kapat
15.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL


Faiz 10 puan düşerse 2000 yılı hayal değil

Bankalar kredi vermek için can atıyor. Ama faizi gören tüketici kaçıyor. Piyasa faizlerinin 10 puan düşmesi halinde vatandaş yüzde 2.6'lardan borç alabilecek

Ekonomide yaşanan 'bahar' havasının etkisiyle faizler düşüyor ancak bu iyimserlik henüz tüketicinin cebine kâr olarak yansımıyor. Bankalar uzun bir aradan sonra kredi musluklarını sonuna kadar açmalarına karşın kredi maliyetlerinin yüksekliği yurttaşların kredi talebini arttırmasını engelliyor.

Piyasa faizleri yüzde 48'lerde asılı kaldığı için bankaların tüketici kredilerinde 12 aya uyguladıkları faizler hâlâ 3.95 ile 4.5 arasında seyrediyor. 12 ay geri ödemeli olan konut kredilerinde yüzde 3.8'e düşen faizler, otomobil kredilerinde 3.6'ya kadar geriliyor. Ancak bu rakamlar dahi tüketici kredilerinde kullanımın patladığı 2000 yılının çok gerisinde kalıyor.

2000 yılında yaşanan ekonomik büyümeyi destekleyen en önemli unsurlardan biri, tüketici kredilerinde ve kredi kartları işlem hacimlerindeki artış olmuştu. 2000 yılının özellikle yaz aylarına girildiği dönemlerde faizlerin yüzde 2.6'lara kadar düşmesi, vatandaşın kredi almak için birbiriyle yarış ettiği bir dönem yaşatmıştı. 2000 yılının Haziran ayında tüketicilerin kullandığı toplam kredi miktarı 7.6 milyar dolar düzeyindeydi. Ekonomik durgunluk nedeniyle yatırıma, üretime kredi veremeyen bankalar parayı tüketime yöneltmişlerdi. Şimdi de başta otomobil kredilerini pazarlamaya çalışanlar olmak üzere bankalar yönünü yine tüketiciye çevirdi. Ancak faizlerin bir türlü düşmemesi nedeniyle bankaların gösterdiği ilgiye tüketicinin cevap veremiyor.

Peki tüketiciler ne zaman 2000 yılındaki gibi 2.6'lardan kredi kullanma imkanına sahip olacaklar? Bankalar Hazine'ye yüzde 48 bileşikten borç veriyorlar. Bankalar Merkez Bankası'ndan ise yüzde 38'le borç alıyorlar. Bu borcun onlara fonlama maliyeti yaklaşık yüzde 46 seviyesinde. Bankaların otomobil kredilerinde verdikleri en düşük yüzde 3.6'lık faizin yıllık bileşiği ise yüzde 44 oranında. Yani bankalar faizlerin düşeceği beklentisiyle şimdiden biraz zarara katlanarak faiz oranlarını indirme yoluna gidiyorlar. Böylece kullandırdıkları kredi miktarını arttırmayı hedefliyorlar. 2000 yılında ise piyasa faiz oranları yüzde 35'lere kadar düşmüştü. Yani bankalar bu faizle kullandırdıkları kredileri yüzde 2.5'lere kadar düşürebiliyorlardı.

Merkez Bankası Beklenti Anketi'ne göre yıl sonunda faizlerin yüzde 36'lara düşmesi bekleniyor. Bu beklenti gerçekleşirse tüketiciler ancak 2004 yılına girerken 2000 yılı maliyetleriyle kredi kullanabilecekler.

Yani faizler yüzde 48'lerden yıl sonunda 35'lere düşerse, tüketiciler 12 ay geri ödemeli kredilerde yüzde 2.6 faizle borçlanabilecek.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır