunda öyle bir çalım attım ki sözleşmeleri 2.5 yıl yapıp, onların arkasına takıldım.
Narin Konukoğlu, Konukoğlu ben seni tek hamlede mat ederim. Hiç öyle uyanıklık yapma (gülüşmeler)
Konukoğlu Valla kızdırmayın. Öyle bir sözleşme imzalarım ki, sektörün altını üstüne getiririm.
Ne diyelim, inşallah bu tatlı rekabet sürer ve bunun sonunda gülen işçiler olur. Unutmadan, Konukoğlu'yla sohbet edince öğreniyoruz ki, Sankolu işçiler yaşamış. Bu yıl çalışanlardan 140 çifti Konukoğlu evlendiriyor. Her evlenene 180 milyon liralık da hisse veriyor.
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|