|
 |
|

4 yıllık puzzle çözüldü
Doğan'ın şirketleri arasında iştirak alıp satması, yüzlerce parçadan oluşan puzzle oyununa benziyor. İşte aileye kaynak sağlayan puzzle
SABAH'ın, Doğan Grubu'na ait şirketlerin sadece son dört yılda birbirleri arasında gerçekleştirdiği hisse alım-satımlarının ne anlama geldiğini sorgulayan haberi, farklı tepkilere yol açtı.
Doğan Grubu, her şeyin yasal ve yatırımcıların gözü önünde yapıldığını belirterek haberi 'iftira' olarak değerlendirdi. Açıklamaya göre operasyon, şirketleri tek çatı altında toplamak için gerçekleştirilmiş.
Hürriyet ve Milliyet'te yayınlanan haberle, SABAH'ın haberi bir yandan iftira olarak değerlendirilirken, bir yandan da bilgilerin İMKB'den alındığı kabul edildi. Okuyucular açısından durumun daha net anlaşılabilmesi için, haberde konu edilen alım-satımların son 4 yıl içinde gerçekleştiğini hatırlatmak gerekiyor. Şirket içi hisse alım-satımlarının ne anlama geldiğini anlayabilmek için operasyonun tümünü görmek gerekiyor.
Örneğin, 1999 yılında 'a' şirketinin, sahibi olduğu 'b' şirketinin bir kısım hissesini gruba ait 'c' şirketine satmasının anlamını, açıklama yapıldığı tarihte anlamak çok zor.
Nitekim, Posta ve Radikal'i yayınlayan Simge'nin, Milliyet'in iştiraki haline getirilmesi 3 yıl içinde gerçekleşti.
Doğan Ailesi, Hürriyet ve Doğan Ofset'e ait Simge'nin sahipliğini, önce Doğan Yayın Holding'e, ardından Milliyet'e geçiriyor. Bu işlemler alt alta konulduğunda Simge'nin yönetimi grupta kalırken, aile 19 milyon dolar çekiyor. Bu parayı da nihayetinde Milliyet gazetesi ödüyor.
Simge operasyonunu, 'tek çatı altında toplamak' gibi bir gerekçe ile açıklamak doğru mu? Çünkü Simge, zaten grubun yayın kuruluşlarını toplayan çatı şirketi Doğan Yayın Holding altında idi.
SABAH BÜTÜNÜ GÖSTERDİ
Bu gerçeği görmek için bütüne bakmak gerekiyor. İşte SABAH'ın haberinde parçaların birleşmiş hali gösterildi.
Aslında bu bir puzzle oyununa benzetilebilir. Puzzle'da olduğu gibi bütünü bilen kişinin ayırdığı yüzlerce parça, ancak birleştirildiğinde tekrar anlamlı hale gelir.
Yatırımcıların da tek tek ve birbirinden farklı zamanlarda açıklanan bilgilerin ne ifade ettiğini anlaması için tüm parçaları birleştirmesi gerekiyor.
4 yıl, olup biteni anlamak için de bir hayli uzun bir zaman...
SABAH bu parçaları birleştirerek, bütünün fotoğrafını çekti.
Aydın Doğan'ın damadına sorular...
Aydın Doğan'ın damadı Mehmet Ali Yalçındağ, Hürriyet ve Milliyet gazetesinde bazı açıklamalar yaptı. En ilgi çeken açıklaması ise şöyle
"Gerek Doğan Ailesi, gerek Doğan Holding elde ettikleri bu kaynakları yeniden şirketlere koymuştur." SABAH'ın haberini "iftira" olarak nitelendiren Yalçındağ, kaynak çektiğini doğruluyor.
Şimdi sorular
* Aile bu kaynakları geri koyacaksa, neden halka açık şirketlerden alıyor?
* Acaba halka açık şirketlerden çektiği kaynağı, halka kapalı şirkete vererek ne amaçlamış olabilir?
* Ayrıca Yalçındağ, kamuoyuna hangi şirketlerden, ne kadar kaynak aldığını ve hangi şirketlere ne kadar kaynak konulduğunu da açıklamak ister mi?
* Örneğin, Doğan Ailesi'nin Milliyet'in içinden çektiği 19 milyon dolar nereye gitti?
Darbaz'a suç duyurusu
Tufan Darbaz'ın, menfaat vaadiyle 4 kişiyi, "SABAH önünde gösteri yapın" diyerek suça teşvik ettiği ve gösteriyi Doğan Grubu gazetelerinde yayınlama garantisi verdiği ortaya çıktı
Doğan Holding CEO'su Tufan Darbaz'ın, 4 kişiyi SABAH gazetesinin önüne göndererek, "gösteri yapmaya teşvik" ettiği ve gösteriyi de Doğan Grubu'na ait gazete ile televizyonlarda yayınlama garantisi verdiği ortaya çıktı.
SABAH gazetesi, konuya ilişkin olarak Darbaz hakkında suç duyurusunda bulundu. Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusunda, Darbaz'ın, SABAH gazetesi ile ilişkisi bulunmadığı halde, menfaat vaadi ile psikolojik sorunları olduğu bilinen N.İ. isimli şahsı, gösteri yapmaya teşvik ettiği anlaşıldı. Darbaz'ın, gösterinin gazete ve televizyonlarda yayınlanacağı garantisi verdiği, 4 kişilik gösterici grubunu suça tahrik ve teşvik etmeye yönlendirdiği vurgulandı. Konuya ilişkin belge ve bilgiler de savcılığa sunuldu.
Belgelere göre, Darbaz, N.İ. isimli kişiyi, gösteri yapmak için yüreklendirirken, "Elimizdeki tüm imkânlarla sizleri destekleyeceğimizi şahsen garanti ediyorum. Yapacağınız protesto eylemi Doğan Grubu yayınlarında detaylı şekilde işlenecektir" sözünü veriyor.
Darbaz hakkında bir süre önce de SPK suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusunda Darbaz, "Petrol Ofisi'nin İş-Doğan şirketi ile birleşmesini yatırımcılardan gizlemek ve gerçek dışı beyanlar vererek yatırımcıları yanıltmakla" suçlanmıştı. Bu nedenle Darbaz ayrıca 38 milyar liralık cezaya çarptırılmıştı.
Doğan hisseleri %15 düştü
Doğan Grubu şirketleri borsada son bir haftada sürekli kayıplarla karşı karşıya kaldı. Doğan Holding'in hisse senetleri 1 haftada yüzde 15.5 oranında değer yitirdi. Doğan Holding'deki kayıplar diğer şirketlere de etki etti. Doğan Yayın Holding'in haftalık değer kaybı yüzde 7.5'e ulaştı. Son bir haftada Milliyet yüzde 12.4, Doğan Burda yüzde 13, Hürriyet ise yüzde 5.2 oranında düştü.
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|