kapat
02.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Çocukta obezite tehlikesine dikkat

Dünya Sağlık Örgütü, fast-food için uyardı. Çocuklarınızın kilosu ve boyunu her yaşta izleyin

Özellikle son yıllarda Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Amerika başta olmak üzere "fast-food" kültürünün yayıldığı ülkeleri uyarıyor Fast-food obeziteye (aşırı şişmanlık) neden oluyor ve bu da hastalıkların artmasına... Amerika'nın saygın gazetelerinden New York Times'ın geniş yer ayırdığı haberinde, Amerikan Sağlık Bakanlığı tarafından bugüne kadar konuyla ilgili birçok araştırmanın yapıldığı ifade ediliyor. Ancak her geçen gün artan obez sayısı engellenemiyor. Amerika'da, Columbia Üniversitesi'nde yapılan son araştırmalara göre, ABD halkının yüzde 35'i aşırı kilolu, yüzde 27'si ise obez, yani hasta...

SİGARA KADAR ZARARLI
Ülkede kilolu kişilerin sayısı arttığı için sinema koltukları dahi genişletiliyor, ancak halkın zayıflamak gibi bir çabası olmadığı belirtiliyor. Üniversite doktorlarından Rudolph Leibel şu öneriyi getiriyor Ülkemizde birçok kişi hastalığını değil, dış görünüşünü önemsiyor. Belki de obez kişilere, ancak zayıfladıkları zaman güzel görünebileceklerini anlatmalıyız. Sağlıklarını umursamıyorlar fakat güzel görünmek için çaba gösterebilirler... Doktorlar, obeziteyi sigaraya benzetiyor ve "Ancak sigaranın zararlarını biliyoruz. Kalp krizi, kanser gibi ölümcül hastalıklara neden oluyor. Aşırı kilonun tam olarak hangi hastalıklara neden olduğu henüz kesinleştirilemedi. Yeni araştırmalarla bunları ortaya çıkartmaya çalışıyoruz" diyor. Yani aşırı kilolu bir kişinin zayıfladığı takdirde, kalp krizi riskinin yüzde kaç azalacağı kesin olarak söylenemiyor. Bunun yanı sıra kolesterol oranının düşeceğinin ve şeker hastalığı riskinin ortadan kalkacağının kesin olduğu ifade ediliyor. Özellikle genç nüfusun obeziteye yakalanma riskinin çok yüksek olduğu ve ailelerin çocuk gelişimi tamamlanıncaya kadar kilosunu kontrol altında tutması gerektiği belirtiliyor. Obezitenin çok yemek dışında bir diğer nedeninin spor yapmamak olduğu anlatılıyor. Düzenli egzersiz ile vücudun kilo dengesini koruyacağı, aynı zamanda kalp hastalıkları riskinin de azalacağına dikkat çekiliyor.

BOYUNU DA İZLEYİN
Aşırı kilo dışında gazete haberinde çocukların boy oranlarına da yer veriyor. Amerika'da boy ortalamasının erkekler için 1 metre 75 santimetre, kadınlar için ise 1 metre 64 santimetre olduğu belirtiliyor. Uzun boylu erkeklerin daha güzel kadınlarla birlikte olduğu, daha iyi işlerde çalıştığı, daha zengin olduğu, kısa boyluların ise depresyona girme risklerinin daha yüksek olduğu ifade ediliyor. Kadınlara gelince... Uzun boylu kadınların kısa boylu hemcinslerine oranla işyerinde daha çok ciddiye alındıklarının altı çiziliyor. Bu nedenle de ebeveynler, çocukların boylarını uzatmanın yollarını arıyor. Doktorlar, ebeveynlerinin düzenli olarak çocukların boylarını ölçmeleri gerektiğine dikkat çekiyor. ABD'de Gıda ve Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen yeni yöntemler olduğu belirtiliyor. Bunların başında, çocukların boylarını ilaç tedavisiyle uzatmak geliyor. Ancak bir tedavinin fiyatı yıllık 20 bin dolardan (yaklaşık 28 milyar lira) başlıyor. Ayrıca bu tedavilerin ne kadar sağlıklı olduğu tartışılıyor. Küçük çocukların tedavisinde hormon ilaçlarının kullanılmasına sıcak yaklaşılmıyor ve kesin sonuçların birkaç yıl içinde belirleneceğinin altı çiziliyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır