|
 |
|

CUNEYT E. KORYUREK
Sorunlar ve cozumler
Nufusa ve icindeki cok buyuk bir genclik kitlesine oranla, Turkiye'de sadece bir avuc genc spor yapiyor. Turlu nedenlerle sahalara gelen ve karmasik engellere ragmen spor yapan gencler arasindan, gercekten buyuk sampiyonlar yetisiyor. Sporda basari ancak yetenekli sporcu, bilgili antrenor, gerekli kalite ve cok sayida tesis ve bol rekabet ortamindan kaynaklaniyor. Bu temel unsurlarin isiginda atletizm sporunu ele alalim
1.Yetenekli sporcu. Diger sporlarda da oldugu gibi atletizmde de buyuk ve yetenekli bir kesim var. Bunlar kendiliklerinden sahaya geliyorlar veya bu sporu seven antrenorler tarafindan bulunuyor.
2.Bilgili antrenor. Bizde okullu ve amator diye ayrilmis iki cesit antrenor var. Okullu olan, spor akademilerinde tum sporlari okuyor. Ama her iki kesim de dunyada olup bitenleri yakindan izleyemiyor. Bunun nedeni, yabanci lisan eksikligi. Dis seminerlere katilamiyorlar, buradaki seminerlere katilanlarin bazilari gelen yabanci antrenorlere burun kivirip "Biz de onun kadar biliyoruz" diyorlar.
3.Kaliteli ve bol tesis. Orta buyuklukte bir Avrupa devleti kadar kalabalik olan Istanbul'da dahi sadece iki tartan pist var, ucuncusu olan Inonu Pisti ise hic mi hic kullanilmiyor. Ankara ve Izmir'de birer tartan var. Ama nedense en degerli ve suratli tartanlar Konya ve Karaman'da! Eskisehir'dekinde ise ancak ufak yarismalar yapiliyor.
4.Yeterli sayida yarisma yok. Turk atleti, yilin 355 gununu idman, 10 gununu de yarisma ile gecirir. Yurt ici yarismalar az, yurt disi yarismalara katilmak icin ise butcede para kisitli. Atlet yarisma ile hem forma girer hem de rakiplerini daha iyi tanir.
Kapali bir saha bile yok
Turk atletin cagdas idman yaptigini, kaliteli tesislerde calistigini ve yeteri kadar bol yarisma yaptigini soyleyemeyiz. Buna bir de beslenme konusundaki darbogazi eklediginizde, Turk atletin yabanci rakipleri karsisinda basari gostermesi, gercekten mucizeye yakin bir olgudur.
Sureyya Ayhan gibi bir yetenegin bulunmasi ve yetistirilmesi ancak 10 yil surmus. Hangi antrenor bu kadar uzun sure bir yetenegi sahada tutabilir? Ama Sureyya'nin basarisi, atletizmde yapyeni bir ivme yaratti. "Ben de calisirsam, Sureyya gibi olurum" laflari gencleri harekete gecirdi. Ama onlara yetenekli antrenorler, tesisler ve bol yarisma gerekli. Koskoca Turkiye'de atletlerin yarismayi birakin, kisin idman yapacaklari bir kapali saha yok. Kaliteli yabanci atletleri Turkiye'de yaristiracak mali imkanlar kit. Komsumuz Yunanistan'da, ayni haftasonu, uc ayri kentte dunyanin en buyuk atletleri yarisiyor.
Bu cikmazlari yikacak guc ancak sponsorlardan gelecek. Bekleyin biraz. Birileri kipirdiyor. Turk atleti ve atletizmi adina.
Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya
tiklayin
|
|
|
|