kapat
02.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Devlet hastanelerinin kapısı SKK'lıya açıldı

Sağlık ile Çalışma Bakanları dün "Sağlık Bakanlığı SSK Ortak Sağlık Hizmeti Protokolü"nü imzaladı. 6 ilde memurlar ve SSK'lılar hastaneleri ortak kullanacak

Devlet güvencesi altında olan vatandaşlara sağlık hizmeti götürmek konusunda dün yıllardır tartışılan ancak bir türlü faaliyete geçirilemeyen bir adım atıldı. İlk etapta seçilen 6 pilot ilde SSK'lıların devlet hastanelerinde tedavi olmalarının yolu açıldı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun, her iki bakanlığa bağlı hastanelerin ortak kullanımını öngören "Sağlık Bakanlığı - SSK Ortak Sağlık Hizmetleri Protokolü"nü imzaladığı dakikalarda devlet hastaneleri SSK'lı hastaları kabule başladı. Pilot il olan Ankara, İstanbul, İzmir, Yalova, Sivas ve Rize'de uygulamanın ilk günü devlet hastanelerinde fazla yoğunluk olmadığı gözlendi. SSK hastanelerin de ise kuyruklar yine değişmedi. Bunun nedeninin çoğu SSK'lının, devlet hastanelerinden de yararlanabileceğini bilmemesi olduğu belirtildi.

İŞTE GEREKÇE
Sağlıkta yeni dönemi başlatan protokolün imza töreninde Sağlık Bakanı Akdağ projeyi 'yeni bir doğum hadisesi' olarak tanımlayıp başlangıçta küçük sancıların yaşanacağını söyledi. Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu ise, SSK'nın 32 milyon kişiye 138 hastane, 31 bin 600 yatak ve 19 bin hekimle hizmet vermeye çalıştıklarını hatırlatarak, Türkiye ortalamasında 1592 kişiye bir uzman hekim düşerken, SSK'da 5 bin 72 kişiye bir uzman hekim düştüğünü, pratisyen hekimin ise Türkiye ortalaması 1450 kişi iken SSK'da 7 bin 955 kişiye hizmet ettiğini belirtti.

SSK ile Sağlık Bakanlığı'nın toplam yataklı tesis sayısının 890 civarında olduğunu anlatan Başesgioğlu, 508 hastanenin kapasite kullanımının yüzde 30'un altında, 143 hastanenin kapasite kullanımının da yüzde 70'in üzerinde bulunduğunu ifade etti.

Bu gibi verilerin iki bakanlığın birlikte hareket etmesini zorunlu kıldığını vurgulayan Başesgioğlu, projeden ilk önce SSK mensuplarının yararlanacağını ve buna tarım sigortalılarının da dahil olduğunu belirtti. Başesgioğlu şunları söyledi

"İşsizlik ödeneği alan sigortalılar ve yakınları, Emekli Sandığı mensupları, devlet memurları ve aile fertleri, Bağ-Kur sigortalıları ve hak sahipleri, bu projeden yararlanacaklar."

Çalışma Bakanı gazetecilerin sorusu üzerine projenin tüm illerde uygulamaya girmesi halinde ilaç hariç sağlık sistemine 350 trilyon lira artı bir maliyeti olacağını açıkladı.

SSK'lı ne yapacak?
* Önce sağlık ocağı, işyeri hekimi veya kurum hekimine gidecek.

* Sevki imzalayan hekim sadece uzmanlık alanını belirterek hastane seçimini SSK'lıya bırakacak.

* SSK'lının oturduğu bölgedeki hastaneye gitme zorunluluğu da kalktı.

Yıldız ATEŞ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır