kapat
02.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

YAVUZ SEMERCİ


Petkim'i verir gibi mi yaptılar?

Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun, Petkim'in, ihaleyi kazanan Uzanlar'a satışını onaylaması değişik yorumlara yol açtı. ÇEAŞ ve Kepez'in imtiyaz sözleşmesini iptal eden hükümet gerçekten bu vizeyi verdi mi? Dün güvenilir bir kaynaktan öğrendiğim ilginç detaylar durumu değiştiriyor.

Açıklandığı gibi satış işleminin diğer örneklerde olduğu gibi 90 günde değil, 30 günde sonuçlandırılması gerekiyor. Şirket birleşmesi ve özelleştirmeler konusunda büyük tecrübesi olan kaynağıma göre, Petkim gibi bir şirketin devir işleminin 30 gün içinde sonuçlandırılması mümkün değil. Avukatlar bir araya gelecek ve en ince detaylar konusunda anlaşmaya varacaklar. Bu, öyle kolay bir iş değil. Örneğin, Petkim'in bilinen borçları dışında bir borcu olması halinde, bu borcun özelleştirme bedelinden düşüp düşmeyeceği konusundaki görüşmeler bile günlerce sürebilir. Bunun gibi yüzlerce konunun sözleşmelere konması gerekiyor. Yani zamana ihtiyaç olacak. 30 gün sınırı işleri zorlaştırıyor.

Bilindiği gibi, Uzanlar 605 milyon dolarlık bedelin yüzde 40'ını peşin, geri kalanını ise yüzde 20 dilimler halinde 3 taksitte ödeyecek. Ankara'dan sızan bilgiye göre, ilgili makamlar, taksitler için grup bankaların teminatını kabul etmeme kararı almış.

Yani Uzanlar'ın başka bankalardan teminat getirmesi gerekiyor. Pek çok grubun, özelleştirmeden satın aldığı şirketler için teminat bile getirmediği düşüldüğünde, bu iki detay dikkat çekiyor. Petkim üzerine spekülasyonlar devam edecek gibi görünüyor...

7 cente gaz satılır mı?
"BOTAŞ, doğalgazı bize kaça satıyor, bilginiz var mı? Devlete pahalı elektrik sattığımızı ileri sürenler, önce bunu araştırsın."

Esenyurt Elektrik'in ortağı Günay Çapan kızgın.

"Konuşamıyorum, rakam veremiyorum, faturaları gösteremiyorum. Çünkü devlet ile yaptığım sözleşmeye göre yasak. Elimizi kolumuzu bağlamışlar, siz de vuruyorsunuz" diyor Çapan.

Çapan'a göre, en azından kendileri için verdiğimiz rakamlar doğru değil. Edindiğimiz bilgiye göre 108 milyon dolara yapılacak yatırımın, 168 milyon dolara mal olmasının nedeni, TEDAŞ ve BOTAŞ adına yapılacak yaklaşık 50 milyon dolarlık yatırımlarmış. Şok bir iddia daha BOTAŞ Esenyurt'a KDV dahil 7 cente elektrik satıyormuş. "Niye Enka'ya ucuz, bize pahalı" şikayetleri geliyor.

BOTAŞ, iletim farklılıklarının yaratacağı küçük oynamalar dışında, her santrale ayrı bir tarife mi uyguluyor? Şeffaflık istiyoruz. Sorulara yanıt arıyoruz. Türkiye'nin ağır fatura ödemesine yol açan bu sistemi kimin kurduğunu öğrenmek ve bu sistemden nasıl kurtulacağımızı bilmek istiyoruz.

Çok şey mi istiyoruz?

Düzeltme Dün yayınlanan tabloda Trakya Elektrik'in sahipleri olarak Güriş-Enron yer almıştı. Doğrusu Gama-Enron olacaktı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır