kapat
14.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL


MEHMET ALTAN


Sinav yarin mi?

Bir bucuk milyon lise mezunu, geri kalan omurlerinin en keskin viraji olarak gordukleri universite sinavina girme esiginde. Yarin sabahki uc saatlik maraton hayatlari acisindan onemli... Hatta cok onemli...

Ya universiteye girecekler ya da giremeyecekler...

Girerlerse de sorun bitmiyor... Ya istedikleri bir fakulteyi kazanacaklar ki bunun icin bir bucuk milyon ogrenci arasinda ilk yuzde 1'e girmek gerekmekte ya da gonullerinin secmedigi ama sinav performansinin onlari yolladigi bir yere kapagi atacaklar.

****

Ustelik bu zorlu donemec sadece Turkiye sartlarinda yasaniyor.

Turkiye'de lise ve universite duzeyi ile dunya duzeyi arasindaki kalite farki da konusulmuyor. Sekizinci Bes Yillik Plan, adaylarin bitirdigi orta-ogretim zaaflarini soyle vurguluyor

"Egitimin butun kademelerindeki fiziki altyapi ve insan gucu eksikliklerinin devam etmesi egitimin kalitesini olumsuz etkilemektedir."

Zaten, universite sinav sonuclari da bu tespiti dogruluyor. Ilkokul ile lise bir bilgilerinden sorulan sorulara verilen dogru cevap sayisi urkutucu bir tablo ortaya koyuyor.

****

Peki, ya basari gostermeleri halinde girecekleri universiteler...

Onlarin durumunu da, yine devletin resmi dokumanindan, Sekizinci Bes Yillik Plandan okuyalim "Yuksekogretim kurumlari burokratik ve merkezi yapidan kurtarilamamis; universite icinde oldugu kadar universiteler arasinda da rekabet ortami olusturulamamis; universite ve fakulte yonetimlerinin yetkileri artirilamamis; ogretim uyesi ve arastirma gorevlilerinin yonetime katilimi, gerekli olan bilimsel ozerklik ve universite-sanayi isbirligi yeterince saglanamamistir."

Bunun da Turkcesi, universitelerin bilimin merkezi degil, idarenin devami oldugunun ifsasi...

****

Liselerin ve universitelerin dunya duzeyinin cok altinda olmasinin nedeni ne?

Tabii ki, toplumun ortalama okumusluk duzeyinin ilkokul dortten terk olmasi...

Okunulan yillari topluma esit bolunce herkes ilkokul dortten terk... Daha vurucu bir sekilde soylersek, calisan yirmi milyon nufusun yuzde sekseni yani on alti milyon insan mesleksiz... Bireylerinin ezici cogunlugunun mesleksiz oldugu bir toplumda egitimin nitelikli olmasi icin toplumsal bir baski olabilir mi?

****

Kimse yapmiyor ama egitim sisteminin bizdeki temel amaci ile yeryuzundekini kiyaslayinca, bizim cocuklari burokrasiye gore sekillendirdigimiz ve onlarin itaatkar adamlar olmasinin on planda geldigi ortaya cikiyor.

Boyle olmasa, ogrencilere ciddi bicimde felsefe, ciddi bicimde dusunce yontemi, ciddi bicimde bilim tarihi ve ciddi bicimde yabanci dil ogretilir.

Bunlar yapilmiyor.

****

Dunya buyuk bir devrim yasiyor. Yarin sinava girecek aday ogrencilerin hayatlari cok farkli bir cagda gececek.

Sanayi doneminde dogdular, sanayi sonrasi toplumda yasayacaklar.

Zihinleri ve basarilari Turkiye ile sinirli kalirsa, buyuk sikinti cekerler.

Kendilerini tam bir "dunya vatandasi" olarak hazirlamaya mecburlar.

Yasamlarini yerkurenin her noktasinda surdurecek bir beceriye, bir meslek egitimine, bir donanima sahip olacaklar mi olmayacaklar mi?

Olmayacaklarsa, Turkiye'de universite bitirmis olmak, yasamlarini kolaylastiracak cok onemli bir merhale olmayacak.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir