kapat
15.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL


AB'ye de Niyet Mektubu

Türkiye, AB tartışmalarının daha da yoğunlaşacağı ve "siyasi havanın da ısınacağı" bir döneme giriyor.

Takvim bir hayli yüklü 6'ncı Uyum Paketi görüşmeleri bu hafta başlıyor. Yine haftanın ilk günlerinde 2'nci Ulusal Program açıklanacak.

Ardından 20-21 Haziran'da AB'nin Selanik Zirvesi var. Zirvenin rüzgarı dinmeden 7'nci Uyum Paketi hazırlıkları gündeme gelecek. Ve asıl kıyamet o zaman kopacak.

CHP'nin de tam destek vereceğini açıklamasıyla 6'ncı Uyum Paketi'nin Meclis'ten neredeyse oybirliğiyle geçmesi kesinleşti. O nedenle bu yazıda Ulusal Program ile 7'nci Uyum Paketi'ne ağırlık vermekte fayda görüyoruz.

Türkiye'nin AB müktesebatına uyum taahhütlerini içeren yaklaşık 500 sayfalık Ulusal Program yarın-öbür gün Dışişleri Bakanı Gül'e sunulacak. Hükümet tarafından kesin biçimi verilip onaylanınca, ilk aşamada özeti, ardından da Temmuz ayı ortalarında tam çevirisi AB Komisyonu'na gönderilecek.

Belgenin ikna edici olması için hükümet kendini bağlayıcı birtakım önlemler düşündü. Çünkü 2001'de AB'ye verilen ilk Ulusal Program'daki taahhütlerin çoğu kağıt üstünde kaldı. Örneğin kısa vadeli sözlerin bile bugüne kadar sadece yüzde 48'i hayata geçirilebildi. Oysa o sözlerin tümünün en geç 2002 Mart'ına kadar tamamlanması öngörülüyordu.

O nedenle yeni Ulusal Program'da her önlem, her taahhüt bir takvime bağlandı. Tıpkı, IMF'ye verilen niyet mektuplarında olduğu gibi. Umarız takvim delinmez.

Askere özel paket
Gelelim 7'nci Uyum Paketi'ne. Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in hazırlıklarına başlandığı mesajını verdiği bu paket, bugüne kadar AB yolunda atılmış adımların en kritiği olacak. Çünkü önlemlerin ağırlığı "Asker"le ilgili MGK'nın sivilleşmesi, askeri yargının yetki alanının daraltılması (halen bir Silahlı Kuvvetler mensubunun işlediği adi suçlara bile askeri mahkemeler bakıyor) ve daha da önemlisi savunma harcamalarının denetlenmesi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün 1.6 milyar dolarlık Awacs projesiyle ilgili açıklaması, "Hükümet ve Meclis'in bu konudaki yetkisizliğinden yakınması", hükümetin savunma harcamalarını tartışmaya açma niyetinin işaret fişeği olarak görülebilir.

Mesajlara dikkat
Daha paket belli olmadan askeri kesimin olası çekincelerini ya da itirazlarını kırmak için yurt dışından mesajlar gönderilmeye başlandı. Örneğin İngiliz gazetesi Financial Times, "Türkiye'de generaller modernleşmenin önünde engel haline geldi" diye yazdı. Ardından Belçika gazetesi La Libre Belgique (dikkatinizi çekeriz, AB'nin merkezi Brüksel'de çıkıyor) aynı iddiayı sayfalarına taşıdı. Sonra sıra Fransızlar'ın ünlü gazetesi Le Monde'a geldi ve önceki gün şöyle bir yazı yayınladı "Türk siyasi hayatından asker efsanesini silme süreci ilerliyor..." Ve dün Avrupa'nın en etkili dergisi The Economist kervana katıldı "Halkın nabzını bu kez doğru tutamayan generallerin etkinliği azabilir."

AB'nin resmi kanallarındaki hava da farklı değil. İşte AB'nin Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Hansjörg Kretschmer'in dün Antalya'da yaptığı açıklamadan cümleler "Türkiye'de askerlerin, konumu, Silahlı Kuvvetler'in bütçe bazındaki özgürlüğü ve bu konulardaki açıklamaları AB'de bizim alışık olmadığımız durumlar. Sorun nerede? Temel olarak bir demokrasi sorunu. Türkiye'de Silahlı Kuvvetler'in politika üzerinde önemli bir etkisi varsa, bu demokrasi açısından bir eksikliği, bir açığı ifade eder."

Madem Atatürk'ün ifadesiyle "İmtiyazsız sınıfsız kaynaşmış bir kitleyiz", Silahlı Kuvvetler'in de imtiyaz olarak algılanan, demokrasi dışı görülen konum ve alışkanlıklarından artık vazgeçmesi gerekiyor. Tabii bazı kaygılarından da.

Çünkü Gül'ün dediği gibi, "AB yolunda özgürlükler, kaygılardan daha önemli..."

Mesajlarınız için: esafak@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır