kapat
23.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Paketler ve engeller

Meclis'in bu sıcak yaz günlerinde Avrupa'nın tek açık parlamentosu ünvanını kazanmasında Cumhurbaşkanı Sezer'in epey payı var.

Sezer neredeyse iki yasadan birini geri göndererek, fazla mesaili bir dönem yaşattı.

Veto yiyen yasa o kadar çok ki, çetelesini tutmak mümkün değil. Birkaçını sayalım:

Başbakan Erdoğan'a adaylık yolunu açan Anayasa değişikliği, Vergi Barışı Yasası, Mali Milat'ı kaldıran yasa, Uyum Paketi...

Sezer son olarak Hazine arazilerinin satışı yasasını "çift dikiş"le geçirtti. Orman vasfını yitirmiş arazilerin satışını öngören Anayasa değişikliği ise herhalde "üç dikiş"li, yani referandumlu olacak.

Hükümet ekonomik paketleri hayata geçirmek için sadece Sezer'in vetosunu değil, Anayasa Mahkemesi'nin iptallerini de aşmaya çalışıyor. O da hızlı Emeklilik yaşını 61'e indiren yasayı iptal etti, lojmanların satışını durdurdu, ek emlak ve ek taşıtlar vergisiyle ilgili kararının eli kulağında. Son icraatı, bütçeden belediyelere aktarılan kaynakta kesinti kararını iptali oldu.

Bu, önemli bir karar. Çünkü gelir artırıcı ve gider azaltıcı çareler arayan hükümet 2003 bütçesinde belediyelerin payını 1 puan düşürdü. Türkiye Belediyeler Birliği'nin çağrısıyla CHP konuyu Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. Yüce Mahkeme de iptali bastı. Böylece bütçede 625 trilyon liralık bir delik daha doğdu.

Özellikle akçeli yasaların Çankaya Köşkü veya Simon Bolivar Caddesi No.23 (Anayasa Mahkemesi'nin adresi) çelmelerine takılması düşündürücü. "Yeni kaynak arayışındaki hükümetin bazı çevrelerce inatla engellenmeye çalışılması endişe verici" diyen MÜSİAD Başkanı Ali Bayramoğlu'nun kaygısını paylaşmamak mümkün değil.

Ekonominin yeniden krize girmemesi için herkesin dikkatli olması şart. Çankaya ve yüksek yargı yasaları incelerken ekonomik kriterleri de gözönüne almalı.

"Gel tezkere gel" denecek mi?
Durup dururken ufukta yine bir tezkere krizi göründü.

ABD ile anlaşmaya varılırsa, Irak'a asker göndermek için Meclis'ten yeniden tezkere çıkarmak gerekecek mi? Hukukçulara göre, "kesinlikle şart." Örneğin Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Zafer Üskül, "Meclis onayı olmadan asker gönderilemez" dedi.

Dışişleri Bakanı Gül ile Başbakan Yardımcısı Şahin de "Tezkere ihtiyacı"ndan söz ettiler.

Tezkere göndermek kolay. Ya Meclis'ten geçirmek? İş o noktada sarpa sarıyor. CHP lideri Baykal, tezkere için gerekli koşulu açıkladı Uluslararası meşruiyet. Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger ile Prof. Üskül de o görüşte.

Uluslararası meşruiyet demek, Güvenlik Konseyi'nden Irak'a barış gücü gönderilmesine ıkararı çıkması demek. ABD'nin buna niyeti yok. Bush, "1483 sayılı karar yeterli" diyor.

1483 sayılı karar geçen Kasım'da çıkarıldı. Bush ona dayanarak Irak'a savaş açtı. Ancak başta Fransa, Almanya, Rusya ve Çin olmak üzere Güvenlik Konseyi üyelerinin çoğu bu kararın savaş yetkisi vermediğini belirtip direndiler.

Meclis de, 1 Mart'ta tezkereyi reddederken 1483 sayılı kararın uluslararası meşruiyet sağlamadığı sonucuna vardı.

Bu tezkere tartışmaları Türk halkını kalp hastası yapacak...

Mesajlarınız için: esafak@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır