kapat
14.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


El koymak için en az 10 gerekçe gösterildi

Enerji Bakanı Hilmi Güler, olayın siyasi platforma çekilmek istendiğini belirterek, "Olay siyasi değil hukukidir. Bu iki şirket kamudan aldığı elektriğe istediği fiyatı vermiş, sürekli sorun yaratmıştır" dedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Çukurova Eletrik ve Kepez'e el koyma nedenlerini bir basın toplantısı ile açıkladı. Güler, olayın siyasi değil tamamen hukuki olduğunu ifade ederek, her iki şirkete de defalarca yazılı ve sözlü uyarılarda bulunduklarını söyledi. Güler şirketlerle yapılan görev verilmesine ilişkin imtiyaz sözleşmelerinde ''Sözleşmenin imzalandığı tarihten sonra mevzuatta meydana gelecek değişikliklerin tarafları etkileyen hükümleri uygulanacaktır'' maddesinin bulunduğuna dikkat çekti. Bakan Güler, "Görüldüğü üzere, bu konu kısa bir zamanda oluşan ve gelişen bir olay değildir" dedi. Şirketlerin sürekli olarak, gerek üçüncü şahıslarla, gerek kamu şirketleri ile olan ilişkilerinde problem yarattığını anlatan Güler, her olayın ihtilaf konusu yapılması nedeniyle sözleşmelerin devamının imkansız hale geldiğini savundu. Güler, el koyma nedenlerini şöyle özetledi

FİYATI KENDİLERİ BELİRLEDİ
* 9 Mart 1998 tarihinde Çukurova Elektrik ve Kepez'le imtiyaz sözleşmesi imzalandı. Ancak söz konusu sözleşmeler şirketlerin bölgelerinde halen TEDAŞ'ın uhdesinde bulunan dağıtım tesislerini devralmak ve işletmek zorunluluğunu getirmesine rağmen, şirketlerin uzlaşmaz tutumları nedeniyle bu devir mümkün olmadı.

* Bugüne kadar bölgenin ihtiyacı olan ve fakat kendilerince üretilmeyen enerjiyi kamu kuruluşlarından almaya devam etmelerine rağmen, kamu kuruluşlarına kendi öngördükleri fiyat üzerinden ödemede ısrar ettiler. Aradaki fiyat farkı yüzünden de kamu büyük zarara uğradı.

* 1 Nisan 2003 tarihinden geçerli olmak üzere belirlenen, Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. tarafından yapılan enerji satışına uygulanacak tarife gereğince, kamu alacağını tahsil etmek konumunda olan TETAŞ'a ödeme yapmaktan da dayanıksız ve haksız olarak kaçındılar ve temerrüde düştüler.

YÖNETMELİĞE UYMADILAR
* Kamulaştırma yoluyla elde edilen taşınmaz varlıkların mevzuat gereğince Hazine adına tescili gerekirken, şirketler kendi adlarına tapu tescili yapmışlardır. Sadece işletmek konumunda oldukları taşınmazlar ve tesislerin kendi mülkiyetlerinde olduğu iddiasını sürekli gündeme getirmişlerdir.

* Her iki şirket de EPDK ve bakanlığın davetlerine ve uyarılarına rağmen 4628 Sayılı Kanun ve çıkarılan yönetmeliklere uymadılar.

* Şirketlerle yapılan görev verilmesine ilişkin imtiyaz sözleşmelerinde ''Sözleşmenin imzalandığı tarihten sonra mevzuatta meydana gelecek değişikliklerin tarafları etkileyen hükümleri uygulanacaktır'' hükmü yer almaktadır.

* Şirketler görev bölgelerinde bulunan ve halen faaliyet gösteren diğer tüzel kişilerin bölge dışında veya ortaklarına ya da müşterilerine enerji nakli yapmaları ve iletim sistemine bağlantı yapmalarına da izin vermemiştir.

* Güler, Enerjisa, Mensa Mensucat, İskenderun Çimento Fabrikası, Bossa, Toros Enerji, As Makinsan, Rotor Enerji, Özok Mühendislik ve Ertürk Enerji firmalarının çalışmaları engellendi.

* Ayrıca Rotor Enerji, AS Makinsan, Ezse Enerji, Sares Rüzgar Enerji, Deniz Rüzgar Enerji, Özok Mühendislik, İsres Rüzgar Enerji, Cer Metal, Aksa Enerji ve Akın Holding firmalarının lisans başvuruları, söz konusu şirketlerin tutumları nedeniyle sonuçlandırılamadı.

* Görüldüğü üzere, bu konu kısa bir zamanda oluşan ve gelişen bir olay değildir. Bu işlemle, şirketlerin tüzel kişiliğine ve kamu hizmetine ait olanlar dışındaki malvarlığına dokunulmamış olup, mülkiyeti kamuya ait olan elektrik üretim, iletim ve dağıtım tesislerine el konulmuştur. Bu işlemde kamu yararı düşünülmüş, mevzuatın gereği yapılmıştır.

Güler, sinyali bir hafta önce verdi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in, Uzanlar'a ait Çukurova ve Kepez'e el konulacağının sinyalini, bir hafta önce TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nda verdiği ortaya çıktı. Güler'in komisyonda Uzan Grubu'ndan şikayetçi olarak, "Bunlar hukuku tanımıyorlar. El koymayı gündeme getirdik..." dediği komisyon tutanaklarına da yansıdı.

SABAH, Enerji Bakanı Güler'in, TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'na 3 Haziran'da yaptığı açıklamalarının tutanağını ele geçirdi. Tutanağa göre, komisyon üyelerinin "ÇEAŞ ve Kepez'e el koyacak mısınız?" sorusuna Güler, "En fazla ağrıyan noktalardan birine dokundunuz. El koymayı gündeme getirdik. Fakat olayın başka boyutlara çekilmesini istemiyoruz" yanıtını verdiği görüldü.

Uzan Grubu'nun bu iki elektrik dağıtım şirketiyle barajlara 2058 yılına kadar sahip olduğunu ve hukuki yükümlülüklerini yerine getirmediğini öne süren Güler, geçmiş dönemde Uzan Grubu'yla Enerji Bakanlığı arasında yapılan anlaşmanın devletin aleyhine olduğunu söyledi. Güler, "Bunlar halının altındaki toz falan değil, halının üstündeki toz. Bunlar şeyi dinlemiyorlar. Kanunu saymıyorlar. 4628'e itiraz ediyorlar. Hatta, muhatap kabul etmiyorlar" diye konuştu.

Fatih ATİK


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır