kapat
14.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


SERVET YILDIRIM


Almanya'nın derdi bizim de derdimiz

Bir zamanlar Avrupa'nın yıldızıydı, şimdi hasta adamı oldu. Eskiden Avrupa onun ağzına bakardı şimdi o Avrupa'nın ağzına bakıyor. Hep güçlü Almanya'nın Avrupa'nın sorunlu ülkelerinin yardımına koşmasına alışmıştık şimdi Avrupalılar son 45 yılın en kötü günlerini yaşayan Almanlar'ın nasıl kurtarılacağını tartışıyorlar.

Almanya Türkiye için çok önemli bir ülke; bizim için en büyük pazar. İhracatın beşte birini bu ülkeye yapıyoruz. Üstelik Almanya ile ticaret dengemiz oldukça dengeli; diğerleriyle olduğu gibi aleyhimize değil. Sattığımız ile aldığımız aşağı yukarı birbirine eşit.

Ancak gel gör ki, Alman ekonomisinin durumu her geçen gün kötüye gidiyor. Bir zamanların güçlü ekonomisi şimdi resesyon riskiyle karşı karşıya. Ekonomi ilk üç ayda yüzde 0.2 daraldı. Alman hükümeti yılın tamamında yüzde 0.75'lik büyüme bekliyor ancak bu tahmin analistlere göre aşırı iyimser.

Avrupa Merkez Bankası Avrupa ekonomilerini canlandırmak için faizleri yarım puan indirdi. Muhtemelen önümüzdeki haftalarda yeni indirimler gelecek. Ancak bunların Almanya'nın sorununun çözümü için tek başına yeterli olmayacağı Avrupalılar'ın Almanya'ya "yapısal tedbir" alması için yaptıkları baskılardan belli. Avrupa Almanya'dan cömert sosyal güvenlik sistemini değiştirmesini, işssizlik tazminatlarını kısmasını, işten adam çıkarmaları kolaylaştırmasını bekliyor.

Almanya'da küçük ve orta ölçekli işletmelere kredi sağlayan Kfw'nun Başkanı, gelecek birkaç ayın kritik olduğu konusunda uyarıyor. Eğer toparlanma başlamazsa iflaslar artacak, krediler geri dönemeyecek. Halen yüzde 10.7'lik işssizlikle mücadele eden Almanya'nın yüz yüze kaldığı resesyon tehlikesi bizi de tehdit ediyor. Eğer Avrupa'nın en büyük ekonomisi durgunluğa girerse bundan biz de payımızı alırız.

Resesyondaki bir Almanya'nın Türkiye'den ithalatı yavaşlayabileceği gibi Alman yatırımcıların buradaki yatırımları da olumsuz etkilenecektir. İşin kötüsü, etki sadece Almanya ile sınırlı kalmayacaktır. Almanlar'ın sorunlarının bulaşıcı olma olasılığı oldukça yüksek görülüyor. "Eğer AB içinde Almanya istikrarsızlık içine girerse tüm Avrupa ekonomisi istikrarsızlaşır" diyor bankacılar.

Bizim için bu, Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 53'ünün yapıldığı pazarın istikrarsızlaşması anlamına geliyor. Bence düşük kurdan yakınan ihracatçı için daha ciddi bir tehdit bu. Kolay kolay yeri doldurulmayacak bir pazarın yaşadığı sorunlardan bahsediyoruz. Buradaki daralmayı ne Ortadoğu'ya ne de Afrika'ya açılmakla doldurabiliriz.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır