|
 |
|

YAVUZ SEMERCI
Petkim'i verir gibi mi yaptilar?
Ozellestirme Yuksek Kurulu'nun, Petkim'in, ihaleyi kazanan Uzanlar'a satisini onaylamasi degisik yorumlara yol acti. CEAS ve Kepez'in imtiyaz sozlesmesini iptal eden hukumet gercekten bu vizeyi verdi mi? Dun guvenilir bir kaynaktan ogrendigim ilginc detaylar durumu degistiriyor.
Aciklandigi gibi satis isleminin diger orneklerde oldugu gibi 90 gunde degil, 30 gunde sonuclandirilmasi gerekiyor. Sirket birlesmesi ve ozellestirmeler konusunda buyuk tecrubesi olan kaynagima gore, Petkim gibi bir sirketin devir isleminin 30 gun icinde sonuclandirilmasi mumkun degil. Avukatlar bir araya gelecek ve en ince detaylar konusunda anlasmaya varacaklar. Bu, oyle kolay bir is degil. Ornegin, Petkim'in bilinen borclari disinda bir borcu olmasi halinde, bu borcun ozellestirme bedelinden dusup dusmeyecegi konusundaki gorusmeler bile gunlerce surebilir. Bunun gibi yuzlerce konunun sozlesmelere konmasi gerekiyor. Yani zamana ihtiyac olacak. 30 gun siniri isleri zorlastiriyor.
Bilindigi gibi, Uzanlar 605 milyon dolarlik bedelin yuzde 40'ini pesin, geri kalanini ise yuzde 20 dilimler halinde 3 taksitte odeyecek. Ankara'dan sizan bilgiye gore, ilgili makamlar, taksitler icin grup bankalarin teminatini kabul etmeme karari almis.
Yani Uzanlar'in baska bankalardan teminat getirmesi gerekiyor. Pek cok grubun, ozellestirmeden satin aldigi sirketler icin teminat bile getirmedigi dusuldugunde, bu iki detay dikkat cekiyor. Petkim uzerine spekulasyonlar devam edecek gibi gorunuyor...
7 cente gaz satilir mi?
"BOTAS, dogalgazi bize kaca satiyor, bilginiz var mi? Devlete pahali elektrik sattigimizi ileri surenler, once bunu arastirsin."
Esenyurt Elektrik'in ortagi Gunay Capan kizgin.
"Konusamiyorum, rakam veremiyorum, faturalari gosteremiyorum. Cunku devlet ile yaptigim sozlesmeye gore yasak. Elimizi kolumuzu baglamislar, siz de vuruyorsunuz" diyor Capan.
Capan'a gore, en azindan kendileri icin verdigimiz rakamlar dogru degil. Edindigimiz bilgiye gore 108 milyon dolara yapilacak yatirimin, 168 milyon dolara mal olmasinin nedeni, TEDAS ve BOTAS adina yapilacak yaklasik 50 milyon dolarlik yatirimlarmis. Sok bir iddia daha BOTAS Esenyurt'a KDV dahil 7 cente elektrik satiyormus. "Niye Enka'ya ucuz, bize pahali" sikayetleri geliyor.
BOTAS, iletim farkliliklarinin yaratacagi kucuk oynamalar disinda, her santrale ayri bir tarife mi uyguluyor? Seffaflik istiyoruz. Sorulara yanit ariyoruz. Turkiye'nin agir fatura odemesine yol acan bu sistemi kimin kurdugunu ogrenmek ve bu sistemden nasil kurtulacagimizi bilmek istiyoruz.
Cok sey mi istiyoruz?
Duzeltme Dun yayinlanan tabloda Trakya Elektrik'in sahipleri olarak Guris-Enron yer almisti. Dogrusu Gama-Enron olacakti.
Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya
tiklayin
|
|
|
|